Killer Sofa (2019)

Ha a horrorfilmek világát nézzük, Új-Zéland elég sok mindent adott nekünk. Elég csak Peter Jackson humoros, belekben gazdag munkásságára gondolni (Braindead, Bad Taste, Meet the Feebles), újabban pedig már Taika Waiti vette át a képzeletbeli gyeplőt a What We Do In The Shadows (filmben és sorozatban), illetve a Wellington Paranormal szenzációsan szórakoztatóra sikerült produkcióival. De a szigetország  az elkövetője a Housebound, illetve a Bárányok harapnak című komikus dolgoknak is. Most pedig egy gyilkos bútordarabbal akarnak fárasztani minket, hát noooormálisak ezek?

Saját bevallása szerint Francesca-nak két állandó pont van az életében: a tánc szeretete és Maxi nevű öribarátnője. Miután az otthonába kerül a címben szereplő, igazán kényelmes fotel, amin első éjszaka maszturbációt követ el, a bútordarab szerelmes lesz belé, és másnap finom reggelivel várja a karfáján. Mivel a lány nem igazán tudja mit kezdeni egy bútordarab közeledési kísérleteivel, az elkezdi leöldösni a lakótársát, majd pedig egy ex-barátja következik a sorban. Közben a rendőrség is kihallgatja a leányzót, mivel előző barátja is hasonlóan megmagyarázhatatlan körülmények között halálozott el…

Mit is vár az ember egy olyan horror-komédiától, aminek a nevetésre ingerlő Gyilkos Kanapé címet adták – ráadásul hamisan, mert itt ugye egy kihajthatós fotelról van szó. Címszereplő bútordarabunk amúgy hihetetlenül aranyos tud lenni (mint például egy simogatni való teddy-maci), amikor ide-oda settenkedik száz kilójával vagy éppen kinéz az ajtófélfa mögül. Ölésre általában a hihetetlen hosszúra kinyúló rugóit szokta használni, de van úgy, hogy valakit egy kéznél karfánál lévő vasalóval ver agyon.

Horrorisztikusnak egyáltalán nem mondanám, vígjátéknak is maximum csak az alapötlet abszurditása okán. Később persze kiderül, hogy mégsem annyira direkt-trash a koncepció, amennyire azt az elején gondolnánk, ugyanis szerencsétlen fotel valójában ördögi praktikák áldozata. Költségigénye minimális, szereplőgárdája sem túl az átlagosnál többet felmutatni, és igazából egy-két jópofa rész kivételével nincsenek is benne emlékezetes részek, legfeljebb a szokásos happy end-től eltérő befejezés.

Kinek ajánljuk? Akik életre kelt tárgyak abszurditásában lelik örömüket, és a paradicsomokfánkok, mángorló, bevásárlókocsi, végbéltermék vagy óvszerek után éppen egy ilyesmi bútordarabra vágynak.

Értékelés: 6/10

eyescream

Be the first to comment on "Killer Sofa (2019)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.