Lauer Gábor: Ne olts lámpát (2021)

Lauer Gábor, az Út sehová és a Mindenvörös írója három év hallgatás után egy újabb kiadvánnyal jelentkezett. A Ne olts lámpát! című kötet hét vadonatúj novellát tartalmaz, melyek során az emberi lélek legmélyebb bugyraiba kalauzol minket a szerző. Az alábbiakban olvashatjátok ajánlónkat – ne hagyjátok ki!

A könyvet meg is nyerhetitek október 20-ig a szerző felajánlásából, keressétek nyereményjáték-postunkat a Cinegore Facebook oldalán!

“Akadnak szörnyek, melyek nem akarnak az ágy alatt maradni éjszakánként. Létezik olyan szelete önmagunknak, amelyet legszívesebben letagadnánk. Van olyan sötétség, amelyet a fény meg sem mer közelíteni, és olyan szeretet, amely szinte éget. A történetek ebben az aprócska könyvben ezekből tartalmaznak egy-egy adagot. Ne félj, csak kicsit piszkálnak az agyadba! Ne aggódj, védve vagy, míg a lapokat bújod! Vagyis… Egy ideig a lámpát azért hagyd égve éjjel. Biztos, ami biztos…”

Lauer Gábor első két kötete nagyon kellemes élmény volt a hazai könyvek piacán. A “Ne olts lámpát” hét novellájában közös, hogy mind egy elvont, főként a gondolatok síkján játszódó történetet mesél el, a valóság és a képzelet összeolvad – és mindegyik elgondolkodtatja az olvasót. A magány és a sötétség központi, ismétlődő elem, ami megadja az alap hangulatot. Nagyon más minden, mint az Út Sehová vagy a Mindenvörös kötetekben, de ez egy érdekes új élményt jelent.

Az “Ajtó “-ban a tv a lélek tükre. A folytatásban (Bor) egy rossz álom és egy folt okoz gondot. Az Ugyanolyanok talán a kötet legerősebb alkotása – egy furcsa ébredés következményeit meséli el – nagyon ötletes, fordulatos történet, amit a a talán legkülönlegesebb novellája – Forten – követ. A “Keresés izgalma” szintén elvont rövid, de a hangulat, szofordulatok és a “keresés” lebilicselőve teszi a kötet gerincét. A két lezáró történet (Számla és Zárora) egy kutya és egy furcsa este körül játszódik, erős lezárása a Ne olts lámpát-nak – és keretet is adnak ennek a különleges műnek.

Lauer Gábor ezúttal kevesebb szereplős lassabb történeteket hozott nekünk – a borzongatás-faktor megmaradt, de egy kicsit talán háttérbe szorul a korábbi kötetekhez képest – a kreatív, ötletes novellák viszont kárpótolnak minket ezért.

A könyv olvasása kicsit Ari Aster filmjeihez hasonló élményt jelentett – nem sok ilyet látott/olvasott az ember korábban, elvont, egyedi, ötletes – talán nem mindenkinek fog tetszeni, de akinek igen, annak “többször olvasós”.

Kinek ajánljuk: Ajánljuk azoknak a kedves olvasóknak akik szeretik a lassabb, elgondolkodtató – különleges történeteket!

A kötet itt vásárolható meg: https://undergroundbolt.hu/termek/ne-olts-lampat/

A szerző itt érhető el: https://www.facebook.com/alauerg

Értékelésünk: 7.5/10

Be the first to comment on "Lauer Gábor: Ne olts lámpát (2021)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.