X (2022)

Az X című idei slasher horror nem szerepelt a filmes várólistámon, mert a műfaj nem tartozik a kedvenceim közé. Csupán gyilkos párokról szóló írásomhoz való felkészülés közben futottam bele, és néztem meg – és kifejezetten kellemes csalódás ért, amin igazából már nem is csodálkozom, mióta felfedeztem, hogy az X mögött a Fehér éjszakák, A világítorony és a Saint Maud című filmeket is jegyző A24 stúdió áll.

Kezdhetném úgy, hogy az X által bemutatott történet – mint a legtöbb slasher esetében – faék egyszerűségű, de valójában éppen ez az, ami kiemeli a tucathorrorok közül. A cselekményt a film 1979-be helyezi, nem titkoltan merítkezve olyan klasszikusokból, mint az 1974-es A texasi láncfűrészes mészárlás, és meglovagolva az utóbbi évek nosztalgiáját a ’70-es, ’80-as évek amerikája iránt. Főhőseink egy stábot alkotnak, akik a kies texasi tanyavilágban éppen helyszínt keresnek ahhoz, hogy leforgathassák „A farmer lányai” című pornófilmjüket. (ami egyébként egy vaskos easter egg, hiszen valóban létezik egy ilyen című felnőtt film 1976-ból, mely attól vált igazán ismertté, hogy a későbbiekben ismert színésszé váló Spalding Gray is szerepelt benne)

Választásuk egy idős házaspár farmjára esik, ami távol esik mindentől. A filmet íróként és rendezőként is jegyző Ti West (V/H/S, The Sacrament) szándéka a felvezetésben a szabadosan élő pornósok szembeállítása a helyiek bigottságával, ami kissé erőltetettnek hat, de a farmtulajok élemedett korára való tekintettel esetükben működik. Az öregek nem tudják, milyen célból bérlik ki melléképületeiket, így amikor rajtakapják a stábot munka közben, finoman szólva sem örülnek a helyzetnek.

Az X nagyon ügyesen van felépítve, a néző jól szórakozik a felvezetés közben is, mert a horror előrevetítése mellett a titokban forgatott pornó is rendelkezik a maga izgalom-faktorával. A „film a filmben” koncepció kiválóan működik, és a két színésznőt játszó színésznő Mia Goth és Britanny Snow (és persze a férfiak vonalán Kid Cudi) is kellőképpen dekoratívak és tehetségesek ahhoz, hogy egy pillanatig se unatkozzunk.

 

Mia Goth valójában két szerepben is látható a filmben, de spoilerveszély miatt nem árulhatom el, kit játszik még ő. Egy slasher esetében az ember nem vár magas színészi teljesítményt, de az X esetében nincs okunk panaszra, mindenki nagyszerűen megállja a helyét.

 

Gyengesége abban rejlik, hogy hiába látszik minden mozzanaton az, hogy nagyon alapos felkészülés jellemzi a készítők részéről, nem tud igazán újat mutatni, és így a végeredmény nem olyan, mint amilyennek a magát túl komolyan vevő film hiszi. A film második fele pusztán a slasher szubzsánerre jellemző gore-élményből áll, és bár tartalmaz kisebb-nagyobb fordulatokat, és mindvégig izgalmas tud maradni, a film elején felvázolt mondanivaló valahol elsikkad, és nem kerül kellő kifejtésre – így hiába a magas technikai színvonalon való kivitelezés, az X a nap végén mégiscsak egy slasher horror marad.

Tagadhatatlanul hozza A texasi láncfűrészes mészárlás és a hasonló klasszikus filmek hangulatát; és bár az eredetiséget felfedezhetjük benne, ez is elveszik valahol félúton az alapötlettel együtt. Ennek ellenére is kifejezetten szórakoztató film az X, és talán még jobban is épít erre a nagy elődre, mint például a szintén idén megjelent, Netflixes A texasi… . Bár az X nem valószínű, hogy szerepelni fog az idei évünk toplistáján, mégis, aki vágyik némi profánságra, lucsokra és vérre, az ne hagyja ki.

A film végén kapunk egy teasert is West következő munkájáról, mely a Pearl címet viseli, és határozottan az X folytatásának tűnik…

Kinek ajánljuk: Slasher-rajongók nem fognak csalódni benne.

Értékelés: 6/10

Blissenobiarella

Be the first to comment on "X (2022)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.