The Walking Dead – A kezdetektől napjainkig (2010-2015)

TWD_thumbA napokban ért véget az AMC egyik vezető sorozatának 5. szériája és a The Walking Dead népszerűbb, mint valaha. Pár éve még elképzelhetetlen lett volna, hogy főműsoridőben rothadó zombik vonszolják magukat hétről hétre a képernyőkön, de 2010-ben Frank Darabont vezérletével egy képregény-adaptáció megváltoztatta a tévénézői szokásokat.

Hiánypótló ismertetőm célja, hogy átnézzük Rick seriff csapatának öt éven keresztül tartó kalandjait, fontos azonban kiemelnem, hogy az összeállítás retrospektív jellegű. Az alább közölt kritikák közvetlenül az évadok megnézése után születtek, így hűen tükrözik a megtekintés utáni érzéseimet, véleményemet. Remélem sokaknak tetszik ez a kis időutazás, talán kicsit gyorsabban telnek a napok az őszi folytatásig.

 

TWD01

1. évad (2010)

Darabont neve garancia volt a sikerre és arra, hogy nem a féktelen vérengzéseken lesz a hangsúly, hanem a szereplőkön és a drámai elemeken. Sokan remek kritikával illették a sorozatot, ami egy kicsit emelte az elvárásaimat, de ettől függetlenül azt nyugodtan kijelenthetem, hogy ez távol áll a tökéletestől. Tudom, hogy a sztori képregényen alapszik, de arra nem számítottam, hogy a 6 rész során gyakorlatilag 1-2 önálló ötletet leszámítva, semmi olyasmit nem látok, ami máshol már ne köszönt volna vissza. Félreértés ne essék, ez egy jó sorozat, érdemes megnézni, de azért messze nem 10/10. A karakterek jól eltaláltak, a színészek hozzák a sorozat-nívót, de azért bizonyos szerepekre jobb színészeket is találhattak volna. Vannak kemény gore-jelenetek, a maszkok is remekül sikerültek, egy tv-sorozathoz képest igencsak kemény jeleneteknek lehetünk szemtanúi. Ugyan a 6 rész során egyszer sem hangzik el a zombi kifejezés, ez mégiscsak egy nagyon jól sikerült zombi-sorozat és mivel nem sok ilyen van, mindenképpen értékelendő. Ilyen témában szerintem a Dead Set verhetetlen, de ettől függetlenül várom a következő évadot!

Érdemes. 10/8

 

TWD02

2. évad (2011)

Posz-apokaliptikus zombi-sorozatokkal nincs tele a padlás, olyannal pedig pláne nincs, ami nézettségi csúcsokat döntöget. Frank Darabont szerencsére nem vette le a kezét a szériáról és mivel sikerült még egy lapáttal rátenniük az első évadra, mi nagy elégedettséggel zártuk a második évadot (is). A sztori néhány helyen ugyan döcögött egy kicsit, de a helyszínek, a karakterek, a konfliktusok mindig tovább lendítették a történéséket, ráadásul kifejezetten jót tett a szériának, hogy ezúttal nem csak 6 rész állt rendelkezésre. Véres jelenetekben ezúttal sem volt hiány, mivel a rutinos Greg Nicotero gondoskodott róla, szóval összességében remek 13 epizódnak lehettünk szem és fültanúi. A tökéletes pontot nem osztom ki, de remélem az ősszel startoló 3. évad kiérdemli majd. A trailer alapján eléggé sanszos.

Remek. 10/9

 

The Walking Dead - Season 3 - Poster Art - Frank Ockenfels/AMC

3. évad (2013)

Folytatódik minden idők egyik legnépszerűbb horror-sorozata, a remek nézettségnek köszönhetően a poszt-apokaliptikus zombi széria 5. évada is bejelentésre került már. Egy kis lemaradással ugyan, de a napokban sikerült befejeznünk a 3. évadot, ami nálam eddig a leggyengébb eresztés volt. Lehet, hogy túl sokat vártam, mindenesetre a felütés bizakodásra adott okot. Rick kezébe vette a gyeplőt, véget vetett a demokráciának és a túlélők sikeresen belakták egy börtön szárnyát. A honfoglalás azonban komoly veszteségekkel járt, aminek következményeként kedvenc seriffünk óriási lelki válságon ment keresztül. Mindeközben kiderült, hogy van még máshol is remény, egy Woodbury nevű helyen jó néhány túlélő próbálta megalapozni az új, civilizált élet alapjait. A két cselekményszál ügyesen egymásra talált és egyre világosabbá vált, hogy Woodbury vezetője, a Kormányzó, gyakorlatilag pszichopata. Eddig még nagyjából rendben is mentek a dolgok, de a kétpólusú konfliktusból sajnos nem sok igazán érdekes részt hoztak össze a készítők. Továbbra is nagyon erősen koncentráltak a drámai vonalra, ami persze rendben van, hiszen pont ettől sikeres a sorozat, de sokkal több izgalomra lett volna szükség. Ha reálisak akarunk lenni, akkor a Kormányzót úgy egy tucatszor likvidálhatták volna, de a két tábor között ingázó szereplők sem javítottak sokat a helyzeten. Természetesen ezúttal is elbúcsúzhattunk néhány stabil és új szereplőtől, de olyan áll-leesősen váratlan haláleset nem történt. Félreértés ne essék, összességében még így is bőven átlag feletti a végeredmény, de az előzmények és a trailer tükrében én azért jobbra számítottam. A 16 epizódot kicsit soknak éreztem a cselekmények tükrében, talán jobb lett volna, ha maradnak a 13 rész mellett.

Még így is jó. 10/7

 

TWD04

4. évad (2014)

Sokak számára továbbra is érthetetlen a The Walking Dead sorozat népszerűsége, de Feleségemmel a lelkes rajongók táborát gyarapítjuk. Rick sheriff és csapatának kalandjai az első két évad izgalmai után a harmadiknál kicsit megrekedtek, úgyhogy reménykedtünk benne, hogy ez a szezon több izgalmat szolgáltat majd. Sajnos azonban a kezdés meglehetősen harmatosra sikeredett, a börtön falai mögött továbbra is szinte érinthetetlenek voltak főhőseink, így az írók egy gyors lefolyású járvánnyal próbálták meg feldobni a nézők hangulatát. Az alkotók ezen próbálkozása elég mérsékeltre sikerült, de szerencsére a 6. részben feltűnt egy régi ismerős, aki újra felpörgette az eseményeket. Ettől a ponttól kezdve ez az évad tökéletesre sikeredett, minden további spoiler nélkül elárulhatom, hogy hihetetlen izgalmak vártak kedvenc karaktereinkre a folytatásban. A forgatókönyv remek irányt vett, az évadzáró pedig egyenesen zseniális lett, úgyhogy lelkesen várjuk a következő évadot és Greg Nicotero remek zombijait.

Szuper. 10/8

 

TWD05

5. évad (2015)

The Walking Dead 5. évad (2014)

Továbbra is töretlen a poszt-apokaliptikus zombi-dráma népszerűsége, ami nem csoda, hiszen a 4. évad befejezése nagyon magasra tette a lécet. Persze az előzményekkel sem volt nagy gond, talán csak a Kormányzós évad volt gyengébb az átlagnál, de azokat a hibákat szerencsére a folytatásban már kiküszöbölték az alkotók. Rick és csapatának többsége csapdába esett a Terminus vagonjaiban, óriási szerencséjükre azonban nem mindenki osztozott kényelmetlen helyzetükön. A kedvesnek tűnő, valójában erős kannibalisztikus hajlammal megáldott lakók célja egyértelmű volt, de pokoli izgalmak után a csapat újraegyesülve folytathatta útját. Az utazás során rátalálnak egy papra, akinek a temploma rövid ideig menedéket nyújt a megfáradt csapat tagjainak. A pap múltja sötét titkot rejt, és hamar kiderül, hogy óriási hiba volt elvarratlan szálakat hagyni a Terminus-on. Ezután osztott sztorivonalon haladtak az események, a csapat egyik része Beth útját követte Atlantába, míg a többiek elindultak Washington felé. A remény azonban nem tart sokáig és az újabb tragikus veszteségek hatására a Rick vezette csoport nagyon közel áll a feladáshoz. Egy óriási vihar után a csapat megismerkedik egy idegennel, aki túlzottan jó állapotnak örvend, mintha egyáltalán nem is érintette volna a járvány kitörése. Aaron egy falakkal védett közösség tagja, akik gyakorlatilag a járvány kitörése óta teljes biztonságban vannak. Meginvitálja Rick csapatát, akik természetesen kellő bizalmatlansággal kezelik az ajánlatot, de végül elfogadják. Sokaknak beugorhat Woodbury, de szerencsére az évad második fele jóval nagyobb izgalmakat tartogatott a nézők számára. A civilizált élet újrakezdésének színhelye Alexandria, amit egy korábbi politikus (Deanna) irányít. Meglátja a lehetőséget a csapatban és azonnal rájön, hogy mekkora erősítést jelenthet nekik Rick-ék érkezése. Azonban a dolgok nem mindig ilyen egyszerűek, ebben a világban már nem működik a struccpolitika, de ennek a beismeréséhez nagyon komoly árat kell fizetnie a közösségnek. Egy régi ismerős tűnik fel az évad végén és új ellenségek is akadnak, de a kalandok folytatása októberben érkezik majd. Ha rövid és tömör akarok lenni, akkor azt mondom, hogy összességében talán ez volt az eddigi legjobb évad. Tele volt izgalmakkal, drámával, pörgő eseményekkel, remek karakterekkel és ezúttal az összhangot is nagyon jól eltalálták az alkotók. Drámailag borzasztóan erős volt ez az évad, rengeteg szimbolikával és hús-vér történéssel érzékeltették főhőseink kiszolgáltatottságát és reménytelenségét. A civilizált életbe való visszarázódás nehézségei is remekül lettek ábrázolva, ugyanakkor a befejezés elég tág teret hagyott a folytatásnak. Remek évad volt, alig várjuk a folytatást!

Kiváló. 10/9

afiaf

Be the first to comment on "The Walking Dead – A kezdetektől napjainkig (2010-2015)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .