Szikora Ádám: Ébredés (2020)

Szikora Ádám tehetséges költő pár évvel ezelőtt keresett meg minket, hogy bemutassa nekünk a nemrég megjelent két verseskötetét, melyek a Halál és Szerelem, valamint az Eredet címeket viselik, hiszen a 36 éves lakiteleki gyógypedagógus verseinek gyakori témája a halál, melyek ezért gyakran kísérteties és horrorisztikus hangvételben íródnak. Ádámnak tavaly végül megjelent a harmadik kötete, Ébredés címmel, melyben most sem nem hazudtolta meg önmagát: verseiben ismét sokat foglalkozik a halál jelenségével, melyek, hasonlóan a korábbi köteteiben megjelent művekhez, ezúttal is magával ragadják az olvasót.

Az Ébredés című verseskötetben versei, annak ellenére, hogy legtöbbjük nagyjából egy jelenségről, a halálról szólnak, a témát több aspektusból vizsgálják meg. Az elmúlást sokszor büntetésként, az életben elkövetett bűneink következményeiként értelmezi, máskor azonban arra keresi a választ, hogy milyen lehet átélni ezt az „élményt”. És valóban, gyakran tényleg egy élménynek, egy egyszerű eseménynek festi le a halált, amit tárgyilagosan közelít meg, ebbe a nézőpontba szinte magával rántva az olvasót is. Gyakran ír a halálvágyról is, azonban ekkor mintha nem is magára az elmúlásra vágyna, hanem ennek az élménynek megtapasztalására. Más verseiben szembe állítja a halált magával az élettel: „Az élet átmenet két halál között”-írja egy művében. Ezekben az esetekben is magát az elmúlást eufémizálja, a szépséget keresi benne: „Mert a halál után vár rád az igazi szépség.” Ádám mindezzel magát az életet próbálja megérteni. Az ember alapvető érzéseit, félelmeit tárja fel verseiben, ezzel pedig azt is feldolgozza, hogy milyen nehézségekkel kell megküzdenünk életünk során, mint ahogy írja egy sorában: „Az élet tehát egyszerű, de korántsem könnyű”.

A halálon kívül másik visszatérő téma verseiben a szerelem. Az Ébredés című kötetében a szerelmet most nem a szenvedély, hanem a bensőség, a biztonság érzése felől közelíti meg. Versei átadják azt az érzést, mikor az ember úgy érzi, révbe ért: megtalálta azt az embert, aki mellett élni, megöregedni, majd végül meghalni szeretne. Ezekben a versekben visszaköszön a teljesség érzése: a végzet beteljesedett, az ember megnyugodhat, hiszen már nem kell harcolnia a szerelemért, hiszen az megtalálta őt. Érdekes módon azonban, szemben korábbi köteteivel, az Ébredésben jóval kevesebbszer bukkan fel ez a téma a verseiben, mint a halál. Ádám mindemellett tanúbizonyságot tesz műveltségéről is: rengetegszer idéz ismert irodalmi művekből, többek között Edgar Allan Poe-tól (aki bevallása szerint az egyik kedvenc írója) vagy a középkori lovagi irodalom egyik ékövéből, Trisztán és Izolda legendájából. Emellett többször felbukkannak modern, pop-kultúrális utalások is műveiben, mint például G. R.R. Martin A tűz és jég dala regényciklusa vagy a Rémálom az Elm utcában. Emellett egy versének a No quiero morir címet adta, mely spanyolul annyit tesz: Nem akarok meghalni.

Ádám utolsó verseiben hangulatot vált, nem véletlenül: ekkor született meg lánya, mely esemény a verseiben is érződik, mennyire mélyen érintette meg. Utolsó alkotásai végig gyermekének első hónapjairól szólnak, melyeket neki írt, és melyeknek biztos vagyok, az apró csöppség is nagyon örülni fog, mikor elolvassa őket.

Szikora Ádám harmadik verseskötete, az Ébredés tehát hozza ugyanazt az igencsak magas művészi színvonalat, amit a korábbi köteteiben is megszokhattunk. Reméljük, folytatja az írást, és még több ilyen alkotással meg tud majd örvendeztetni minket. Ahogy írja egy versében: „Pedig írni szeretnék, mind többet és többet.” Nos, mi is ugyanezt kívánjuk!

Értékelés: 10/10

Ha el szeretnétek olvasni Szikora Ádám verseit, az Ébredés című verseskötet a szerzőnél kapható.

Kele-man

1 Comment on "Szikora Ádám: Ébredés (2020)"

  1. Gratulálok! Nagyon büszke vagyok Rád, drága kisfiam!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.