Amityville 4: The Evil Escapes (1989)

A harmadik rész végén a ház megsemmisült, de nem számít, mint ahogy a Frankenstein filmekben sem számított anno sem a szörny, sem Igor újjáéledése. Az első rész forgatókönyvéért felelős Sándor Stern most már rendező, és ahogy a Cápa esetében a harmadik 3D-sített részt itt is figyelmen kívül hagyták; szóval valahol az első rész után vagyunk, és ahogy az alcím is mutatja a gonosz kiszabadult!

Tehát induljunk ki abból, hogy már túl vagyunk a Lutz családon is, a házat megtisztítandó pedig – természetesen egy viharos éjszakán – hat pap jelenik meg az amityville-i horror háznál. Egyikük ellődörög a többitől, fel megy az emeletre, ahol egy réz állólámpa képében megismeri a gonoszt. Papunk kórházba kerül, a lámpát pedig több más a házban található tárggyal egyetemben kiárusítják. A pilácsot egy középkorú hölgy vásárolja meg, mondván elküldi testvérének, Nancynek születésnapjára Kaliforniába.

Miközben csomagolja kezét elvágja egy kiálló kampóban, természetesen tetanus fertőzés, majd halál lesz a vége, de a lámpa már meg is érkezett rendeltetési helyére. Egyidejűleg viszont a házhoz érkezik Nancy lánya és három unokája is, akik szimplán csúnyának minősítik az ajándékot, egyedül a legkisebb gyermek nyitott felé, mint ahogy azt az első részben már megszokhattuk.

Ez már tévére forgott, az NBC megbízásából, ez főként a kameramozgás és a trükkök terén érezhető, de szerencsére Stern már ilyenkor rutinos tévéfilmes volt, és hát végül is egész életére az is maradt. Itt a gonosz nem száll meg családfőket, egyszerűen a lámpából néha kikelve a házon belül gyilkolászik, áldozatai egytől-egyig a házba betévedő idegenek. Najó, a házinéni is meghal! Az érdeklődést végig sikerül fenntartani, egy jelenet erejéig a vérrel sem spórol, csak hát rohadtul nem félelmetes egy gyilkoló lámpa. Stephen King is előszeretettel kelt életre tárgyakat, és némelyik írásban működik is, de filmen már kevésbé látványosak. A katarzist jelentő végső jelenet, pedig a színészi munka megcsúfolása. Nem nézhetetlen, annak idején, TV3-on, 10 évesen imádtam volna, de azért összességében ez mégiscsak egy vicc!

 

Értékelés: 3/10

 

Miskei

Be the first to comment on "Amityville 4: The Evil Escapes (1989)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .