Fresh (2022)

Következő írásom egy annyira már nem friss és ropogós filmről fog szólni, mert nagyjából egy esztendeje elérhető a közönség számára, mégis érdemes rááldozni az időt. A szóban forgó alkotás a randevúzás húspiacára kalauzol el minket, nem is akármilyen módon. Megtekintése után garantálom, hogy régi, bohókás mondásaink, mint az „úgy szeretlek, majd’ megeszlek” vagy az „eszem a zúzádat” egészen más értelmet fognak nyerni. De ne szaladjunk ennyire előre, mindent a maga idejében. Jó étvágyat kívánok a Fresh-hez!

Noa (Daisy Edgar-Jones) fiatal nő, aki a szerelmet keresi. Online ismerkedik, de egyik randi rosszabb, mint a másik, ugyanez vonatkozik a delikvensekre is. Noának totál elege van az egészből, barátnőjének, Mollie-nak (Jonica T. Gibbs) panaszolja, hogy ő bizony a jelek szerint örökre egyedül marad. Aztán közbeszól egy aprócskának tűnő véletlen, jelesül az, hogy nincs otthon kaja. Noa ezért kénytelen elzarándokolni a legközelebbi szupermarketbe, ahol, zöldség-válogatás közben beszédbe elegyedik vele egy Steve (Sebastian Stan) néven bemutatkozó férfi. Steve első blikkre jóképű, humoros és picit esetlen, de éppen csak annyira, hogy vonzó legyen Noa számára. Úgy válnak el, hogy előtte telefonszámot cserélnek.

Szépen bontakozik kifele a szárba szökkent románc, a fiatalok találkozgatnak, eszegetnek, szexelgetnek. Egy ponton az is kiderül, hogy Steve plasztikai sebészként dolgozik, s bár Noa ezt elintézi egy zavart fintorral és néhány megjegyzéssel, a későbbiekben ennek igenis nagy jelentősége lesz. A kémia olyannyira működik kettejük között, hogy a férfi elhívja újdonsült barátnőjét egy hosszú hétvégére, távol a város zajától. Remek ötlet, igaz? A lány naivan igent mond (pedig már addigra is sok a red flag – tudom, ezeket csak a néző látja, a főszereplő nyilván nem…), ezután pedig olyan fordulatot vesznek az események, amelyekre nyugodtan rá lehet akasztani a „pokolbéli rémálom” kifejezést. Persze ez most lehet, hogy elcsépelten hangzik, és mivel nem áll szándékomban spoilerezni, itt be is kell fejeznem a történetmesélést, de higgyétek el nekem, hogy TÉNYLEG nagyon bizarr dolgok fognak történni a fennmaradó időben! Innentől kezdve állandó, gyomorforgató idegfeszültségben fogunk létezni, öklendezve kapkodunk a levegőért, amíg be nem villan egy-egy váratlan, akár humorosnak is mondható momentum, akkor pedig nézünk nagyokat, hogy mi van?! E film különben sem a szokásos eszköztárat vonultatja fel – annak ellenére, hogy alapvetően zsánerekre épül-, mintha csak szándékosan kerülni akarná a kliséket. És milyen jól teszi! Olyan, mintha a sztori idővonala ketté lenne vágva, az első fél órában egy édes kis romantikus komédia elevenedik meg (ami egyébként egész realista módon kerül bemutatásra, semmi nyáladzás), aztán egy éles váltást követően egy brutális horror-thriller veszi kezdetét. A fősodor mellett mellékszálak is futnak, amelyek még izgalmasabbá fűszerezik a nagy egészet.

 

A Fresh meglehetősen szép vágóképekkel operál, zenéi is rendkívül hangulatosak. Viszonylag kevés helyszínen játszódik, így kamaradrámának – pontosabban kamara-horrornak is nyugodtan lehet nevezni. A színészi játék alapvetően jó, de egyik karakter sincs részletesen kidolgozva, egyszerűen nincs alkalmunk mélyebben megismerni őket. Ugyanakkor Sebastian Stan eddigi felejthető Marvel-es szerepei után üdítő és színvonalas alakítást nyújt.

Megfigyeléseim szerint 2022-ben elég sok elsőfilmes rendező debütált, vagyis inkább úgy fogalmaznék, hogy alkotott valami nagyot és robbant be a köztudatba. Ilyen a Fresh rendezője, Mimi Cave is, le a kalappal a munkássága előtt! A forgatókönyvet Lauryn Kahn írta. Operatőrökről itt nem igazán szoktam beszélni (a retró blogomon igen), ám most kivételt kell tennem, ugyanis a kamerát az a Pawel Pogorzelski fogta, aki annak idején az általam olyannyira kedvelt Örökség (2018) és a Fehér éjszakák (2019) esetében is. A filmet a Sundance fesztiválon mutatták be először 2022 elején, aztán a Hulu videotékájába került át. Mind a közönség, mind a kritikusok szerették.

 

Kinek ajánljuk: Vegetáriánusoknak, vegánoknak semmiképpen. Akik viszont éppen társkeresőkön ismerkednek, tekintsék meg, jó kis tanmese lesz számukra. Figyelem! Ez nem egy tipikusan első randis néznivaló…

 

Értékelés: 9/10

 

Norka

Be the first to comment on "Fresh (2022)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.