Halloween: The Curse of Michael Myers (1995) (Az átok beteljesül)

halloween6_thumbNálam a Halloween az egyik all time favorit sorozat, ami egy kicsit meglepő azon ismerőseim számára, akik tudják, hogy a Péntek 13 például már egyáltalán nem tetszik. Tudom, a Péntek 13-at nem illik fikázni, mert az állítólag “alapmű”, sőt, az első rész szerintem is egy hihetetlenül izgalmas pszicho-thriller, ám az, hogy utána egy vízben félig elrohadt manus zsákkal (aztán maszkkal) a fején nyolc filmen át mászkál az erdőben, nekem nem túl izgalmas.
A Halloween számomra alapjaiban más, leginkább azért, mert Michael Myers karaktere félelmetesebb, méghozzá nem kicsit. Benne ott van az ördög, annak összes gonoszságával és intelligenciájával. Egy ilyen figurától véleményem szerint sokkal inkább lehet “félni”, mint egy ödipusz-komplexusban szenvedő szellemi fogyatékostól.
Persze igazságtalan lennék, ha nem szólnék arról, hogy a Halloween folytatásai közül is nem egy jócskán el lett baszva, bár én még ezeket a részeket is jobban élveztem mint a Péntek 13 (állítólag) jobb epizódjait, meg úgy általában az ilyen álarcos-slasheres faszságokat. A harmadik rész például igen érdekes “újításokat” vezetett be (Michael Myers nélkül – ettől függetlenül tök szórakoztató kis filmecske lett, minden retardáltnak és Godzilla rajongónak bátran ajánlom!), majd az eredeti koncepcióhoz többé-kevésbé visszakanyarodó negyedik-ötödik rész után a készítők gondoltak egyet és visszanyúltak a kelta mágiához (amit már a harmadik részben is próbáltak erőltetni), illetve magához a Halloween ünnep eredetéhez (Samhain). Így született meg a „Halloween 6: The Curse of Michael Myers”, ráadásul mindjárt két, egymástól igen eltérő verzióban.

halloween61

Évek teltek el az utolsó haddonfield-i mészárlás óta, ami végül is úgy ért véget, hogy Michael Myerst bedugták egy kedves kis cellába, ahonnan valakik (fekete ruhás muksók, nyilván Will Smith-ék haverjai) jól kiszabadították. A két részen át menekülő/sikoltozó kislányt, Jamie-t pedig feltételezhetően ugyanezek az emberek elrabolták, aki azóta szépen megnőtt és egy szekta főhadiszállásán raboskodik – terhesen. Nahát, nahát…
A gyermeket láthatóan nagyon akarja valamiért a szekta, Jamie viszont kibasz velük: meglóg, a gyerekével együtt. Myers és a szekta természetesen azonnal a csaj keresésére indulnak, ám mire meglelik, addigra már a baba már “biztonságos helyen” van: egy napot csendes magányban tölt egy buszpályaudvar egyik csomagmegőrzőjében, majd Tommy Doyle-hoz kerül – ahhoz a sráchoz, aki mellett Laurie Strode bébiszitterkedett anno, az első nagy mészárlás idején. Mondanom sem kell, Tommy személyisége egy kicsit “deformálódott” a történtek hatására: a srác nem mozdul ki otthonról, és amikor nem evéssel, alvással meg szarással van elfoglalva, akkor Michael Myersről gyűjt cikkeket, vagy épp nyomozgat utána. Tommy-ékkal szemben egyébként pont az (egykoron) Myers house álldogál, melynek lakóit szintén megismerjük, de őket most inkább hanyagolom, mert velük nincs kedvem foglalkozni. Legyen elég annyi, hogy a ház fiatal hölgy lakóját és annak néhányéves kisfiát megkörnyékezi Myers úr, ám Loomis doktor és Tommy közreműködésének hála nem döglenek meg a film felénél.
Közben megtudunk ezt-azt a szektáról, pl. azt, hogy Tövis a csoport neve, ami a gonoszságot hivatott szimbolizálni a kelta mitológiában (ha jól vettem ki abból amit pofáztak). A gyereket pedig azért akarják megkaparintani a fekete ruhás csibészek, mert őt szánják Michael utódjának, aki még nála is gonoszabb lenne (meg hát azért azt se felejtsük el, hogy Myers is lassan kezd vén fos lenni, a rendőrök elől pedig gyorsan kell tudni szaladni!).
A jó és a rossz végső harcára a szektának otthont adó egyik kórházi épületben kerül sor, ám a két változat esetében nem csupán a végkifejlet teljesen más, hanem nagyjából az utolsó húsz perc is…

halloween62

A film külföldön a mozis változatban vásárolható meg DVD-n (itthon egyelőre sehogy), tehát ugyanabban a formában, amiben nálunk is megjelent kb. tíz éve VHS-en „Halloween – Az átok beteljesül” címen. A Producer’s Cut hivatalosan eddig nem jelent meg semmilyen formában (persze Ebay-en, mint nagyjából minden más, ez is hozzáférhető), ami egyrészt növeli a mű, mint „különlegesség” értékét, másrészt viszont éppen ezért meg is nehezíti a rajongók dolgát.
Fontos megjegyezni, hogy a Producer’s Cut nem egyfajta kibővített változata a mozisnak: mindkettő tartalmaz olyan jelenetet, ami a másikból hiányzik, de összességében a PC változat hosszabb, és lényegesen többet is árul el a háttérsztoriról.
Az első különbség, amit észre lehet venni: míg a mozis változat elején a „Halloween”, mint cím számozás nélkül jelenik meg, addig a PC változatban odabiggyesztették a hatost is az ezt leszámítva is eltérően megjelenített cím mögé. Közvetlenül ez után jön a narrátor, aki Michael Myers-ről beszél: ez a hang a hivatalos verzióban a Tommy Doyle-t alakító Paul Rudd hangja, a másik változatban viszont már Dr. Loomis, azaz Donald Pleasence szájából halljuk ezeket a szavakat.
Ezek persze csak formai eltérések, ennél azonban sokkal fontosabb, hogy sok jelenet feltűnően hosszabb, nem ritkán a tartalmilag amúgy egyező részek is máshogy vannak megvágva, bizonyos részeket pedig teljesen átírtak. Jamie Lloyd például míg a moziban/hivatalos dvd-ken egy mezőgazdasági eszközzel ki lett belezve, addig a nemhivatalos vágásban túléli a Michael-lel való találkozást és majd csak később, a kórházban hal meg, miután néhány flashback formájában megjelenített visszaemlékezésből további részleteket tudhatunk meg Michael és Jamie kapcsolatáról. Ilyen alternatív jelenetből igen sok van, ezeket azonban nem sorolnám fel, hiszen úgy az érdekes igazán, ha az ember saját maga indul a felfedezésükre. Azt persze már részben sikeresen lelőttem, hogy a film utolsó húsz perce teljesen más: a mozis változatban hőseink Michael elől menekülnek az intézetben, miközben Myers a szektásokat is nagy élvezettel aprítja (emlékezetes például a műtős jelenet, ahol néhány percen keresztül durva stroboszkópozás közben megy az orvosok lemészárlása). Ehhez képest a másik változat befejezése vérengzésben lényegesen visszafogottabb, ugyanakkor tartalmilag sokkal informatívabb is: megtudunk némi pluszt a Tövis-szektáról, a szekta és Michael kapcsolatáról, de a végkifejletben is itt a főhős a fény rúnáival igyekszik megállítani a gonoszt (az eredetiben ezt letudja azzal, hogy egy nagy vascsővel szétveri Myers fejét).
Hogy melyik verzió a jobb? Nem tudnám megmondani. Történet szempontjából mindenképp a Producer’s Cut vezet, de a gore-jelenetek sokkal erősebbek a másik változatban. Próbálkozni tehát bármelyikkel érdemes, ha a Wayne világa és az Austin Powers után szeretnéd Michael Myerst démoni mészárosként is megismerni. Hát ez kurva szar volt, bocs.

értékelés: 7/10

Blizz

2 Comments on "Halloween: The Curse of Michael Myers (1995) (Az átok beteljesül)"

  1. Az eredetinek nyomába sem ér, de sokkal vállalhatóbb, mint a negyedik és az ötödik rész. A produceri változatot majd még megpróbálom megszerezni.

  2. Anno friss szerzeményként a helyi tékából szereztem be! Örültem, mint majom a farkának…

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .