Lovecraft antológia – Első kötet (2021)

Ha szereted Howard Phillips Lovecraft kozmikus iszonyatokra koncentráló, természetfeletti horrorban gyökerező munkásságát, emellett pedig a képregények által nyújtott rajzolt történetek sajátos élményeinek sem tudsz ellenállni, akkor hihetetlen szerencséd van! Ugyanis a Szukits kiadó most hazánkba is elhozta az e kettő ötvözetét nyújtó keménytáblás gyűjteményt, pontosabban annak első kötetét.

Egy kellően sötét és komor, némileg fenyegető borító mögé rejtve mintegy 120 oldalon elevenednek meg Lovecraft legtöbbször őrületbe torkolló, az emberi elme által egyszerűen befogadhatatlan kozmikus történetei, melyekben kiemelt szerepet kaptak a más dimenziókból származó, aktuálisan szunnyadó ősi lények fenyegetései.

Ebben az első kötetben a kozmicista író hét népszerű novellája kapott helyet, amelyeket (ilyen vagy olyan formában) szerintem minden természetfeletti horrorért rajongó ember ismer – vagy legalábbis illik ismernie. A Dan Lockwood által szerkesztett kiadvány minden történetét más-más író és rajzolópáros dolgozta fel – az említett úriember például háromban kooperál -, ezért aztán egy igazán színes és megannyi stílusban készült válogatást kapunk. A történetek adaptálása során leginkább Lovecraft barokkos körmondataival bíró terjedelmes elbeszéléseinek egyszerűsítése (rövidítése) volt a fő cél, mindezt úgy dolgozva át a képregények formanyelvére, hogy közben a lényegi mondanivalója ne sérüljön.

Míg a több fejezetből álló Cthulhu hívása a hagyományos (szabályos és merev) panelezés elvét szem előtt tartva meséli egy furcsa és különös álmokat hozó szoborról, addig A sötétség lakója már a német expresszionista filmek világára jellemző fény-árnyék hatásaiból épít fenyegető hangulatot, ráadásul a panelok tekintetében már sokkal inkább szabadabb és merészebb.

A Rémület Dunwichben című novella adaptációjában az előzőekhez képest egy sokkal színesebb és rajzfilmszerűbb miliőt kapunk, amely szerintem nagyszerűen passzol az eleve kissé hihetetlennek tűnő vidéki történethez.

A Szín az űrből című novella átdolgozása volt az egyetlen a kötetből, amely vizualitásában nem igazán jött be nekem. Az ismeretlenből származó meteorit különös – előbb jótékony majd egyre inkább ártó – hatásait bemutató történet folyamán eléggé fantasztikus dolgok mennek végbe, ám szemeimnek valahogy kicsit talán csúnyácska, de legalábbis karikatúraszerűnek tűnt az eleve szürreálisnak ható megvalósítás.

Az Árnyék Innsmouth fölött nyomozós narratívája már magában (szintén) elég misztikus és félelmetes. A számomra a kissé furcsa kezdeti (túl)színezést szerencsére hamar feledteti a rejtély zöldes árnyalatban pompázó múltban játszódó képsora, valamint a később tengerparti városból való szükségszerűen bekövetkező éjjeli menekülés kékes mozzanata.

Egyértelműen telitalálat a Patkányok a falban szépiába burkolózó komor alaphangulata, de az itt-ott vízfestékszerű hatást imitáló hátterek is szintén erősítik a családi örökségnek számító kúriát felderíteni igyekvő főszereplőnk sötét és komor kálváriáját. Zárásként pedig Lovecraft munkásságának korai éveiben írt Dagont olvashatjuk, amely viszonylag nagyobb, festményszerű ábrázolásokkal jeleníti meg a történetet átélő karakterünk félelmetes halistenhez kapcsolódó valószínűtlen (rém)álmát.

Összegezve tehát egy igazán izgalmas, különféle stílusokban bővelkedő képregényes antológiát kapunk Lovecraft örökzöld munkásságnak relevánsabb műveiből válogatva, mely kötet nem hiányozhat egyetlen gyűjtő polcáról sem! Ha sikerült felkelteni a figyelmeteket, akkor ne habozzatok, mielőbb szerezzétek be!

Értékelés: 10/10

A kiadványért köszönet a Szukits kiadónak, akitől ezen a címen tudjátok megrendelni a kötetet.

 

Be the first to comment on "Lovecraft antológia – Első kötet (2021)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.