The Dentist (1996) (A fogorvos)

dentist_thumbBennünk él az ősi félelem – a fogorvosoktól; ugyanúgy akárcsak a megmagyarázhatatlan esetek, természetfölötti, misztikus történések, rejtélyes eltűnések, szörnyek meg rémalakok iránt, vagy említsük csak az elhalálozás/visszatérés, s a hozzá kapcsolódó túlvilág témakörét. Ennél jobb témát nem is választhattunk volna riogatásunk céljául, hiszen ki ne félne ezektől a fehérköpenyes vadállatoktól? Akik, ráadásul mielőtt a kihúznák a szuvas (vagy csak annak mondott) fogat, előtte még be is tömik, hogy még nagyobb fájdalmat okozzanak szerencsétlen páciensnek! Kollektív félelmünk az egész földgolyót behálózza: fúró, véső, kalapács meg persze a szájtátás előtti érzéstelenítő is szinte kész horror… Nem csoda, hogy ebben a témából is előbb-utóbb készülnie kellett egy filmnek!

Történetünk főszereplője, Dr. Feinstone egy krónikus tisztaságmániában szenvedő fogorvos, aki betegesen utál mindenfajta szennyet. Higiénia számára lételem. Épp a házassági évfordulójuk közeleg, mikor meglátja vonzó kis feleségét, amint a medencetisztító izomemberrel kamatyol, és bedühödik. Fogja kis pisztolyát, de véletlenül a (szintén a medencés fiúval kamatyoló) szomszédja kutyáját lövi le a balfasz, haha! Ettől kissé idegbeteg kezd lenni, s nem csoda, ha elront pár kezelést a rendelőben (pl. kisgyerek fogínyébe állít egy hegyes fogszerszámot, meg majdnem megdug egy elaltatott pácienst, mert azt hiszi a neje stb.) Higiéniát nem ismerő betegek kerülnek elő mindenhonnan, magukkal hozva a nagybetűs Fertőt, s ehhez jön hozzá egy antipatikus adóhivatalos ürge. Fogorvosunk begőzöl. Kezdésként, házassági évfordulós meglepetésként kitépi felesége nyelvecskéjét, majd leböki a medencés embert, de a szomszéd csaj sem ússza meg. Végül pedig a kollégák és a páciensek felváltva, míg csak el nem kapják a rendkívül éles eszű zsaruk…

dentist1

Ez a film egy merő iszonyat, bár címe alapján sem vártam tőle túl sokat. A fogorvos, ahogy az egyik rendőr a film elején mondja, életünkben a szükséges rossz; és ez szóról-szóra így van! Pocsék jelenetek, idegesítő karakterek (főleg azt a folyvást rinyáló fogszabis bigét fojtanám meg!), baromira unalmas cselekményszövés, ja és néha kivillan egy-egy csöcs. Láthatjuk, hogy dühöngi ki magát a dokikám, képzelődik össze minden faszságot, majd pedig teljesen elborul az agya, és fogorvosi eszközökkel kreatívnak nem mondható módon öldökölni kezd…

értékelés: 5/10

eyescream

2 Comments on "The Dentist (1996) (A fogorvos)"

  1. Ez a film ennyit ér…. 😛

  2. Ez tènyleg elèg òcska, vontatott szar film. Amolyan rtl klubra valò 10 ft-os jogdíjú tömeg thriller este 10 utànra. Igazàbòl nem csak a vèrengzèsek sokfèlesègèt, kivitelezèsèt hiànyoltam. Nincs feszültsèg, kb. tv sorozat feeling, gyenge törtènet, pocsèk vègkifejlet.

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .