Them – Covenant & The Scare (2021-2024) (Ők)

ThemA streaming térnyerése alapjaiban változtatta meg a filmnézési szokásokat, a horror műfaja pedig a digitális televíziózás aranykorának egyik nagy nyertese. Heti szinten új premierek a világ minden tájáról, ráadásul mindegyik platform törekszik arra, hogy kedvenc műfajunk is reprezentálva legyen a saját gyártású sorozatai között. Szerencsére a The Walking Dead, és az American Horror Story aktuális szezonjain túl is van élet, elég csak Mike Flanagan Netflix szériáira gondolnunk, vagy például a What We Do In The Shadows szenzációs epizódjaira.

A széles kínálatban azonban megbújnak kevéssé ismert gyöngyszemek is, aktuális kritikám tárgya pedig mindenképpen megérdemli a népszerűsítést. Őszintén szólva a Them első szezonja rendesen elment mellettem. Noha Stephen King méltató szavai után a premier környékén megnéztem a trailert, de első ránézésre egy borzasztóan klisés, rasszizmus köré felépített, könnyed thrillernek tűnt. Ráadásul az antológia jellegű szerkezet kifejezetten AHS koppintásnak nézett ki, és az American Horror Story napjainkban már nem tündököl olyan szépen, mint a kezdetekkor.

Them

Az Amazon azonban kapásból két évadot rendelt be, és mivel az idei esztendő elején érkező The Scare bemutatója kifejezetten felkeltette az érdeklődésemet, elhatároztam, hogy megnézem az első felvonást is. Szerencsére ez remek döntésnek bizonyult, mivel előzetes félelmeim a Covenant alcímmel ellátott évad kapcsán abszolút alaptalannak bizonyultak. Lássuk mire számíthatunk a Prime kínálatában megtalálható Them elindításakor!

Covenant (2021)

Az 1953-ban játszódó történet egy fekete családot követ, akik a második nagy migráció idején Észak-Karolinából egy teljesen fehér városnegyedbe költöznek. Az idillinek tűnő otthon lassan átalakul a szomszédok, és a túlvilági erők gonosz epicentrumává, amely azzal fenyeget, hogy mindegyiküket elpusztítja.

Them

East Comptonban akkoriban egyáltalán nem volt megszokott az afroamerikai lakók látványa, így a beköltözés pillanatától óriási nyomás hárul a szülőkre, akik először kivárásra játszanak. Azonban a szomszédok terrorjának folyamatosan nő az intenzitása, ezzel párhuzamosan a természetfeletti események is egyre durvábbak lesznek. Henry, és Livia lassan rájönnek, hogy családjuk túlélése érdekében ideje taktikát váltaniuk, különben újabb szörnyű tragédiát tartogat számukra a sors.

Them

A Covenant egy nagyszerűen összerakott kísértettörténet, amelyet egy kizárólag lefelé tartó hullámvasút utazáshoz tudnék hasonlítani. A vihartempóban közelítő mélypont elérése ráadásul meg van fejelve korábbi idősíkokban feltárt szörnyű emlékekkel, így a bőrszín általi faji megkülönböztetés rendkívül érzékeny témáján kívül a poszttraumás stressz szindróma különböző formáival is megismerkedhetünk. A végeredmény a legerősebb AHS évadok hangulatát idézi, a sterilnek tűnő trailer ellenére a sztori bővelkedik a grafikus erőszakban. Kétszer meg kellett néznem, hogy nincs-e Jordan Peele-nek köze a sorozathoz, és azt hiszem ennél nagyobb bókot nem kaphatnának az alkotók.   8/10

Them

The Scare (2024)

A Covenant tükrében igen magasra emelkedtek az elvárásaim, de a The Scare sikeresen ugrotta át a képzeletbeli lécet. A történet 1991-ben játszódik Los Angelesben, a főszereplője Dawn Reeve rendőrnyomozó, akit egy új ügyre osztanak be. A hátborzongató gyilkosság még a legmegrögzöttebb detektíveket is megrázza, és ahogy Dawn egyre közelebb kerül az igazsághoz, rájön, hogy egy rendkívül gonosz természetfeletti entitás veszélyezteti őt, és a családját.

Them

A második felvonás sikeresen átmentette a korábbi szezon erősségeit, dramaturgiában, és hatásmechanizmusában nagyon hasonló nyomon mozogtak az alkotók, mint a Covenant esetében. A személyes tragédia korábbi idősíkban játszódó bemutatása tökéletesen rezonál az aktuális történésekkel, míg a fikció szépen körbe van rakva valódi történelmi események tégláival. Akár a túlzott rendőri brutalitás, akár a befutni vágyó hollywoodi színészt ért atrocitások ismerősen csenghetnek, de ilyen kontextusban még biztosan nem láthattuk őket.

Them

Az Amazon sorozatok általában magas minőségű szórakozást kínálnak, és szerencsére nincs ez másképp a Them esetében sem. Meglátjuk mi lesz a széria sorsa, de addig is meleg szívvel ajánlom az első két szezont a kísértettörténetek kedvelőinek.   8.5/10

afiaf

Be the first to comment on "Them – Covenant & The Scare (2021-2024) (Ők)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.