Élménybeszámoló: Amazing Metal Art Gallery

Néhány éve Prága óvárosának utcáin sétálgatva pillantottam meg egy hatalmas fémszobrokkal operáló kiállítást, de akkor valamiért kihagytam a lehetőséget. Aztán az internet nevű csodálatos találmánynak köszönhetően nemrég hozzám is elért az információ, miszerint ez az utazó vándorkiállítás tavaly év végétől Budapest belvárosában is megtalálható. És ha már itt van a közelben, miért ne menne el az ember? Főleg, ha kimondottan sci-fi és horror rajongó?

Magyarország első fémhulladék kiállítása, ahol a művészet és a kreatív recycling találkozik – ezzel a hangzatos ígérettel találkozhatunk, ha megtekintjük a Dohány utca 30. szám alatt lévő (pince)galéria honlapját. És valóban, nem hazudnak: kiállított szobrok teljesen mértékben újrahasznosított autó-alkatrészekből készültek. Ha közelebbről szemügyre vesszük őket, a lakkréteg alatt hamar feltűnnek a láncok, motorblokkok és egyéb ismerős elemek. Gigászi teremtményekről van szó, melyeknek átlagos tömege általában meghaladja a fél tonnát, és amelyeket több darabban lehet csak szállítani. Egy-egy példány pedig több mint két méter magasról tornyosul a látogatóra. Komplexitásuk tényleg elképesztő kreativitásról tesz tanúbizonyságot.

A három teremben, mintegy 263 négyzetméteren elterülő alkotások nagy része valamilyen popkultúra által ihlette teremtmény, legyen szó filmekről, sorozatokról, különféle valós és/vagy fiktív lényekről. Mivel a galéria interaktív, így lehetőség van egyes (esetenként mozgások hatására hangok adó) szobrokra felülni, meglovagolni vagy egyéb pózokban őket igénybe venni. Ha belegondoltok, mikor pattantatok legutóbb egy fémraptor vagy egy mecha-orrszarvú hátára?!

De hogy ez a látszólag turista-mágnesként üzemelő belvárosi program miért is került éppen egy horror és sci-fi tematikával foglalkozó filmes oldalra – kérdezhetnétek jogosan. Válasz önmagáért beszél. A fémhulladékból készült alkotások között olyan kultikus alakokat láthatunk, mint a galaxis legvérszomjasabb ragadozójaként elhíresült Predator, illetve ellenfelének az Alien-nek több mint háromféle különböző leképezése. De találkozhatunk még a Ridley Scott Idegen-kánonjába tartozó Teremtőkkel (space jockey), valamint még mindig ugyanezen tematika kapcsán a világhírű svájci képzőművész, az Alien kinézetéért is felelős H.R. Giger Birth Machine című kompozíciójának fémhulladékokkal történő újra-alkotásával is.

Persze a Terminator, Transformers, Shrek, illetve a Trónok harcának rajongói sem maradhatnak ki a jóból, ezen felül pedig a kiállítás folyamán megtekinthetünk egy rövid werk-filmet a szobrok keletkezéséről és mozgatásáról. Aki pedig nem érné be ennyivel, lehetőség van (ugyancsak autó-alkatrészekből összeállított) miniatűr szobrok megvásárlására is.

eyescream

 

INFO: https://metalartgallery.hu/#1#aboutus

FB: https://www.facebook.com/pg/metalartgallerybp/about/?ref=page_internal

Be the first to comment on "Élménybeszámoló: Amazing Metal Art Gallery"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.