Dracula 3000 (2004)

dracula3000_thumbHülye lehettem, amikor a Dracula 3000 megtekintésére adtam a fejem. Talán a pillanatnyi elmebaj vagy mit-tudom-én-mi késztetett a cselekedetre, amit azóta is nagyon bánok. A végeredmény szempontjából végülis teljesen mindegy. Adva van ez a nagyon szar film, amelytől szeretnék minden potenciális nézőt megóvni, ezért is döntöttem úgy, hogy összehozok valamiféle figyelmeztető jellegű irományt, amivel remélem, sikerül eltérítenem még a sokat próbált trashfanokat is. Na, nem akarom túldramatizálni a dolgot, de tényleg ne nézzétek már meg ezt a filmet. Viszont olvassatok csak tovább. (Megjegyzés: ez a film nem a Dracula 2000 folytatása, tehát önmagában ilyen szar.)

Egy világűrben veszteglő „kísértethajó” átkutatására / kifosztására érkezik egy mentőhajó Abraham Van Helsing kapitánnyal a fedélzeten. Casper Van Dien kelti életre a híres vámpírvadász sarját, akit, azt hiszem, nem kell bemutatni az állatos horrorok kedvelőinek: a Piton és a Gyilkos cápák „sztárja” ő, bár az óriásbogarak elleni harcból is kivette a részét anno. Van Helsing ebben a filmben elég nagy antitalentumról tesz tanúbizonyságot mind csapatvezetés, mind pedig vámpírvadászat terén, és pancsersége nem is marad megtorlatlanul. De ne vágjunk ennyire a dolgok elébe! A csapat tagjai még: a már nem túl hamvas Erika Eleniak alakításában Aurora Ash, a betonagyú izomkolosszus Humvee (Tommy Lister), az első percektől igen idegesítő Mina Murry, egy tolószékhez kötött számítógépzseni, valamint kedvencem, a beszédes nevű 187, a Gangsta’s Paradise című világslágert jegyző rapper, Coolio alakításában! No, ők fognak konfrontálódni Orlokkal ezen az űrhajón, miután 187 lesz olyan észkombájn, hogy mindenféle koporsókat kezd felnyitogatni egy kis madárlátta hasis reményében. (A horrorfilmek történelmében jártasak már biztos „kapcsoltak”, hogy a film címében a Drakula és az előbb említett Orlok ugyanarra a személyre, a vámpírra vonatkozik. Elvégre milyen hülyén is hangzana az, hogy Orlock 3000. J) Megint túlságosan előreszaladtam. Azt azért nem hagyhatom szó nélkül, hogy hőseink voltak olyan balfékek már a film elején, hogy mind átmentek az idegen űrhajóra, majd hirtelen ott ragadtak saját űrhajójuk „véletlen” leválásának következtében. Egy ilyen ballépés után szerintetek mennyi az esélyük túlélni a rájuk leselkedő borzalmas eseményeket? Igen, én is így gondoltam.

dracula30001

A meglehetősen unalmas felvezetés után sem pörögnek fel az események a vámpír megjelenésével, ugyanis az Orlok szerepében vérszívóskodó noname színész abszolút mélypont még a többiekhez képest is. Rövid bevágások erejéig még Udo Kier is nevét adta a produkcióhoz; egy hátrahagyott videónaplóban számol be a Demeter vérfagyasztó utolsó útjáról, ám mindezt annyira erőltetett hangnemben és hozzá unott fejjel teszi, hogy lehetetlenség komolyan átérezni bármiféle fenyegető terrort, amit ezeknek a jeleneteknek a megnézésével a nézőnek át kellene éreznie. Hopp, milyen észrevétlenül át is mentem a mű lehúzásába! Hol is hagytam abba az igen csavaros történet ismertetését?
Ó, igen. Szóval időközben Auroráról kiderül, hogy android. Ez az információ Van Helsinget igencsak megviseli, mert ők már szexeltek korábban, és géppel csinálni annyira nem is mulatságos, mint azt az ember gondolná. Mivel Aurorának ugye nincs vér a „pucájában”, így a nyolcadik utas babérjaira törő grófunk sem tart igényt a szolgálataira, aki, mint kiderül, a Kárpát-csillagrendszer Erdély nevű bolygójáról származik, amely egy ilyen sivatagbolygó vagymi. Egyébként Orlok idejének nagy részében össze-vissza szaladgál a hajó fedélzetén, meg bújócskázik a többiekkel, gondolom, jobb híján az alkotók ezzel akarták erősíteni a vámpír köré épülő misztikumot. Nem sikerült. Amikor megjelenik ez a szerencsétlen Orlok, könnyen röhögőgörcsöt kaphat az ember, mivel egy igen béna palástos jelmezt erőltettek szegényre, amelynél még egy ovis farsangon is jobbat találhatunk.
Külön kiemelném Coolio alakítását, aki láthatóan magát hozza 187 szerepében, kétséget sem hagyva afelől, hogy az életben is ennyire laza és vicces pofa, amikor be van szívva. Tehát többnyire mindig. Csak a nézőtől függ, hogy ez most pozitívumként könyvelhető el, vagy sem. Engem annyira irritált az egész karakter, hogy szívesen vettem volna a készítőktől, ha már korán megszabadítanak tőle, igaz akkor még nagyobb mértékben csökkent volna a Dracula 3000 élvezeti faktora. Vámpirizálása után egyfajta iszonyatosan benarkózott Renfield-figurává válik, az egója ekkor már elviselhetetlenül nagyra dagad. Ezen kínjában még röhöghet az ember. Komolyan elgondolkodtam a film nézése közben, hogy akkor most már éppen ideje lenne befejezni megpróbáltatásaimat. Hála istennek nem így döntöttem, így láthattam az egyik legötletesebb befejezést, amit valaha is vámpírfilmben elkövettek. Ha nem haragszotok, röviden vázolnám a történteket, csak úgy full-spoileresen, mivel arra számítok, hogy már ennyi is visszatart titeket a film megnézésétől.
Mivel ismertetőm elején írtam Van Helsing inkompetenciájáról, ezért nem meglepő, hogy Orloknak sikerül őt is vámpírrá változtatnia, aztán kinyírják a derék kapitányt. A többiekre is ez a sors vár, kivéve Humveet és Aurorát. Az űrhajó irányíthatatlanul halad a Nap irányába, Orlokot megszabadították egyik karjától, a két életben maradt főhősnek sikerült elbarikádoznia magát. 12 órájuk maradt hátra a becsapódásig. Ez a nagyszerű terv a vámpír likvidálására tehát az életük követeli. Megjegyezném, hogy egy fia „ablakot” nem lehet látni az egész filmben, ezért nem tudom, hogy gondolták hőseink Orlok elpusztítását, amikor még semmi baja nem volt az űrhajónak. Lényegtelen. Aurora próbálja felvidítani az elkámpicsorodott Humveet. Kiderül, hogy korábban szexrobotként működött a drága. Ebből egyenesen csak egy dolog következhet. Humvee felkapja a lányt. Végezetül a felrobbanó űrhajó látványával int búcsút nekünk a Dracula 3000. Hurrá.

dracula30002

Voltaképp, a film 86 percéből, a majd három perces főcím nyújtotta a legtöbb élvezetet, és már ezzel a kijelentésemmel is simán túloztam. Azalatt ugyanis van valamilyen hallgatható zenei kompozíció, meg a csöpögő hemoglobinnal telített CGI pacák is jól megadják az alaphangulatot. Azután kifújt a varázspor. A díszlet futurisztikusságáról a vélhetően lepukkant gyárépület v. raktárhelyiség folyosóin elhelyezett színes neoncsövek gondoskodnak. A világűrben játszódó történésekből az alkotók is jobbnak láttak minél kevesebbet megmutatni, nem véletlenül. Biztos kellett a pénz a neoncsövekre vagy Orlok jelmezére. Ja, és időszámításunk után 3000 környékén még mindig „golyóvető” fegyverekkel rendelkeznek az emberi faj eme csodálatosan leleményes képviselői. Ez mind nem is lenne, baj, ha legalább TÉNYLEG vicces lenne a film. De nem az. Érdektelen és unalmas.
Nem akarok többet írni erről a filmről. Még jó poénnak sem mondanám a megtekintését. Bevált szófordulattal élve, az egész egy rossz vicc, úgy ahogy van. Elkerülése erősen javallott!

értékelés: 2/10

Yakuza

Be the first to comment on "Dracula 3000 (2004)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .