No One Gets Out Alive (2021) (Senki sem szabadul élve)

A No One Gets Out Alive a Netflix idei Halloween-felvezetésének keretében, a „Netflix and Chills” alatt látott napvilágot, szeptember 29.-én – és olyan jól sikerült, hogy jó eséllyel pályázik szerkesztőségünk idei toplistásai közé. Kivételes módon kritikánk masszív SPOILEREKET fog tartalmazni, így aki még nem látta, inkább halassza el cikkünk elolvasását a film utánra.

A film főszereplője egy Ambar (Cristina Rodlo) nevű, vélhetően Dél-Amerikából származó lány, aki illegális bevándorlóként érkezik meg Clevelandbe, bármiféle papírok nélkül. Szedett-vedett szállásán hangokat hall, és kísértetszerű jelenéseket lát az egész házban, amik rögtön rossz érzéseket keltenek benne. Hiába próbál papírokhoz jutni, pénzével lelépnek, így jobb munkára sincs esélye. Nem tud a hatóságokhoz fordulni helyzetéből fakadóan, így a szállásról sem tud meglépni, nincs mit tennie. Egyedül érzi magát és fél.

No One Gets Out Alive
A film az azonos című Adam Nevill-regényből készült. Santiago Menghini filmje klasszikus horrorkliséken alapulva mutat be egy igen naprakész, mondhatnánk „divatos” témát, hiszen a film háromnegyedében az illegális bevándorlók nehézségeivel foglalkozik a cselekmény.

Ambart kísérti nemrégiben elhunyt édesanyja emléke is, melyről újra és újra látomásai és rémálmai vannak; illetve megrémisztik a szálláshely tulajdonosai is, Red (Marc Menchaca) és bátyja Becker (David Figlioli) is, akik faarcú közönyösségükkel rejtik el valódi szándékaikat.

No One Gets Out Alive
A No One Gets Out Alive feszültség keltő eszközei között egyaránt megtaláljuk a valóságból, illetve a természetfelettiből fakadó félelmeket is – emiatt is volt sokáig az az érzésem, hogy egy gyenge jump scare-ekkel tűzdelt drámát nézek… de így is élveztem a filmet. A film utolsó egyharmadában azonban óriási fordulat következik be, és átváltunk groteszk horrorba!

Na, innen jönnek a SPOILEREK.
Kiderül, hogy Red és Becker valójában azért üzemeltetik a szálláshelyet, melynek elsődleges célközönsége a papírok nélküli, fiatal nok, mert céljaik szerint a pincében feláldozzák őket egy rejtélyes szörnyalak oltárán. Teszik ezt azért, mert Becker valamilyen mentális betegségben szenved, és ez a szörny, illetve istenalak látszólag meggyógyítja ot a rendszeres véráldozatok fejében.

No One Gets Out Alive
Amikor Ambart is lecipelik a pincébe és kikötözik az oltárra, az elkábított lány ujra látomást él át édesanyja kórházi ágya mellett. Az időközben megjelenő szörnyeteg megkíméli az életét, amikor a látomás során Ambar megöli anyját – látszólag elfogadta a neki szánt közvetett áldozatot. A „szörnyeteg” meglehetős hasonlóságokat mutat az azték mitológia Ītzpāpālōtl nevű istennőjével (mi több, szemfüles nézők ki is szúrhatják a nevét egy Red asztalán fekvő papíroson), akinek egyik jelképe a pávaszemes Rotschildia lepkék egyik fajtája, ami magyarázza az áldozati szobában látható temérdek lepkét is, amiket értelmezhetünk a korábban feláldozott lelkek szimbólumaiként is akár.

No One Gets Out Alive
A film befejezésének spoilereit még így is elkerülném írásomban, hátha valaki túl kíváncsi volt, és mégis szeretné megnézni a filmet cikkünk után.

Kinek ajánljuk: Mainstream horrorként gyakorlatilag bárkinek jó szívvel ajánlom, igazi szórakoztató popcorn mozi, kellően feszült hangulattal és izgalmakkal. Kezdő horror nézők is nyugodtan próbálkozhatnak vele.

Értékelés: 8/10

Blissenobiarella

1 Comment on "No One Gets Out Alive (2021) (Senki sem szabadul élve)"

  1. Tényleg nagyon jó volt. Drámának is, horrornak is. És nem utolsósorban a végén a szörny/démon/isten annak ellenére nézett ki nagyon-nagyon jól, hogy semmi űbergumi vagy CGI áradat nincsen benne.
    Én simám adnék 9/10et is

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.