I Spit On Your Grave ((Day Of The Woman)) (1978) (Köpök a sírodra)

Meir Zarchi klasszikusa egy igazi botrányfilm volt annak idején, de még ma is megosztja a horror rajongókat. Nekem a kedvenceim közé tartozik, emlékezetes és megrázó élmény volt átélni egy olyan történetet, ami akár velem is bármikor megtörténhet.
Egy igazi ’70-es évekbeli nagyvárosi glamour-girl, Jennifer a főszereplőnk. Hosszú szőke haja, divatosan szexi öltözködése azonnal felkelti a falusi férfiak érdeklődését, amikor nyaralni érkezik. Első regényét készül megírni, kilépni egy női magazin újságírói státusából. Az ehhez szükséges magányt és nyugalmat egy mindentől távol eső erdei házban reméli megtalálni, amihez kis tó is tartozik. Jól is halad a történetével ebben az idilli környezetben, még új barátra is szert tesz az ételrendelését házhoz szállító, mellesleg kissé retardált Matthew személyében. A probléma ott kezdődik, hogy ennek a szelíd srácnak a barátai azonosak a nem éppen úriembernek nevezhető falusi bikákkal, akik már kinézték maguknak a lányt.
A tortúra a tavon keresztül érkezik Jenniferhez. Hosszasan, nagy részletességgel bemutatott nemi erőszak áldozata lesz, a megaláztatás legmagasabb szintjeit éli át. A színészek nagyon életszerű karaktereket jelenítenek meg, egy percig sem merül fel bennünk, hogy egy fiktív, valóságtól elrugaszkodott eseménysorral van dolgunk. Ezek után persze a lány nem maradhat életben, de hiba csúszik a számításba, hiszen a kínzás megkoronázására visszaküldött Matthew megkegyelmez. Jennifer hosszas, hetekig elhúzódó lábadozása alatt drámai lelki metamorfózison megy keresztül. Készen áll az elszenvedett sérelmekhez méltó bosszúra, amire saját szexuális vonzerejét hívja segítségül. Nagyon is sikerrel jár vele, és ezek után már egy bestsellerhez szükséges története is van…
A film eredeti címe A nő napja volt, csak később kapta Boris Vian 1946-os francia avantgárd ponyvája után a Köpök a sírotokra címet, ami kétség kívül jobban illik a műhöz. Az időszak filmiparának gyermekbetegségei természetesen jelen vannak, de egyébként semmi negatívumot nem tudok elmondani róla. Ma is aktuális mondanivalója miatt egyszer mindenkinek érdemes megnéznie.

értékelés: 10/10

DeerWoman

Be the first to comment on "I Spit On Your Grave ((Day Of The Woman)) (1978) (Köpök a sírodra)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .