The Purge: Anarchy (2014) (A megtisztulás éjszakája: Anarchia)

purge_thumbFelemás, maga után hiányérzetet hagyó, ám anyagilag sikeres első rész után kötelező volt folytatást kreálni. Persze a producer szerint nem az anyagiak döntöttek, hanem a rengeteg pozitív visszajelzés, és sok rajongói levél, akik kíváncsiak voltak arra, hogy mi történik a házon kívül egy ilyen mély, filozófikus éjszakán. Semmi extra, egyszerűen csak ember, embernek farkasa…

Öt ismeretlen ember verődik össze az év legrémesebb éjszakáján, amikor minden bűn és eszköz megengedett – kivéve a négyes fokozat feletti fegyvereket. Ugyanis tudatos filantrópia szerint élnek az államvezetők, szóval ha körömvágó ollóval vágod ki valakinek a szemét vagy a szomszéd pattanásos Ödönkéjének palacsinta sütővel pépesíted a koponyáját az tök jó, de azért páncélököllel mégse dolgozzunk má’! Há’ azé mégse vagyunk mi állatok!

purge01

Szóval a tisztogatások elkezdődnek, ez az öt ember pedig kint találja magát az utcákon, ezen a frusztrált/traumatizált felnőtteknek szánt játszótéren és tényleg csak túlélni akarnak, gyilkolni csak ha muszáj. Az eszes és szerfelett kidolgozott forgatókönyv pedig ad okot nekik bőven.

purge02

Mondjuk annyira már nem precíz az írás, hogy pár kérdőjelre választ adjon (gondolom majd lesz harmadik rész), plusz annak ellenére, hogy nyíltan Walter Hill Warriorsát nyúlják, rohadtul nincsenek kreatívan kivitelezett gangek. 18-as karika ellenére, nem járatják túl a grafikus erőszakot, nincs háborús kaotikusság, nincs fékezhetetlen düh, csak egy lájtos kis elborultság, de kérem, ha 364 napon keresztül, egy egész nemzetben forr a harag, folyamatos az önkontroll, na az nem ilyen egyszerű sétagalopp éjszakát szülne. Jó a költségvetés még mindig nem tudja megközelíteni Cameron bá’t, de azért vannak dolgok, ami nem pénz kérdése.

The Purge:  Anarchy

A készítők egyértelműnek vették, hogy mindenki tudja miről van szó, így a dolog mögötti értelmezésre, politikára semmi hangsúlyt nem fektettek, a kormányt megdönteni akaró „hutuk” meg súlytalanok és kidolgozatlanok, az egyik legnagyobb kérdőjelet maguk mögött hagyva. Amit az első résznél kritizált kvázi mindenki, azt egy az egyben megismétlik és ugyanígy keserű szájízzel hagytam el a mozit. A gyilkosságok brutalitására pontosabban annak hiányára pedig az volt a rendező válasza: nem akarták, hogy a néző elveszítse a szimpátiát. WTF? Olvassátok már el a saját írásotokat könyörgöm! Egyedül fejlődést igazából csak a magyar fordítók tudnak felmutatni, végre rájöttek mi a Purge szó jelentése. Na meg azért egy erős Carrie utalás is volt, de lehet csak nyúlásról van szó, mert egy vérben ázó magányos tinilány látványa olyan hűű de kúl. Mindenestre tetszett.

Értékelés: 5/10

Miskei

Be the first to comment on "The Purge: Anarchy (2014) (A megtisztulás éjszakája: Anarchia)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .