Lovecraft – Baranger: Az őrület hegyei [Első kötet] (2024)

A Multiverzum Kiadó a tavaly megjelent, limitált kiadású Cthulhu hívása album sikere után ezúttal Az őrület hegyei című klasszikus Lovecraft művet hozta el a magyar közönség számára a Chesley-díjra jelölt Francois Baranger francia illusztrátor csodálatos festményszerű rajzaival, két kötetre bontva.

Oldalunkon nemrég mutattuk be Lovecraft (1890-1937) leghíresebb novellájának a francia illetőségű művész sajátosan értelmezett festményszerű rajzaival illusztrált limitált kiadású albumát, és szerencsére nem kellett sokat várnunk a folytatásra. Az 1931-ben írt Az őrület hegyeit a Weird Tales magazin szerkesztője a terjedelme miatt nem akarta közölni, merthogy túlságosan hosszúnak találta, így Lovecraft műve végül 1936-ban jelent meg folytatásokban az Astounding Stories magazin hasábjain.

Az ​Antarktisz. Kietlen, fagyott pusztaság, olyan dolgok nyughelye, melyeket talán jobb is örökre elfeledni. E történet William Dyer, a Miskatonic Egyetem professzora balvégzetű expedíciójáról szól, melyet e távoli és fagyott pusztaságra vezetett. Beszámolója soraiból alig hihető, rendkívüli és hátborzongató események sorozata tárul elénk.
A jégmezők szörnyűséges titkokat rejtenek. Különös, ciklopszfalazatú építmények húzódnak a feltornyosuló hegyek között, melyek az őrülettel fenyegetik azt, aki titokzatos boltozataik közé merészkedik. A Dyer vezette expedíció tagjai messzebbre merészkednek e világ felfedezésében, mint bárki más előttük, s mindezért nagy árat kell fizetniük.

A bűnügyi regényeket jegyző Maxime Chattam előszavával indít kötet, mely a szinte kisregénynek is beillő karakterszámú írás első felét dolgozza fel. Az epizódokra tagolt novellában Lovecraft a Vének eredetének felfedése mellett különféle tudományos elméleteket szintén felhasznált az expedíció minél hitelesebben történő ábrázolása okán, ám a kozmikus horror iszonyatos atmoszférája ugyanúgy rátelepedik a műre, ahogy a többi elbeszélésénél.

A harminchárom oldalas, gyönyörű illusztrációkkal tele kötet egy izgalmas ponton szakad meg, ám addig valószínűleg eléggé felcsigázza az olvasót, hogy a sarkvidéken játszódó cselekmény folytatására is kíváncsi legyen. Főleg, mert az egyébként is élményszámba menő misztikus történethez az egész oldalas festményszerű rajzok újabb rétegeket tesznek hozzá. Ahogy a Multiverzum kiadó előző albuma, a limitált példányszámú Cthulhu hívása, úgy Lovecraft rajongóknak ez a mostani szintén kötelező darabnak ígérkezik!

Köszönjük a Multiverzum Kiadónak a rendelkezésünkre bocsájtott sajtópéldányt, a kötetet megrendelni pedig a honlapjukon lehet: ITT.

Értékelés: 10/10

eyescream

Be the first to comment on "Lovecraft – Baranger: Az őrület hegyei [Első kötet] (2024)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.