Christopher Paolini: Álmok a csillagok közt

A kaliforniai származású Christopher Paolini különös írói pályát tudhat maga mögött. Sci-fi és fantasy rajongó tinédzserként gondolt egyet és egy olyan könyvet kezdett írni, amit elmondása szerint maga is szívesen olvasott volna. A regény elkészülte után hatalmas sikert aratott, és három további folytatást is megélt, sőt az első részt még mozivászonra is vitték. Az Örökség ciklus lezárultával azonban az író szinte teljesen eltűnt, pedig ígéretes jövő állt előtte, ám egy kisebb novellás köteten kívül semmi sem jelent meg tőle, mintha megunta volna az írást. Teltek az évek, és lassan feledésbe merült Paolini neve, amikor váratlanul bejelentésre került, hogy egy felnőtteknek szánt sci-fi regényt hozott tető alá, amit az Európa könyvkiadónak köszönhetően most elhoztam nektek.

A távoli jövőben az emberiség kirepült otthonából, s a csillagokat járva gyarmatosítja a kozmoszt. Kirának xenobiológusként az a dolga, hogy egy csapat szakemberrel együtt felmérjenek egy-egy lehetséges kolonizálásra szánt világot, vajon élhető e a bolygó az emberek számára. Egy ilyen expedíció során véletlenül világraszóló felfedezést tesz, melyre egész életében várt. Ám az öröm hamar feledésbe merül, amikor az egész emberiség létezése kerül veszélybe.

A történetről elmondhatjuk, hogy nem különösebben eredeti, ám még is örök klasszikusnak mondható. Hiszen melyik sci-fi rajongó ne szeretné az idegen világok felfedezését-, grandiózus űrcsatákat-, fajok közti háborút- és sok-sok izgalmat felvonultató történeteket? A téma kiapadhatatlan forrása a zsáner íróinak, és ha valaki ügyesen nyúl a témához, az bizony ezredik alkalommal is élvezető lesz.

Paoilini pedig nagyon ügyesen meséli el nekünk az ismert formulákat. A picit talán túlzottan romantikusra sikeredett nyitány hamar átvált tömény akcióba egy iciripiciri horrorral fűszerezve, ami jó kontrasztot ad a kezdetek lassúcska bemelegítésével szemben, hogy aztán az ember csak úgy kapkodja a fejét a váratlan események sodrában. Az egész könyv egy izgalmas hullámvasút. Minden grandiózusabb esemény után, az író kicsit hagyja megnyugodni az olvasót, összeszedni a gondolatait, összegezni az eddig olvasottakat, miközben máris érezhetően viszi őt a következő katarzis felé. Nincsenek túlnyújtott unalmas, semmit mondó átvezetők, ha épp nem akciót élünk át, akkor is fontos infókkal leszünk gazdagabbak a világról és a szereplőkről. Utóbbiakból szerencsére nincsen túlzottan sok, akiket kapunk azok pedig mind egytől egyig igazán élő egyedi személyiségek lettek, szerethetők és utálhatók, ezt mindenki maga döntse majd el szájíze szerint. Én mindenesetre senki sem éreztem erőltetett, felesleges, vagy töltelék karakternek. (Persze a szórakoztató iparban ma már oly megszokott pc elemek itt is visszaköszönnek, de szerencsére nem olyan izzadságszagú erőltetettséggel. Szinte fel sem tűnik a dolog, olyan szépen simul bele a regénybe.)

Egyetlen negatívuma, vagy szebben fogalmazva “furcsasága” a regénynek, hogy számos olyan áltudományos kifejezéssel dobálózik a történet közben az író, amiknek nagy részét nem magyarázza el rögtön, inkább úgy hagyja lógva az embert, nagy kérdőjellel a feje fölött, hogy “Most még is mi a francról van szó?”. Furcsa megoldásként inkább a könyv végén szereplő határozó támaszkodik, ahol abc sorrendbe szedve írja le minden egyes kifejezés jelentését, olykor igen részletesen taglalva. Nem igazán értettem, hogy ezt miért nem lehetett a regénybe is beépíteni, egyből az adott kifejezés első említése után, mert bizony elég zavaró volt a hátralapozgatás. Viszont ezt az egy kellemetlenséget leszámítva tényleg semmi más negatívumot nem tudok mondani Paolini művére.

Az Álmok a csillagok között egy vérbeli akció sci-fi, annak minden jól ismert sajátosságával. Van itt minden: gigászi űrcsata, hátborzongató idegenek, exoskeletonok, felfedezés, romantika, misztikum, horror és itt-ott humor is. Kell ennél több? Christopher Paoilni megmutatta, hogy egy sci-fi és fantasy rajongó milyen történetet ír a többi rajongónak.

Engem megvett kilóra, és már nagyon várom a folytatást!

Értékelés: 9,5/10

Kinek ajánljuk: Minden sci-fi rajongónak!

wooltur

A könyvért köszönet az Európa könyvkiadónak, akiktől most ITT megrendelhetitek a regényt!

moly moly.hu logo

Be the first to comment on "Christopher Paolini: Álmok a csillagok közt"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.