Hell House LLC összefoglaló (2015-2023)

Hell House LLCNem titok, hogy szerkesztőségünk szinte minden tagja nagyon kedveli a found footage alműfaját. Az áldokumentarista horrorfilmeknek az Ideglelés (The Blair Witch Project) óta nagy hagyománya van, mivel ezen alkotások hollywoodi mércével nézve fillérekből érik el a kívánt parafaktort. A témában kötelező olvasmány Blissenobiarella hiánypótló összefoglalója, amely szépen elkalauzolja hűséges olvasóinkat a found footage darabok rengetegében a szubzsáner kialakulásától napjainkig.

Aktuális kritikám tárgya Stephen Cognetti „szerelemgyereke”, aki mind a négy filmet egyedül írta, és rendezte szűk egy évtized leforgása alatt. A sorozatot a Shudder karolta fel, mindegyik epizód a csatorna digitális kínálatában landolt exkluzív tartalomként.

Lássuk milyen rémségeket tartogatnak az Abaddon Hotel elhagyatott folyosói az óvatlan látogatók számára!

Hell House LLC

Hell House LLC (2015)

A dokumentumfilmként forgatott első felvonás egy csapat halloweeni kísértetház-alkotót követ, akik népszerű attrakciójuk, a Hell House megnyitására készülnek. A New York-ot elhagyó csapat eléggé megosztott az új helyszín tekintetében, mivel az Abaddon városában található lerobbant hotelnek sötét titkokat rejt a múltja. A megnyitó éjszakáján szörnyű tragédia történik, amikor egy rejtélyes meghibásodás 15 látogató és a személyzet halálát okozza. A film feltárja a tragédia előzményeit és azt, hogy mi is történt valójában azon az éjszakán, amelynek részletei a nyilvánosság számára rejtve maradtak.

Az első rész a sorozat egyértelmű fénypontja, amely remekül használja ki az áldokumentarista keretek adta lehetőségeket. Az utólag felbukkanó talált felvételeken kívül interjúk, televíziós bejátszások, és rendőrségi kihallgatások színesítik az összképet, még magasabbra szintre emelve a realitás illúzióját. Mivel teljesen új történetről van szó a jumpscare jelenetek kifogástalanul működnek, a nézőnek nincs „újrahasznosítás” érzete egy-egy ijesztgetés kapcsán. Sajnos ez a későbbi darabokról már nem mindig mondható el. Összességében a Hell House LLC egy nagyszerű found footage horrorfilm, amely az apró költségvetés mellett is sikeresen rám tudta hozni a frászt.     8/10

Hell House LLC

Hell House LLC II – The Abaddon Hotel (2018)

A franchise második része a 2015-ös film közvetlen folytatása. A történet középpontjában egy csapat újságíró áll, akik fel akarják fedezni az Abaddon Hotel sötét rejtélyeit. Nyolc év telt el a tragikus nyitóeste óta, és még mindig sok a megválaszolásra váró kérdés. Egy névtelen tippnek köszönhetően Jessica Fox oknyomozó újságíró meg van győződve róla, hogy fontos bizonyítékokat rejt az elhagyatott hotel. A szálloda titkainak feltárására összeállított csapat a saját bőrén tapasztalja meg, hogy bizonyos dolgokat jobb nem piszkálgatni.

Ha eltekintünk az alapötlet ostobaságától, hiszen a felszínre került információk alapján nincs olyan épeszű ember, aki visszatérne a történtek helyszínére, akkor egy közepesen szórakoztató folytatást kapunk. Valamilyen szinten érthető a főszereplők motivációja, de az újra átélt események, és az ismétlődő jumpscare jelenetek már nem képesek ugyanazt a hatást kiváltani, újdonságból pedig nem akad túl sok. Körvonalazódik, hogy milyen irányba mozdul el a történet fő szála, de ez sajnos elkezdi kivérezteti a korábban nagyszerűen felépített misztériumot, és sajnos néha a technikai kivitelezés sem áll a helyzet magaslatán. Ettől függetlenül egyszeri szórakozásnak abszolút megfelel, de a legtöbb erősségét még az első részből hozza.     6/10

Hell House LLC

Hell House LLC III – Lake Of Fire (2019)

Kilenc évvel a Hell House tragikus eseményei után az Abaddon Hotel ismét nyitva áll a nagyközönség előtt. A milliárdos Russell Wynn az elhagyatott szállodába vitte közönség-interaktív műsorát, az Insomnia-t. Russell meghívja Vanessa Shepherd újságírót, hogy forgasson egy exkluzív dokumentumfilmet a produkció kulisszái mögött. Amit a nő felfedez, fényt derít Russell valódi szándékaira, amiért a show-ját az Abaddonba költöztette, és a gonoszságra, amely arra vár, hogy elszabaduljon.

Az önismétlés ebben az epizódban van leginkább csúcsra járatva, hiszen az alaptörténet szinte teljesen megegyezik a Hell House LLC-vel. Természetesen ez nem a véletlennek, vagy a kreativitás hiányának tudható be, egész egyszerűen Stephen Cognetti így kerekítette le a trilógiává bővülő sztoriját. A magam részéről ezt a darabot kissé feleslegesnek érzem, a harmadik film lett a sorozat leggyengébb láncszeme. A többször látott jelenetek „újrajátszása” kezd unalmassá válni, míg a végső képsorokon látható befejezést sem sikerült megfelelő minőségben prezentálni. Természetesen az alkotó igyekezett minél szorosabban összekötni a történéseket a korábbi felvonásokkal, de elég izzadságszagúra sikeredett a végeredmény. Nyilván, ha igényünk van rá, hogy kerek egészre zárjanak a cselekmények, akkor érdemes megnézni, de összességében kihagyható kategória.     5/10

Hell House LLC

Hell House LLC Origins – The Carmichael Manor (2023)

A Hell House LLC franchise negyedik része egyszerre szolgál folytatásként és előzményként az eredeti alkotáshoz. Egy csoport megoldatlan ügyekre specializálódott nyomozó a Carmichael-kastélyban száll meg, ahol a nyolcvanas években szörnyű gyilkosságok történtek. Négy éjszaka után a csoportról soha többé nem hallottak. Amit a felvételeken felfedez a rendőrség, az még nyugtalanítóbb, mint amit a korábbi Hell House szalagokon találtak.

Nagy meglepetésemre tavaly Stephen Cognetti „leporolta” félelmetes bohócait, és újra akcióba küldte őket egy roppant korrekt prequel formájában. Az értékelésemből is tisztán látszik, hogy a Carmichael-család otthonában történteket „egy polcra” helyeztem az első résszel. A helyszín megváltoztatásával érkező vérfrissítés kifejezetten jót tett a sorozatnak, és ezúttal a sztori kibővítésével érkező plusz szálak sem hatottak erőltetettnek. Lényegében ugyanolyan hatásmechanizmusok mentén próbálják meg a frászt ránk hozni, mint korábban, de ezúttal újra működött a dolog.    7.5/10

Hell House LLC

Egyelőre nincs információm róla, hogy a közeljövőben folytatódna a széria, de Cognetti mindenképpen szeretne még egy mozit, ami bemutatná, hogy mi is történt valójában az ominózus Rockland megyei vásáron. A tervei szerint ez a folytatás már elszakadna a found footage formátumtól, amennyiben megfelelő forrást össze tudna szedni hozzá. Majd meglátjuk merre halad tovább a Hell House LLC sorozat a jövőben, addig is az áldokumentarista horrorfilmek szerelmesei mindenképpen találnak néhány kellemes pillanatot a rendelkezésre álló művekben.

afiaf

Be the first to comment on "Hell House LLC összefoglaló (2015-2023)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.