Josh Malerman: Malorie (2020)

Josh Malerman a zeneszerzőből lett író váratlanul és nagy sikerrel robbant be az irodalom világába. Első regénye a Madarak a dobozban komoly elismeréseket ért el nemcsak az olvasók körében, de a kritikusok berkein belül is, sőt egyből megvették a megfilmesítési jogait is. Ebből született meg 2018 év végén a Netflixen debütált az azonos című film, mely főszerepét Sandra Bullock játszotta, s mely hasonlóan sikeres lett, mint az alapmű. A könyv folytatása ezek után szinte adta magát, és Malerman meg is írta a Malorie-t.  

Évek teltek el az ismeretlen lények érkezése óta. A világ továbbra is romokban hever, ellenszer nincs, aki rájuk néz azonnal öngyilkos lesz és akár embertársait is magával viheti a halálba. Malorie és gyermekei sikeresen élték túl az elmúlt éveket a nő szigorú szabályait követve. Ám a katonás életmódot egy nem is remélt hír zavarja meg, és Malorie döntés elé kerül: felborítja eddigi biztonságos életüket, hogy vállaljon egy veszélyes utazást, mellyel végére járhat az őt felzaklató hírnek, vagy próbál inkább tudomást sem venni róla, és folytatják eddigi életüket. Malroie végül döntésre jut és ez megváltoztat mindent.

A Madarak a dobozban feszült tempója, hátborzongató hangulata, lényegre törő, nem túlírt stílusa könnyedén eladta a művet. A Malorie ezzel szemben lelép az elődje által kitaposott ösvényről, hogy sajátot keressen, és egy lassabb, de még így is izgalmas, borzongató történetet mesél el. A három fő karakter: Malorie, Tom és Olympia körül forgó cselekmény fejezetei egy-egy karakter szemszögéből mutatják be a történéseket. Mindhárman teljesen más személyiségek: Malorie az évek alatt kialakított túlélési szabályai végett teljesen átformálódott, nagyon szigorú, gyermekeit rövid pórázon tartó, őket teljesen elnyomó, szemellenzős emberré változott. Míg Tom épp ez ellen lázad, ő meg akarja ismerni a világot, kísérletezni, ötletelni szeretne, hogy jobbá tegye életüket és a világot, de anyja teljesen elnyomja őt, ami miatt komoly feszültség kezd kialakulni közöttük. Olympia ezzel szemben amolyan köztes ember szeretne lenni testvére és anyja között, miközben ő maga is súlyos titkokat őriz a lelke mélyén. A három ember teljesen másként éli meg a világot, melynek köszönhetően az olvasó is más-más perspektívához juthat, ami így tágítja a könyv világának megítélését.

De semmi sem fenékig tejfel ahogy tartja a mondás. Van egy apró kis fekete foltja a műnek mégpedig, hogy továbbra sem kapunk valódi válaszokat a kérdéseinkre amik már az első rész óta foglalkoztatnak minket, csak apró morzsákkal próbálja az író kielégíteni kíváncsiságunk farkaséhségét. Ezt tompítandó szerencsére kapunk néhány igazán parás jelenetet, amik jól visszaadják az előd feszült, hátborzongató hangulatát. Egy érdekes történetet, illetve mint utaltam rá ez alkalommal sokkal mélyebb, összetettebb, változatosabb személyiséggel rendelkező karaktereink lesznek, ami kifejezetten jót tett a könyvnek, még ha kissé érzelgőssé is tette azt itt-ott.

Összességében tehát bár lényegesen visszafogottabb a Madarak a dobozban történetének folytatása, még is élvezhető, néhol komolyan hátborzongató és még mindig oda tudja szögezni az olvasót az oldalak elé. Más hangulatú, más stílusú, de illő folytatása sikeres elődjének.

Értékelés: 9/10

Kinek ajánljuk: Mindenkinek aki szerette a Madarak a dobozbant, vagy szereti az író munkásságát.

wooltur

A könyvért köszönet az Fumax kiadónak, akiktől IDE kattintva tudjátok megrendelni a könyvet. 

moly moly.hu logo

Be the first to comment on "Josh Malerman: Malorie (2020)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.