The Purge (2013) (A bűn éjszakája)

purge_thumbImagine. Képzelj el egy olyan világot, ahol alig van munkanélküliség, gazdag és szegény között minimális a különbség, a bűn pedig szinte nem is létezik. Kivételt ez alól egy éjszaka nyer, egy nagyon hosszú és brutális erőszakos tizenkét óra, amikor este héttől, reggel hétig mindent szabad. Rendőrség, tűzoltóság, mentők és mindenféle karhatalom pihenni megy, az emberek pedig leülhetnek a buszon a nagyi helyére; graffitizhetnek; utcán végezhetik kis- és nagy dolgaikat; lophatnak, gyújtogathatnak és ami a legfontosabb bárkit megölhetnek, büntetlenül. Egy nap, hogy utána 364-ig kisangyalok lehessenek. Imagine. Énekelte egy ember, aki erőszakos halált halt.

 

purge03

A Sandin család is várja a tisztogatást, dellások lévén, a lehető legjobb biztonsági rendszerrel ellátott villájukban, nyugodtan és eseménymentesen szeretnék eltölteni az estét. Azt, hogy mennyire nem ér semmit a bunker oltalma, igen hamar kiderül, a történetért felelősek egyből szemen köpik saját magukat, de hát kit érdekel, ez egy olyan éjszaka ahol minden szabad. Gyermekeik épp kezdenek kamaszodni, és abba a korba lépni, mikor nem ér nekik a szülői intés, unos-untalan ellenszegülnek, így a legkisebb Sandin beenged egy koncolás elöl menekülő férfit a házba. Az üldözők viszont megjelennek, és udvariasan becsöngetnek…

 purge01

A felütés pazar, a megvalósítás bár végig leköt mégis harmatos. A logikai bukfencek, a karakterek értelmetlen baromságai kizökkentenek és így a feszültség keltő elemeket is homlokráncolva néztem. Szerencsére James DeMonaco író/rendező (ki hinné, hogy a 13-as rendőrőrs remakjét is ő írta) tudta, hogy ebből 80 perc bőven elég. A végére tart egy igencsak megmosolyogtató lezárást, pluszban a szereplők sem pont úgy és abban a sorrendben halnak meg, ahogy elképzelnénk, de ez még így is egy jó ötlet olcsó kivitelezése.

 purge02

Ahogy elnézem a folytatás már „rumored” státuszba lépett, de én már egy csak dvd-re gyártott henteléssel is beérném, amolyan Hobo with a Shotgun stílusban.

Értékelés: 5/10

Miskei

2 Comments on "The Purge (2013) (A bűn éjszakája)"

  1. Ez tényleg hatalmas csalódás volt. Az alap ötlet 10/10, a megvalósítás 10/3, örülök, hogy nem moziba néztem.

  2. Nem éltek az alapötletben rejlő lehetőségekkel és kiszámítható volt. Viszont hangulatos és rohadt jól szórakoztam rajta :):)

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .