Night Sky (2022) (Éjszakai ég)

night sky2022. tavaszának egyik nagy dobása volt az Prime Videotól a Night Sky című sci-fi sorozat megjelenése. Már az első trailerek megjelenése óta nagyon vártam, tudtam, hogy ezt nekem találták ki. Sajnos mire eljutottam odáig, hogy ezt az írást közzé tegyem, már keserű szájízzel kell beszámolnom róla, ugyanis az első évad debütálása után alig pár héttel máris elkaszálták.

Pedig a Night Sky-on látszik, hogy komolyan gondolták. Elég komoly költségvetés áll mögötte, hiszen a látványvilág bár nem esik túlzásokba, abszolút rendben van, és nem szabad megfeledkeznünk a sorozat legnagyobb húzóerejéről sem: a két főszereplőről.

Sissy Spacek és J. K. Simmons mindketten Oscar-díjas színészek. Spacek e platformon minden bizonnyal Carrie alakításáért ismerjük fel legtöbben, míg Simmons annyi filmben játszott karrierje során, hogy választani is nehéz közülük. A Night Sky-ban a duó egy idős házaspárt alakít, akik éldegélik egyszerű, hol jobb, hol rosszabb hétköznapjaikat. Azonban egy különleges titkot őriznek: hátsó kertjükben egy különös „portált” találtak a föld alatt, melynek segítségével egy idegen bolygóra tudnak látogatni – bár ott nem tehetnek többet a nézelődésnél.

Életükben az hoz csak fordulatot, hogy egy nap a portálban feltűnik egy fiatalember (Chai Hansen), akiről sokáig nem derül ki, milyen cél vezérli, mi hozta őt ide, és mit akar az öregektől valójában, akik a szárnyuk alá veszik a kissé elveszettnek tűnő Jude-ot. Mindeközben egy másik történetszálon megtudjuk, hogy a fiú ellen hajtóvadászatot indított egy titokzatos szervezet, így valamennyiük élete veszélybe került…

A történet sci-fi oldalát direkt igyekszem nem nagyon érinteni, hiszen ez lenne a legvaskosabb spoiler a sorozattal kapcsolatban.

Sajnálatos módon nem fogjuk megismerni a teljes végkifejletet, hiszen alig pár héttel a premier után kaszát kapott a sorozat. A szokatlanul gyors döntés hátterében állhat, hogy a Prime Video idén két rendkívül költséges sorozattal is ki fog még jönni: a Lord of the Rings: The Rings of Power magától értetődik, emellett a Chris Pratt -féle The Terminal List is megköveteli a magáét, és a The Boys frissen bejelentett negyedik évada sem lesz olcsó mulatság. Ezekhez a szuperprodukciókhoz képest a Night Sky valóban szerényebb babérokra tör, és egyszerűen nem hozott megfelelő nézettséget ahhoz, hogy áldozzanak rá.

Tökéletesen meg is értem, miért nem lett népszerű a sorozat. Egyrészt nem elsősorban a fiatal generációt fogja bevonzani a főszereplők kora miatt – de meg kell jegyeznem, hogy az anti-ageizmus jegyében kifejezetten örvendetes, hogy megmutatja, 65+ éves emberek is lehetnek még főszereplők. Az évad összesen nyolc epizódja alatt sokáig az a néző érzése, mintha nem tudták volna a készítők eldönteni, mit akarnak igazán kihozni belőle. Drámának túl sok benne a sci-fi, sci-finek túlságosan drámai. A Night Sky rengeteget időzik a Spacek-Simmons házaspárral, és valósággal filozófiát épít köréjük: rengeteg értékes gondolatot nyerhet az arra fogékony néző a boldog, hosszú házassággal kapcsolatban. A két főhős valóságos szobra annak, hogy hogyan kell szépen megöregedni együtt, de egyáltalán nem tündérmeséről van szó, hanem nagyon is hús -vér emberekről, valós problémákkal. Ezek a jelenetek nagyon szépek, olykor meghatóak is, és határozottan nem illenek bele a képbe, ha az ember sci-fit akar nézni. Azonban romantikus drámaként sem ajánlhatom a sorozatot, hiszen üldözés, lövöldözés, és egy földönkívüli portál is szerepet játszik a történetben.

Röviden: nehéz beskatulyázni, és én pont ezért szerettem nagyon. Sokan unalmasnak fogják találni az említett drámai jelenetek miatt – még nekem is volt egy olyan rész, aminek a végén azt mondtam, hogy nem történt egy óra alatt semmi – , másokat pedig össze fog zavarni, de lesznek olyanok is, akik hozzám hasonlóan nagyon szeretik majd mondanivalójáért és szépségéért. Hiszem, hogy megér egy megtekintést még úgy is, hogy sajnos a történet valódi befejezés nélkül ért véget.

Kinek ajánljuk: Dràmai, romantikus hangvételű darabok kedvelőinek ajánlanám elsősorban, akik értékelik, ha a történetet egy csipetnyi sci-fivel is megfűszerezik.

Értékelés: 8/10

Blissenobiarella

 


Be the first to comment on "Night Sky (2022) (Éjszakai ég)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.