Return to the Nuke ’em High Vol.1 (2013)

returnhigh_thumbMiután több alkalommal (először, másodszor, harmadszor) is véglegesen lerombolták az iskolai mutációkért felelős tromaville-i atomerőművet, Kaufman és Herz urak csak nem nyugodtak le, és újra előszedték a(z azóta négy részesre bővült) Toxikus Bosszúálló mellett a másik legjelentősebb, legklasszikusabb öko-agymenésüket, és a mai kornak megfelelően göngyölítették tovább a radioaktivitásban gazdag szálakat…

Hogy némileg azért képben legyünk, az előző részekben történteket nem kisebb személyiség, mint Stan Lee foglalja össze, ami azért elég katartikusnak mondható, haha! A kezdő jelenetben a karbantartó irodájában kefélő fiatalokra rátámad egy amorf halszerű izé, mire a srác farok nélkül távozik, a csaj pedig szétolvad a francba. A lány hullája még a gondnokot sem érdekli, úgyhogy én is továbblépek.

returnhigh_1Lényeg, hogy a régi erőmű helye nem sokáig marad gyéren, ugyanis hamarosan megépül a Tromorganic Foodstuffs Inc. nevezetű komplexum, melynek igazgatója – a magát folyton tejjel leöntő Herzkauf (érzitek az iróniát, nem?!) nyílt titokként kezeli, hogy a tőszomszédságban található iskola diákjain teszteli a legújabb környezetszennyező kajákat.

returnhigh_5Ezután már-már szokás szerint bemutatják a sulit és annak elmeroggyant és/vagy sztereotip diákjait; közülük kiemelkedik egy normálisnak tűnő, szőke spiné (Lauren), aki annyira gazdag, hogy hobbiként kacsát tart a kérójában, valamint egy Chrissy névre hallgató csajszi. Ő meg titokban egy zöldaktivista blogot szerkeszt, amivel le akarja buktatni a Tromorganic emberekre ártalmas tevékenységét.

returnhigh_2A taco-kedden felszolgált radioaktív kaja hatására begőzöl az egyik tanuló és kinyiffan, majd a megemlékezési ünnepségen pár, Vidám klubos ultra-gyökér arc szuperbunkó Kreténné mutálódik át, és – ahogy az előző részekben – terrorizálni kezdik az iskola más tagjait. Bár ezúttal a város lakosai sem érezhetik magukat biztonságban. Egy kimagasló jelenetben például a Kretének elkapják Lauren, és mélytorkoznak egyet a kacsájával, mire szerencsétlen lány fél órán keresztül csak futkosik jószággal a szájában segítségért rimánkodva, mígnem Chrissy ki nem húzza onnét.

returnhigh_3Este a feka srác autentikus „rave-partijában” még maga a legendás Toxikus Bosszúálló is felbukkan, a két főszereplő csaj pedig összejön, ahogy kell, és addig szexelnek, amíg a Kretének fel nem gyújtják a kecót. Otthon aztán Chrissynek hatalmas pélója nő, Lauren hasa pedig erőteljesen kigömbölyödik, majd mindketten beállnak a Kretének egyre gyarapodó mutáns-seregébe. És ha már itt vannak, akkor elintézik a kacsán erőszakot tevő gazfickókat (péniszütések, anyatejjel való locsolás stb.) Miután a Kretének megölték Tromeville, a helyszínre kiérkező mindkét rendőrét, buliznak tovább. Másnap Lauren és Chrissy egyaránt hallucinációnak véli a bulin történt bizarr eseményeket, de valahol belül érzik, hogy valami mégsem oké…

returnhigh_6A világ iszonyatosan megváltozott; a harmadik rész óta majdnem húsz év telt el, ezt a Troma stúdiónak is be kellett ismernie, mégis megpróbálkozott ezzel az új generációt megcélzó franchise-frissítéssel. Az alapkoncepciót (toxikus vegyület járványszerű fertőzése, kretén iskolások vs potenciális mutáns hősök) továbbvéve, egyúttal mai köntösbe bújtatva igyekeztek minket, Régi Hűséges Troma Közönséget a retro hangulat erejére támaszkodva szintén elcsábítani. Engem speciel pont annyira sikerült, mint a régi részeknél, se jobban, se kevésbé. Lloyd Kaufman ezúttal az új méreg-gyár főnökeként tündököl szerepében, Lemmy pedig az USA elnöke lett, amúgy gusztustalan és/vagy kretén figurákban most sincs nincs hiány. Viszont legalább a két – precíz idomokkal rendelkező – főszereplő csajszit iszonyatosan eltalálták! Újdonságként tekinthetünk egy-egy CGI-vel megspékelt jelenetre, valamint a főbb szereplők adatlapjára (ki-kicsoda, legfontosabb jellemzőikkel) ami jópofa ötlet, de akadnak még itt pop-kulturális utalások bőven – legyen szó a jelenlegi zenei életről (Justin Bieber, Miley Cyrus) vagy éppen filmiparról (Christopher Nolan, Bombák földje, Batman-filmek, Star Wars stb.), szóval megpróbálták az egészet egy kicsit a 2010-es évek hétköznapjaiba illeszteni. Igazából nem tudok mást elmondani, ugyanis idén jön a második, egyben befejező része, szóval egyenlőre ennyit.

Értékelés: 6/10

eyescream

Be the first to comment on "Return to the Nuke ’em High Vol.1 (2013)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .