Ez az év volt a horrortörténelem legjobb esztendeje

Manapság, amikor írjuk az év végi toplistáinkat, bizony nagyon gyakran előjön szerkesztőségünkben a mondat, mely szerint “hát, ez az év nem volt túl erős horror szempontból“. Ez persze minden esztendő végén csak részben igaz! Mindig szeretnénk több és jobb horrorfilmeket nézni, így kevés az olyan összegzés, ahol tényleg tudunk 10 olyan filmet összeállítani, amely mély nyomot hagyott bennünk. Akadt viszont egy olyan esztendő, amely a mai napig meghatározó alkotásokat adott a horrorfanatikusoknak. Ráadásul kuriózum, hogy ez még az előző évezredben történt.

1999-ben mindent felülmúlóan parádés filmek érkeztek. Akadt műfajteremtő klasszikus, debütált a mai napig egyik leginkább megosztó rendezőzseni, ismét letette névjegyét Tim Burton, de láthattunk Stephen King-művet és a mai napig igen szerethető kaland-horrort. Íme egy szubjektív 10-es lista 1999-ből, amikor is talán a filmtörténelem legjobb időszakát élhettük.

10: A kilencedik kapu – Ebben a misztikus thrillerben Roman Polanski rendezése mellett Johnny Depp alakít egy könyvszakértőt, aki egy 17. századi könyvritkaság után nyomoz, mely a sátán kézjegyét viseli. Akár többször fogyasztható, átlag feletti színvonalú thriller, emlékezetem szerint kicsit csalódottságot keltő befejezéssel. De bizony lennének olyan évek, amikor akár top5-ös is lehetne.

9: Hetedik érzék – Egy, a listán előkelőbb helyen szereplő filmhez bántóan hasonló címmel, pedig egyébként előbb érkező film, amelyet Richard Matheson és David Koepp novellája ihletett. A főszereplő, Kevin Bacon túlvilági élményeit követhetjük végig egy hipnózist követően, emlékeim szerint pedig akad néhány egészen félelmetes perc is a filmben.

8: Ítéletnap – Hátborzongató jelenetekkel teletömött igazi világvége-horror, ahol Arnold Schwarzenegger próbálja megmenteni a bolygót a Gabriel Byrne által játszott Sátántól. Az alkoholista, reményét vesztett rendőrt remekül alakítja az osztrák testépítő, a film pedig végig parádésan működik. Robin Tunney mindig riadt tekintete és a film teljes egésze is igazán depresszív, nagyon szórakoztató 120 percet festenek a vászonra. A film még mai szemmel is bőven megállja a helyét.

7: Múmia – Igazi bűnös élvezetet jelent ez a kalandfilm, amely azért még idefért a listára, köszönhetően néhány, a fiatalabb énünknek álmatlanságot okozó jelenetnek. A franchise többi darabja már közel sem tudja hozni a színvonalat, mint ahogyan a remake sem. De a Múmia első része egy remek kis borzongós kalandfilm, tele jó színészekkel.

6: Az évszázad vihara – Nem véletlenül nevezi még Stephen King is az egyik kedvenc televíziós művének Az évszázad viharát, remekül sikerült minisorozat, nem kis költségvetéssel. Az ABC-n ’99 elején bemutatott háromrészes sorozat nem egy King-regényen alapul, a horrorzseni kizárólag a filmvászonra írta a forgatókönyvet. A kisvárosban játszódó történetben egy idegen terrorizálja a lakosokat, életük legnehezebb döntése elé állítva őket. Kötelező darab!

5: Csontember – Ez a Jeffrey Deaver-regényből készült adaptáció talán Angelina Jolie (horrorfanatikusok számára) leginkább jelentős filmszerepe. A filmben egy sorozatgyilkost veszünk üldözőbe az ágyhoz kötött Denzel Washington és Jolie segítségével, a vége pedig bőven tartogat meglepetéseket. Az egyik legjobb thriller, amit valaha láttam, noha végül a nemzetközi kritikák azért vegyes fogadtatásban részesítették a Csontembert.

4: Hatodik érzék – A mára popkulturális jelentőségű, ikonikus mondatával a Hatodik érzék az azóta is rendkívül megosztó M. Night Shyamalan első igazán fontos rendezése. Az indiai származású zseni talán legjobb filmjének tartják, nem is véletlenül. A lezáró cliffhanger a maga korában az egyik legmeglepőbb és leginkább kiszámíthatatlan zárása volt a filmtörténelemnek, amely a mai napig joggal számít beszédtémának, amikor felmerül a Hatodik érzék.

3: Az Álmosvölgy legendája – A később sorozatra is adaptált gótikus horror a mai napig rémálmokat okozhat, ha valaki Christopher Walken kihegyezett fogaira és gonosz tekintetére gondol. Tim Burton rendezése a 18. századba kalauzol vissza minket, hogy Johnny Deppel együtt nyomozhassuk ki, milyen gonosz is tartja rettegésben Sleepy Hollow-t.

2: Ház a kísértet hegyen – Egy remake is helyet kapott a listán, talán az egyik legkevésbé ismert és közkedvelt horror a top10-ben. Az 1959-es, Vincent Price főszereplésével készült klasszikus feldolgozása olyan rémisztőre sikeredett, hogy rengeteg jelenetet kellett belőle a bemutatót megelőzően törölni. Nekem 12-13 évesen az egyik első és leginkább meghatározó horrorélményem volt a darab mozis megtekintése, ahol a pincés jelenetek mai napig képesek megrémiszteni. Igazság szerint faék egyszerűségű kísértetházas horror, de annak szenzációs, fűszerezve egy igen édes álmokat hozó betétdallal.

1: Ideglelés – Lehet szeretni, nem szeretni, lehet a műfajt szidni vagy imádni, az elvitathatatlan, hogy az Ideglelés egyike a horrortörténelem legfontosabb filmjének. A történet köré épített marketingkampány, a szintén popkultúrális státuszba emelkedett monológ Heathertől, Mike eltűnése és sarokba “állítása” és a film mögött húzódó minden apró misztikum teszi az Ideglelést minden idők egyik legjobb, de mindenképpen legfontosabb és műfajteremtő horrorjává. Hogy aztán volt lehetőségem meginterjúvolni Eduardo Sánchezt, az már szinte csak hab a tortán.

Futottak még: Háborgó mélység, Stigmata, A kör 2, Az átok, Wishmaster 2, Meghallgatás

(Varin)

Be the first to comment on "Ez az év volt a horrortörténelem legjobb esztendeje"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.