Stephen King: Az Intézet (2020)

A szemfülesebb rajongók már tavasszal csekkolhatták a könyv első fejezetét az Emelkedés című kisregényt (vagy hosszabb novellát?) tartalmazó kötet extrájaként, azonban én azon a véleményen vagyok, megérte várni, hogy egyben is elolvashassuk ezt a majd’ ötszáz oldalas természetfeletti thrillert. Egy felfoghatatlan globális cél érdekében a különleges képességű elrabolt gyermeken titokban kísérletező orvosok koncepcióját King annyira realisztikusan tálalta ebben a regényben, hogy miközben olvassuk, szemünk előtt lebegnek az Intézetben zajló kínzó és fájdalmas jelenetek.

A hihetetlenül magas intelligenciával megáldott Luke Ellis szüleit az egyik éjszaka brutális meggyilkolják, őt magát pedig egy mindentől távoli különös helyre viszik. Az Intézet nevű szupertitkos komplexumban a saját szobájához megszólalásig hasonlóban ébred sok más hasonló természetfeletti képességekkel rendelkező srác és lány társaságában. Az intézménybe zárt gyermekek nem mindennapi erejét különféle fájdalmas kísérletekkel próbálják a maximumig feltornászni, míg egy bizonyos idő eltelte után a Hátsó Részlegbe fény derül, hogy milyen célból kell mindezt végigszenvedniük…

A Stephen King drámai fordulatokban gazdag horror-regényeiért rajongók táborának valószínűleg nem okoz újdonságot egy újabb természetfeletti képességekkel rendelkező gyermek(ek)ről szóló történet. Számos művében bukkantak már fel enyhén szólva sem éppen hétköznapi karakterek a Carrie-től kezdve A ragyogáson át, A Setét Torony ledöntésén munkálkodó rabszolgaként alkalmazott fiatalokig bezárólag. Nem is olyan régen pedig a felnőtt Danny Torrance küzdött meg az Álom Doktorban a gyermekek különleges életerejét kiszívó vámpírok hordájával. Ellenben a mostani regény főszereplője, Luke Ellis nemcsak paranormális tevékenységeket idéz elő, viszont életkorához képest iszonyatos okos. Egy kimondott zseni.

Az Intézet tulajdonképpen nem is horror, inkább természetfeletti thriller, mely egyfajta keretes szerkezettel bír. A cselekmény kezdeti szakaszában egy számunkra idegen magányos szereplő kisvárosi kalandozását követhetjük végig, majd egy domináns ugrással az Intézet könyörtelen légkörében találjuk magunkat. A helyszín némileg hasonlít ugyan az amerikai kormány Tűzgyújtóban megismert titkos szervezetére (Műhely), amely bebörtönözi a fiatal Charlie McGee-t, ám annál sokkal ridegebb és gonoszabb. King hihetetlen precizitással tálalja a steril környezetben zajló, kegyetlen és fojtogató események minden egyes pillanatát; olvasóként nem egyszer szorul ökölbe kezünk a védtelen gyermekeket ért iszonyatos atrocitások miatt. A kalandos szökési epizódot követően aztán újra az említett kisvárosba találjuk magunkat egy rövid időre, de csakhogy utána a fináléban ismét visszatérjünk a gyerekek szenvedéseinek (Maine erdőségeinek mélyén megbúvó) színhelyére.

A karakterek közül a szuperokos Luke és a rendőrség kötelékében munkálkodó Tim párosán kívül a legtöbbjüket csak árnyaltan sikerül megismerni; kivéve talán a jóságos Maureen-t, meg a roppant szórakoztató módon őrült Annie –t. Kissé leegyszerűsítve azt lehet mondani, hogy a bentlakó gyerekek életkoruknál és áldozati szerepüknél fogva egyértelműen jóságosak és szerethetőek (helló, AZ), az Intézet dolgozói pedig csúnyák, rosszak, gonoszak.

Ebben a Stephen King fejéből kipattant fiktív történetben mégis az a legvérfagyasztóbb, hogy  manapság a világban zajló szörnyűséges dolgokat nézve még akár valóságos is lehetne. Én például simán elképzelhetőnek tartom, hogy valami isten háta mögötti high-tech laborban (52-es körzet?!) paranormális kísérleteket végezzenek szerencsétlen fiatalokon úgy, hogy az amerikai kormány tud minderről, csak éppen jól titkolja. Volt már ugye hasonlóra példa…

És mindehhez az installációhoz King (jó szokásához híven) olyan globális méreteket öltő morális dilemmát társít a regény levezetésében, ami csak még komorabbá, hitelesebbé teszi az Intézet amúgy fiktívnek tálalt szituációját. És, igen, ettől tud nagyot ütni ez a korai éveihez képest lényegesebben lassabb tempóban és konszolidáltabb stílusban, ámde következetesen íródott regény. Amelynek oldalait a rajongók nagy valószínűséggel csak úgy falni fogják!

Értékelés: 8/10

eyescream

A könyvért köszönet az Európa Könyvkiadónak, akiktől ITT tudjátok megrendelni! 

Be the first to comment on "Stephen King: Az Intézet (2020)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.