The Strangers (2008) (Hívatlanok)

Pár hónapja egy volt csoporttársamnak ajánlottam a Hívatlan vendéget, ő pedig ajánlotta nekem ezt, aminek nagyon hasonló a címe. Mindketten azt mondtuk a másiknak: nézd meg, mert jó horror. Ő már rég túl van az általam ajánlott alkotáson, nálam viszont csak most került sor a The Strangers-re. Egyébként mióta tudtam, hogy Liv Tyler a főszereplő, azóta egyre jobban érdekelt, ráadásul jövőre jön majd ki a második része, tehát három dolog is szólt mellette. Aki szeretné tudni, hogy vajon a filmet ajánló Ildinek igaza lett-e, az olvasson tovább!

Kristen (Tyler) és Jimmy egy romantikus hétvégét készültek eltölteni egy nagy hétvégi házban, ám egyikük döntése közbejött. Ha már viszont együtt vannak, megpróbálják megbeszélni a gondjaikat és ismét kibékülni. Az éjszaka közepén egy lány kopog be hozzájuk és annyit kérdez: „Tamara itthon van?”. Nagy nehezen sikerül őt meggyőzni, hogy itt nem lakik Tamara, de ezek után egyre több különös dolog történik, és hamarosan kiderül, hogy a lány a ház körül járkál, nincs egyedül és valamiért a frászt akarja hozni társaival az ifjú párra. Legalábbis az elején, mert hőseink hamar rájönnek, hogy ezek az idegenek az életüket akarják. De kik ők, miért vannak itt, mi az okuk a gyilkosságra? És vajon sikerrel járnak vagy a férfi és párja megmenekülnek?

Az elején valójában semmi nem történik, de marhára kíváncsi voltam, hogy miért ilyen fagyos a hangulat a szép lány és a jóképű fickó között. Aztán megjelenik az első idegen és hamarosan elkezdődik a klasszikus horrorokra jellemző ijesztgetés, ami viszont baromi hatásos. Eltűnő és feltűnő tárgyak és zajok hozzánk ránk kezdetben a frászt, majd a biztonság illúziójának fokozatos eltűntetése és végül a paranoia, az életért való menekülés meg az értelmetlen brutalitás nyers ábrázolása zúdul ránk. A kevés szereplő, a hétköznapi helyszín és az alapvető emberi félelmek (halál, sötétség, veszély) ábrázolása remek kombinációt alkotnak, ráadásul a szimpatikus, vonzó főszereplők szenvedése szinte csontig hatol. Az elkövetőkről meg már az első pillanatban lerí, hogy komplett őrültek. Van néhány időben előre-hátra ugrás, meg egy keret, a kép nem egyszer nem azt mutatja, amit látnunk kéne és sokszor vagy semmilyen zenét nem hallunk, vagy csak azt, amit a szereplők is. A rendező-író Bryan Bertino nagyszerű munkát végzett, a sztori végig fenntartja a figyelmünket, a végén viszont van egy furcsaság, mert nem tudjuk meg azt, amit a leginkább tudni akarunk. Szerintem mindenki jól alakít, főleg Tyler, akiért végig szurkoltam – de szerintem akárki más lett volna a helyén, azzal is együtt éreztem volna, mert ez az egész annyira brutális, értelmetlen és éppen ezért valósnak ható… Erre még rátesznek egy lapáttal az elején, mikor kiírják, hogy „Valós események alapján” – a történethez a Manson-banda gyilkosságai és az író egy gyermekkori élménye szolgáltak alapul. Na, nem gyilkosságot élt át Bertino, csak egy rablás-sorozatot, amelynek során az elkövetők bekopogtattak a környék összes házába, kerestek valakit, aki nem lakott ott és ahol nem nyitottak ajtót, ott kirámolták a házat. Hibát nem tudnék említeni, csak frusztráló, hogy a végére nem derült ki az, aminek elvileg ki kellett volna. De ez nem hiba, sőt! A klasszikus borzongatás rajongóinak biztosan tetszeni fog ez a modern köntösbe bújtatott, de régi módszerekkel rémisztgető film. Kíváncsi vagyok, milyen lesz a következő része…

értékelés: 9/10

tvshaman

3 Comments on "The Strangers (2008) (Hívatlanok)"

 1. Az Ils című román-francia film is hasonló (http://www.imdb.com/title/tt0465203/), állítólag az is egy valós esetet dolgoz fel. Az nagyon bejött, úgyhogy ha lesz időm szerintem ezt is megnézem! 🙂

 2. Robert Petes VArga | 2018-06-08 at 14:04 | Válasz

  A Hívatlanok 2 mozielőzetese előtt nem is hallottam a Hívatlanok 1-ről. A második rész előzetese tetszett, s mivel szeretek végigmenni a kapcsolódó alkotásokon, így természetesen ezt sem hagyhattam ki, bárhogyan is sikerült.
  Másokkal ellentétben, nekem az eleje, a párkapcsolati problémás rész bejött. Még az első rémisztgetős pillanatok is, aztán csak unatkoztam, magamban mormoltam, hogy tudom mi fog jönni, unatkoztam, és egyre mérgesebb lettem, amiért nézem ezt a szutykot.
  Nagyon dühös voltam a végétől, és attól, hogy elpazaroltam az időt egy ilyen dögunalmas szarra! Nem csodálom, hogy tíz évig elkerült. Kihagyható nulla. Kettő nulla!
  Azért a 2. részét megnézem, érdekel, de ha csak 10 percig is unom, nem követem el újra azt a hibát, hogy végignézem

 3. A Hívatlanok 2 mozielőzetese előtt nem is hallottam a Hívatlanok 1-ről. A második rész előzetese tetszett, s mivel szeretek végigmenni a kapcsolódó alkotásokon, így természetesen ezt sem hagyhattam ki, bárhogyan is sikerült.
  Másokkal ellentétben, nekem az eleje, a párkapcsolati problémás rész bejött. Még az első rémisztgetős pillanatok is, aztán csak unatkoztam, magamban mormoltam, hogy tudom mi fog jönni, unatkoztam, és egyre mérgesebb lettem, amiért nézem ezt a szutykot.
  Nagyon dühös voltam a végétől, és attól, hogy elpazaroltam az időt egy ilyen dögunalmas szarra! Nem csodálom, hogy tíz évig elkerült. Kihagyható nulla. Kettő nulla!
  Azért a 2. részét megnézem, érdekel, de ha csak 10 percig is unom, nem követem el újra azt a hibát, hogy végignézem

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .