Ed McDonald: Kárhozat (2019)

Ed McDonald belopta magát az olvasói szívembe. A volt videojáték fejlesztő és fantasy rajongó férfi gondolt egy nagyot és saját könyvtrilógiába vágott. Az eredmény egy igazán egyedi, a Strugacky fivérek Zónája által ihletett, komor, darkfantasy világ, színes karakterekkel, pörgős, szabadabb nyelvezetű történetvezetéssel. A trilógia záró kötete nemrégiben landolt a boltok polcain, és mivel az előző két részrőé már írtam ITT és ITT, így örömmel vetettem bele magam a lezárásba az Agave kiadónak köszönhetően.

A Kárhozat története 6 évvel a Hollóvér után játszódik. Főszereplőnk Ryhalt a Kárhozatban tengeti, magányos életét, egyszemélyes háborút vívva a folyton változó vidéken menetelő helótákkal. Egy napon azonban Nall az egyik Névtelen kivetülése jelenik meg nála félholtan, miszerint mestere Szarkaláb őt keresi, mert valami nagy baj közeledik. A Mély királya, az emberi világ és a Névtelenek ősi ellenségei szörnyű erő birtokába jutottak, amivel még az isteni Névtelenek se tudnak dacolni, a világ vége közeleg. Ryhalt a nyakába veszi a világot, kilép a Kárhozatból, régi barátai és társai segítségére sietve, miközben egymaga próbálja megállítani a világvégét.

Ez alkalommal a könyv egésze beszűkült Ryhalt előző kötetekhez képest erősen megváltozott személyisége köré, a mellékszereplők már nem kaptak olyan erős, komoly hangsúlyt, mint a két másik kötetben, kevesebbet volt velük foglalkozva, s bár nem unalmasak, és feleslegesnek sem érezhetők, még sincs meg a kellő súlyuk. Ryhalt személyisége mint említettem, komoly változáson ment át, sokkal komorabb, magának valóbb, higgadtabb vérmérsékletű karaktert kapunk, leszokott a piálásról, kevesebbet káromkodik, és előbb gondolkodik mint lő, ami viszont tökéletesen illik a később kibontakozó, kilátástalannak ható cselekményhez. Ami ellenben a megszokott tempóhoz képest is lassabban indul be, mivel az író elég sok oldalt szánt a főszereplő jellemváltozásának kifejtésére, és a barátaival, ismerőseivel emiatt megváltozott kapcsolatainak bemutatására. De végül felveszi a ritmust a regény, hogy cserébe az utolsó negyede, szinte már letehetetlenül feszült és izgalmassá váljon. Az odáig való eljutás pedig, egy igazán komor, rejtélyekkel, és kérdésekkel teli, misztikus történetet tár az olvasó elé, sok a világgal kapcsolatos kérdést megmagyarázva, aki így a könyv a lassúsága ellenére sem fog unatkozni.

No de a Kárhozat. A regényszéria világának egyik, (ha nem) legérdekesebb és leghangulatosabb eleme, a Kárhozat, mely leginkább a Strugacky fivérek Zónájára hasonlít. Egy folyton változó, nyomasztó, kietlen vidék, mely felett az ég szét van hasadva, a homokdűnéket szörnyszülöttek róják, és tele van furcsábbnál furcsább, megmagyarázhatatlan, a világ törvényeire fittyet hányó, és leginkább halálos dolgokkal. McDonald az előző két részben, csak apró kis szeleteket mutatott meg eme vidékből, ám most végül ha nem is teljes egészében, de kitárulkozik előttünk a Kárhozat, a legtöbb vele kapcsolatos rejtélyre és kérdésre választ kapunk, így a három regényből megismert darabkákat összerakva egy már átfogóbb, részletesebb képet kaphatunk róla.

Mint már írtam, bár a könyv igyekszik a legtöbb dologra válaszul szolgálni, így a világ és a Névtelenek eredettörténetén kívül, Ryhalt eddig ismeretlen múltbéli dolgaira is fény derül, ám mindenre így sem kapunk választ. De ez talán nem is baj, így megmarad pár kiskapu, ami további regényeknek adhat zöld utat, melyek tovább bővíthetik a világot, melyben így is maradt jócskán lehetőség.

Összességében a Kárhozat méltó lezárásként landolt a Holló jele széria záró köteteként. Bár lassabb mint elődei, ám hangulatban, izgalomban és misztikumban és akcióban felülmúlja azokat. Igazi letehetetlen darab minden darkfantasy rajongó számára.

Értékelés: 9/10

Kinek ajánljuk: Minden darkfantasy rajongónak, és azoknak is akik csak most ismerkednek a műfajjal.

wooltur

A könyvért köszönet az Agave kiadónak, akiktől IDE kattintva megtudjátok rendelni a könyvet. 

Be the first to comment on "Ed McDonald: Kárhozat (2019)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.