Severance (2006) (Csapatleépítés)

severance_thumbÚgy gondolom, hogy én egy vicces ember vagyok. Van humorérzékem, sőt, saját vicceket is ki szoktam találni. Az egyik ilyen viccem:
Találkozik egy ház és egy istálló. A ház harsányan röhög, az istálló nem érti miért. Meg is kérdezi: víg kend, ház?
Ez egy nagyon jó vicc volt, tehát én vicces vagyok. Így ha pl. olyasmit írok, hogy a Shaun of the Dead (“Haláli hullák hajnala”) szerintem szar volt, senki nem vádolhat azzal, hogy egy savanyú köcsög vagyok. A Monty Python-t is szeretem, tehát a “brit humorral” sincs bajom. A Shaun of the Dead viszont az én meglátásom szerint gyenge volt, a nálunk moziban csak nemrég debültált Severance (“Csapatleépítés”) viszont az egyik legszarabb film, amit valaha láttam. Ráadásul moziban, ahol a közönség reakciójából is az jött le, hogy ezzel nem voltam egyedül. És ez nem azért van, mert a Sevarance – angol-német koprodukció létére- Magyarországon játszódik és tele van marhasággal; szerintem tudok annyira objektívan szemlélni egy filmet, hogy ettől elvonatkoztatva lássam annak a jó oldalát is. Ezúttal ez nem annyira sikerült…

severance1

Egy Palisade nevű angol fegyvergyártó cég úgy dönt, hogy hét alkalmazottját elküldi csapatépítő tréningre Magyarországra, egy erdei panzióba, hogy aztán ott tudjanak paintball-ozni meg fára mászni. A kis csoport még meg sem érkezik a szálláshelyre, amikor az első akadály feltűnik, méghozzá az úton, egy kidőlt (szándékosan odavonszolt) fa formájában. A tajparaszt magyar buszsofőr elkezd üvöltözni, lehugyagyúzza/köcsögözi az angol csapat főnökét, aztán szépen otthagyja őket, hadd dögöljenek meg ott ahol vannak. Barátaink így gyalog folytatják a túrát, melynek végén a beígért luxuspanzió helyett egy totál lepukkant kis erdei házikó fogadja őket. A joggal elégedetlenkedő bizniszmeneknek azonban hamarosan nagyobb gondjuk is lesz annál, mint hogy összedőlnek a bútorok fél kilósnál nagyobb terheléstől: az erdőben kegyetlen, szadista magyar és (ex)szovjet nindzsa-terroristák ólálkodnak, egykori háborús bűnösök, akik dobótőrrel, lángszóróval, meg bozótvágóval fogadják a megszeppent angol túristákat. Meg azért körbepotyogtatták az erdőt medvecsapdával és taposóaknával is, a vicc kedvéért…

severance2

Az, hogy a filmben a magyar lányokat (akik mellesleg kurvát játszanak, igen élethűen) Nadianak és Olgának hívják arról árulkodik, hogy a készítők nem mélyültek el túlságosan a magyar kultúra megismerésében. Az, hogy a magyar színészek mennyire nem tudnak színészkedni, lehet, hogy csak nekünk feltünő, akik értjük is, hogy miről beszélnek (a buszsofőr színészi játéka viszi a prímet, ezt a csókát valszeg még a Barátok Közt kasztingjáról is két lábbal rúgták volna ki). Jellemző egyébként, hogy az imdb fórumán arról megy a beszélgetés, hogy Magyarországon az erdőkben a valóságban nem rejtőzködnek magyar és szovjet gerillaharcosok, hogy az utakon nem mászkálnak medvék, és hogy Magyarország nem egy város, hanem egy ország (ne felejtsük el, hogy angolul a Hungary nem tartalmazza az ország szót, és ez a kevésbé művelt külföldiek számára megtévesztő lehet!).
A film egyébként összességében nem fest negatív képet Magyarországról, sőt, nem fest róla semmilyen képet sem. A fő probléma az, hogy nem igazán lehet tudni, horrorfilmet, vagy vígjátékot akartak készíteni az alkotók. Lehet, hogy éppenséggel horror-komédiát, ám míg pl. a Hullajóban a gore jelenetek és a mókázás erősítették egymás hatását, itt éppenhogy fordítva van: totálisan kiölik egymást. Így aztán kapunk egy eléggé felemás filmet, amin én speciel leginkább kínomban röhögtem, elsősorban azoknál a jeleneteknél, ahol a magyar “színészek” brillíroztak.
Csakhogy! (és most jön a fordulat) Az eddig leírtak ellenére a film valamilyen szinten szórakoztató. Számomra tipikusan az annyira szar, hogy az már jó kategória, ami így magyar szemmel/füllel egészen biztosan máshogy szórakoztató nekünk, mint külföldi barátainknak. Ócska történet, szar poénok, egész jó gore jelenetek – igazi b kategóriás szemét. Ám ha így nézzük, talán még élvezetes is lehet.

 

értékelés: 2/10

Blizz

2 Comments on "Severance (2006) (Csapatleépítés)"

  1. Szerencsére eddig még nem láttam ezt a filmet, viszont a hátteréhez lenne némi hozzáfűznivalóm.
    Felháborít, hogy idétlen, kulturálatlan, senkiházi, balfasz rendezők úgy mutatják be szép Hazánkat, mint valami lepukkant, Isten háta mögötti, a 3. világban található szutykos országot. Mi a franc? Orosz gerillacsapatok? Tróger buszsofőr? Lepukkant épületek? Sajnos a külföldi (főleg művelt amerikai) filmnézők közt van sok agyoniskolázott, aki ha meghallja azt, hogy Hungary, azt hiszi, valami furcsa akcentussal “éhséget” akartak mondani… Volt már rá precedens, hogy Hazánkat ilyen tré módon állították be, pl. más kategória, de akkor is: Én a kém. Szakadt autók, kurvák az utcákon… Nesze neked országimázs. Csak amíg akár egy arab országban százezrek vonulnak az utcára tüntetni, ha épp valami liberális külföldi meggyalázza országukat, addig nálunk senki, de senki se emeli fel ez ellen a szavát.
    Ennyit akartam elmondani. Imádom a B-kategóriás horrorokat, meg is van rengeteg eredetiben, de úgy érzem, ezt a fost nem fogom megnézni, max, ha fiatalon agyvérzésben akarok elhunyni.

  2. Most őszintèn… Ez egy horror túlèlő film. Hol kellett volna forgatni? A parlament elött? Vagy a duna korzòn? Arròl meg nem tehetnek,hogy itt ingyen lehet forgatni,sok a lupukkant szoc üdülő, elhanyagolt csövesekkel teli erdő ès sok az olcsò szèp kurva… Szerintem teljesen jòl mèrtèk fel a helyzetet. A Motel c. film azèrt kemènyebben èrintette szlovákiàt.

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .