Guyver (1991) (Guyver, a szuperhős)

guyver_thumbMark Hamill (gy.k. Luke Skywalker) filmet látni olyan, mint szemüveges romát, nem viccelek! Mindenki sejti, hogy nyilván a Star Wars-on kívül is mozgolódhatott más alkotásokban, de nem igazán találkozik vele az ember. És lám, ebben a Brian Yuzna produkcióban (ami eredetileg egyébként egy manga feldolgozása) mégis sikerül elkapni, mint jelentéktelen főszereplőt, valami röhejesen undorító bajuszban. Nem csoda, hiszen filmünk tiszta kilencvenes évek!

Bevezetőből megtudhatjuk, amikor az élienek a Földre jöttek, és megteremtették az embert, kifejlesztettek egy ún. zoanoid fajt, ami szükség esetén át tud alakulni szuperszörnnyé. Később valami Zoalord lett ezeknek a vezére, akinek célja, hogy a Guyver segítségével (ami egy biomechanikus fegyver) leigázza a világot…

Dr. Tetsu Segawa a Kronosz vállalat egyik lelkiismeretes kutatója ellopja a Guyvert, nehogy a gonosz főnöke kezére jusson, de jönnek a rosszak és elkapják. Konkrétan a főnök embere egy ordenáré szörnnyé változva gyakja le a professzort, aki szó szerint szörnyethal, haha! Sean, a professzor lányának barátja – egyebek mellett egy balfék karatés – találja meg aztán a sikátorba elrejtett biomechanikus pajzsot, mikor titokban követi barátnőjét a gyilkosság helyszínére. Mit sem sejtve berakja egy táskába, és indul haza. Motorja útközben lerobban, és egy utcai brigáddal folytatott verekedés során éppen vesztésre áll – mondtam, hogy béna karatés -, mikor véletlenül belefejel a Guyver-be, ami mintegy maszk rámászik az arcára, és átalakítja őt egy szuperlénnyé; pajzsként védelmezi egész testét. Aztán kicsinál mindenkit. Kronosz bedühödött igazgatója, akit a furfangos professzor átvágott egy kenyérpirítóval, kurva pipa lesz, és parancsot ad a doktor lányának elrablására. Majdnem össze is jön, de hamar ott terem Max Reed nyomozó (Mark Hamill bajuszban!) és persze Sean is. Ettől kezdve pedig megindul a hajsza – hol emberi alakban, hol szörnnyé változva kergetik őket, közben pedig mennek a pihent hülyeségek. Pl. néger csávó átváltozott gumiszörnyként üldözi őket, közben meg jókat rappel, és lobognak a nyakába az idióta bizsus fuxok! Végül egy sikátorban a túlerő kinyírja Guyver-t: letépik maszkjának szemét vagy mit, mire a teste úgy elolvad, mint a gonosz boszorkány az Ózban. Mivel így természetesen nem lett vége, és van még kb. negyed óra, a Kronosz vezetője szépen elmagyarázza Mizky-nek, hogy Guyvert éppen klónozzák, tehát van még remény! Közben Max egy üvegbúra alatt pislog, és csendben pumpálják belé az idegen anyagot, hogy legyen még egy kis szerepe a film végén. Mizky szökni próbál, majd segítségére lesz az egyik szörny hasában (!) újraszülető Sean. Újabb fergeteges Guyver vs. gumimonster pankrációknak lehetünk tanúi, ahol lerombolják a fél labort minimum. Max menekülés közben átalakul egy mutáns óriássáskává, ami perceken belül agonizálni kezd, de ez láthatóan senki nem érdekel. Legvégén félholt Guyver-ünk még megküzd az óriás szarvas-szörnnyé változott zoalorddal, akit egy hasából kijövő instant sugár segítségével darabokra szaggat.

guyver_2

Műfaját tekintve fantasztikus / sci-fi, de mivel egy Brian Yuzna produkcióról van szó, idétlen humorforrásokat is megpróbálnak itt-ott belecsempészni; ami a Re-Animator sorozatnál nagyot szakít, az ennél inkább csak agybeteg fárasztásnak tűnik. Ja, és ismerős lehet belőle Dr. Herbert West és a gonosz professzor személye. Színészeink elég B-szagúak. Főszereplőnk nézésével mintha a Troll 2 hülyegyerekét akarná visszaidézni, de a rosszak csapata se semmi! Van ugye a gonosz kopasz Quasimodo (vagy Feszter bácsi, kinek mi), annak a csaja egy bőrrucis pankrátorhölgyemény, aki szerintem még életében nem kapott rágót, meg két kretén csicska. Nah, rajtuk kapásból szénné röhögöm magam, még film se kell hozzá. Ha bírjátok az ilyen bugyuta, old-skool fantasztikumokat, megér egy misét.

eyescream

Értékelés: 6/10

1 Comment on "Guyver (1991) (Guyver, a szuperhős)"

  1. Szerintem ez egy egyszer nézhető, alkoholos állapotban még élvezhető dolog is, de a 2. része az valami iszonyúan szórakoztató! Nekem gyerekkorom egyik meghatározó filmje volt, évekig kerestem mi a szar lehet az amiben azok a szörnyek verekednek azzal a kurvamenő csávóval akinek pengék jönnek ki a kezéből és nem az X-men. 😀

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .