Circle (2015)

hqdefaultMilyen morális kérdések fontosak az életben? Többet ér-e egy háborús veterán, hazájáért küzdő katona egy normál bankárnál? Többet ér-e egy fehér ember egy színes bőrűnél? Inkább haljon meg egy leszbikus, mint egy heteroszexuális? Inkább vegyük el az életét az öregeknek, mert nekik kevesebb idejük van hátra, mint egy gyermeknek vagy egy kismamának? Ezekre a kérdésekre keres választ a Circle című science-fiction, a maga egyszerű és kegyetlen módján.

Ötven idegen tér magához egy sötét teremben. Mindannyian egy körben állnak, fogalmuk sincs, hogy kerültek oda, fogalmuk sincs, ki a másik. Annyit tudnak, hogy ha kilépnek a körből, meghalnak, ha megérintik a másikat, meghalnak, ezen kívül pedig egy zéró összegű játszmában vesznek részt, ahol szavazással választják ki, melyikük haljon meg legközelebb. De vajon mi a közös pont, hogyan kerültek oda, mit nyer, aki utoljára marad és kinek az élete éri a legtöbbet? És ami a legfontosabb: ki áll a háttérben, a katonaság, netán az idegenek?

circle-21

Gyorsan megtaláltam a párhuzamot, a Circle ugyanis egyértelműen a Human Race című filmre emlékeztet. A szereplők hullanak, de nem tudják, hogy miért és mit nyer, aki életben marad. Az egy helyen játszódó történet ellenére nem fullad unalomba a darab, habár akad kivetnivaló a szereplők gondolkodásában. Természetesen nehéz belegondolni abba a helyzetbe, amiben ők vannak, ahogyan nehéz lehet élet és halál urának lenni, szavazni arra, hogy melyik ember haljon meg legközelebb. Mindazonáltal kissé bosszantó, hogy a szereplők egy pillanatig nem próbáltak meg együttműködni, a sok felesleges diskurzussal saját idejüket rövidítették meg, valamint arra sem jöttek rá hamar, hogy a morális kérdésekben szélsőségesen állást foglalni nem mindig volt jó üzlet.

circle-trailer

A film a “ne ítélj, hogy ne ítéltess” bibliai mondatra lett felhúzva, ennek megfelelően nem mindig nehéz kitalálni, ki is purcan ki legközelebb. Ahogy fogynak a szereplők, rajzolódnak ki a karakterek, úgy válik jobbá a film, ami végül egy egészen jó és elfogadható magyarázatban csúcsosodik ki. Ingerszegény, látványt nélkülöző, de elgondolkodtató 85 percet ad nekünk a Circle, amely kellemes szórakozást nyújt.

 

varin

1 Comment on "Circle (2015)"

  1. Borzasztó minimalista rádiójáték, ehhez képest a Kocka egy kalandfilm. Csak azért szenvedtem végig, hátha kiderül mi az értelme. Elég volt 1x belőle. 😀

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .