Paranormal Activity (2009) (Parajelenségek)

Sem az izraeli termékek, sem a szellemes horrorok nem a szívem csücskei, a filmet övező hype pedig még ellenszenvesebbé tette számomra ezt az alkotást. Ma viszont sikerült leülnöm 2009 legjobbnak és legfélelmetesebbnek kikiáltott horrorja elé. Bármennyire is imádnám lehúzni ezt a full amatőr ál-dokumentumfilmet, sajnos mégsem tehetem.

Katie és Micah egy fiatal, boldog pár, akik nemrég költöztek össze. A lányt azonban már gyerekkora óta üldözi egy démon, de csak 3 évi járás után próbálja ezt apránként beadagolni a srácnak. Nem veszi komolyan a dolgot, inkább tipikus férfiúi cselekedetként beújít egy bazi nagy kamerát mikrofonnal együtt, és lelkesen beállítja a hálószobába. Persze a parajelenségeket felvenni, miért mire számítottatok? Az első felében sok nappali jelenetet is láthatunk, illetve olyan borzasztó ijesztő dolgok történnek, hogy megmozdul az ajtó 10 centit…A kihívott médium megerősíti, hogy ez bizony egy démon! Hát komolyan, fel tudtam volna képelni azt, aki ezt kitalálta.

Szerencsére a film második fele felhúzta az egészet a gagyi kisiskolás szellemidézgetés és a piti rémisztgetések ellenére. Arról nem is beszélve, hogy a neten kerestek rá, hogy melyik démon lehet a tettes…  A befejezés elég korrekt lett, így összességében egy egyszer kellemes szórakozást nyújtó filmecske született. Steven Spielberg bácsi 80 percesre újravagdalt verzióját vetítették a mozik, így semmi felesleges sallangot nem próbáltak belenyomni hála a jó égnek. A formai nyelv végig fenntartja a naivabb nézők hitét abban, hogy igaz történettel van dolgunk. De egy igaz történetnek nem forgatnak plusz két alternatív befejezést, igaz? 😀 Ezeket egyébként ne nézzétek meg, a mozis verzióhoz képest harmatgyengék és érdektelenek lettek. A színészi játék kezdőkhöz képest szerintem teljesen rendben van, a technikai dolgok közül egyedül a túlzottam kivilágított arcok idegesítettek. Speciális effekteket ne várjatok, szinte csak szóban mondják el, hogy épp történik valami. Például: “Olyan rossz érzésem van.” “Mintha valaki suttogna a fülembe.” Közben meg nem történik semmi a vásznon.

Bár a jónép a Cannibal Holocausttól a Blair Witchen keresztül a Lake Mungoig mindenről elhitte már, hogy megtörtént eseményeket mutat be, azért még mindig meglep, hogy mennyire komolyan veszik ezt az egészet. Szerintem egy igazi magunkfajta horrorfreaknek sem fog alvásproblémákat okozni a film, de egy mai átlagos kliséhalmazzal összehasonlítva elég szórakoztatóra sikerült.

Értékelés:6/10

DeerWoman

2 Comments on "Paranormal Activity (2009) (Parajelenségek)"

  1. Én is elég vonakodva ültem le megnézni a filmet, tekintve, hogy mennyire agyon van sztárolva, de végül számomra is egész kellemes csalódás volt. A második rész sokkal rosszabbra sikerült, és készül a harmadik is… hát, vegyes érzelmek 🙂

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .