Black Widow (2021) ((Fekete Özvegy))

A Marvel moziuniverzum soron következő alkotása, a Fekete Özvegy bemutatása a koronavírus járvány miatt igazi kálvárián ment keresztül. A film ötlete már több évvel ezelőtt felmerült, azonban mindössze 2017-ben kezdtek el dolgozni rajta. Elkészülte után a művet eredetileg már 2020 májusán bemutatták volna, azonban a vírushelyzet miatt a premiert később novemberre, végül pedig 2021 májusára halasztották. Az MCU 24. filmje végül most júliusban került a nagyérdemű elé, melyet többek között Budapesten is forgattak, ahol a történet egy része is játszódik, így mi magyarok talán még izgatottabban vártuk, hogy mi sül ki a Marvel moziuniverzum második női szuperhősös alkotásából.

Yelena (Florence Pugh) egy titkos szervezet, a Fekete Özvegyek tagja, akit tudatán kívül irányít a kémhálózat vezetője, Dreykov. Egy küldetés során egy korábbi renegát tag egy gázelegy segítségével semlegesíti a tudatkontrollt Yelenában, aki ébredése után megkeresi testvérét, a híres Bosszúállót, Natasha Romanoff-ot  (Scarlett Johansson), aki a kormány elől bujdosik az Amerika Kapitány: Polgárháború eseményei óta. A két testvér elhatározza, megkeresi Dreykovot és megölik őt, amihez azonban tudniuk kell, merre van annak főhadiszállása, a Vörös Szoba. Felkeresik tehát apjukat, Alexeit, akit korábban a szovjet szuperkatona Vörös Őrként ismert a világ, valamint anyjukat Melinát (Rachel Weiss), hogy együtt végezzenek a kémhálózat vezetőjével.

Hatalmas várakozás előzte meg Natasha Romanoff első szóló filmjét, a Fekete Özvegyet, már jóval a bemutatója előtt. Szinte az első, a 2010-es Vasember 2.-ben történt felbukkanása óta pletykáltak arról, hogy a róla szóló alkotás lenne az első női szuperhősfilm a Marvel univerzumban, azonban ezt a trófeát végül a 2019-es Marvel kaptiány nyerte el. A Fekete Özvegy így a filmuniverzum negyedik fázisának kezdő epizódja lett, melynek premiere a koronajárvány vírus miatt több mint egy évet csúszott. Sajnos azonban, a hatalmas várakozás ellenére ez a film csalódás lett a rajongók számára.

A történet az Amerika Kapitány: Polgárháború és a Bosszúállók: Végtelen háború eseményei között játszódik, azonban úgy tűnik, hogy a készítők nem is mertek semmilyen nagy fordulatot belevinni a történésekbe. Az volt az érzésem, hogy egy, az animékből ismert filler epizódot nézek, ami semmit sem tesz hozzá a történet alakulásába, csak időhúzásnak készült, hogy kitöltse a soron következő heti játékidőt. Sajnos még az sem hozható a film mentségére, hogy két korábbi epizód közé lett beékelve a története, hiszen már korábban is láttunk hasonló példát a például a Marvel kapitány esetében: akkor azonban sikerült egy izgalmas történetet és egy új szálat is behozniuk a Skrull faj bemutatásával a stúdió filmuniverzumába, amivel tovább építették ezt a hatalmas világot. Ehhez hasonló sajnos nem történik a Fekete Özvegyben: bár bemutatják a kémhálózatot, amiből Natasha később kinőtte magát és Bosszúállóvá vált, de túl sok mindent nem tudunk meg róluk és még csak nem is annyira izgalmas ez a szál, mint például az alakváltó idegeneké.

Mindemellett sajnos egyik karakterhez sem tudunk kötődni: Alexei, a korábbi Vörös Őr a kötelező humorfaktor a filmben, azonban miután szinte minden harmadik mondatával valami viccet mond, egy idő után már nem is várunk mást tőle, ezzel pedig unalomba fullad a karakter. Natasha testvére, Yelena szintén egy egy dimenziós karakter, akit leginkább úgy próbálnak közelebb hozni a nézőhöz, hogy közelebbről mutatják az idomait: nos azért nem feltétlen ezt várnánk egy Marvel filmtől. A Natasha anyját alakító Rachel Weiss karakteréről nem is érdemes beszélni, szinte a stáblista lepörgése után elfelejti az ember, hogy szerepelt a műben. A legnagyobb csalódás maga Natasha karaktere azonban: a több mint 10 éve szépen felépített karaktert sikerült ledegradálniuk egy, “a gyerekkoromban ért sérelmeimért bosszút akarok állni” szereplőre, akinek a fő ellenlábasa is annyira jelentéktelen, hogy a film végéig még csak az arcát sem látjuk. Natasha maga is oly kevéssé emlékezetes a Fekete Özvegyben, hogy mikor először a műre gondolok, nem is ő jut az eszembe.

A filmet többek között Budapesten forgatták, ráadásul a történet egy része is fővárosunkban játszódik, így számunkra külön izgalmas az „ismerjük fel most melyik utcában járnak a hősök” játék, melyben például érdekes megfigyelni, hogyan teleportálnak az Alkotmány utcáról a Nyugati pályaudvar aluljáróba a karakterek egy robbanástól, mint a Family Guy egyik részében. Számomra külön izgalmas volt látni, hogy az egyik teherautóra „Kelemen és Fia Kft.” volt ráírva, sosem hittem volna, hogy easter egg leszek egy Marvel filmben….viccet félretéve ez annyira ledöbbentett, hogy a következő 2 perc teljesen kiesett nekem, bár a szokásos robbanásorgián kívül nem hinném hogy történt volna bármi más a filmben.

Összességében a Fekete Özvegy, a Marvel filmuniverzum negyedik fázisának kezdőfilmje hatalmas csalódás lett. Klisés történet, papírmasé karakterek, ami úgy gondolom nem méltó ilyen szinten már egy Marvel filmhez, hiszen manapság már nem elég egy ilyen alkotáshoz hogy néhány robbanás, meg zuhanás közben akrobatikázó karakterek legyenek benne.

Értékelés: 6/10

Kiknek ajánljuk: vaskalapos Marvel rajongóknak, akik már évek óta várnak új képregényfilmre a mozikban.

Kele-man

Be the first to comment on "Black Widow (2021) ((Fekete Özvegy))"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.