Németh Balázs – A félelem rezidense (2020)

Németh Balázs ebben az alig nyolcvan oldalas kis gyűjteményben osztja meg azon gondolatait, meglátásait, amelyek fiatal kora ellenére igencsak foglalkoztatják. A Holnap Magazin által kiadott kötetben Stephen King regényeiből ismerős helyszíneken játszódó emberi drámákat kapunk, hol horrorisztikus köntösben, hol pedig az álomvilág határán egyensúlyozva.

A fiatal szerző első szárnypróbálgatásait tartalmazó kötetben olvashatunk kegyetlen gyermekkorról és gonosz szülőkről (A félelem rezidense), megbánásról (Az Út), rémálmokról (Az árnyak háborúja), bűnről és bűnhődésről (A rejtélyes baleset), ördögűzésről (A megátkozott gyermek), kísértetjárta házról (A megszokás hatalma), Az álmok kastélya pedig egy amolyan A setét torony világába is beilleszthető dark fantasy írás.

Majdnem mindegyik írásában találni Stephen King munkásságára utaló jeleket, mintegy jelzésértékűen. Ezek leggyakrabban csak árulkodó helyszínek (Maine állam, Derry, Gatlin, Castle Rock), de például A megátkozott gyermeket olvasva nekem egyből Az évszázad vihara című televízióra készült film jutott eszembe, aminek forgatókönyvet ugye szintén King írta.

Az előbb említett fikciós elbeszélések mellett találkozhatunk a szerző rövid eszmefuttatásával, személyes véleményt vagy éppen kritikai attitűdöt megfogalmazó jegyzeteivel. Ilyen például A remény Rabjai által ihletett Börtönben, Igazság életről halálról, Webáruház készítés vagy az Eladósodott világ. A Gondolatok a horror műfajról című eszmefuttatásában pedig néhány privát meglátást olvashatunk a kedvenc zsáneréről.

Mivel Balázs történetei nagyon-nagyon rövidek – leghosszabb, fejezetekre bontott műve is csak tíz-tizenkét oldal -, sajnos elég elnagyoltan, felszínesen ismerhetjük meg a cselekményt, sokszor kapunk tényszerűen közölt, szűken mért információkat. Nincsenek részletesen kibontva az egyes szituációk, néhol szinte tőmondatokban ugrunk éveket, pedig olvasóként szeretnénk még többet megtudni a szereplők jelleméről vagy magáról az eseményekről.

Akadnak benne váratlan fordulatok vagy csattanónak is beillő részek, de többségében nem érzek tudatos cselekményvezetést, néhol pedig a kezdeti kohézió szétesik, és egy teljesen másik irányba terelődik a sztori. Karakterei szinte kivétel nélkül nehéz gyermekkort megélt felnőtt emberek, akik sorsuk alakulásának köszönhetően egyfajta tanúsággal szolgál(hat)nak a Kedves Olvasónak a világ dolgait illetően.

Ezek persze egy fiatal szerzőnek nem igazán róhatók fel súlyos hibaként, hiszen első alkalommal próbálkozik. Németh Balázsban ott van a potenciál, hogy igazi mesélővé váljon, mert az látszik, hogy fontos dolgokat akar közölni, de írástechnikailag még sokat kell fejlődnie – és ehhez talán nem árt mást is olvasni, Kingen kívül kicsit szélesítenie a látókörét. Úgyhogy én kíváncsian várom a folytatást!

eyescream

Be the first to comment on "Németh Balázs – A félelem rezidense (2020)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.