11B-x-1371 – Megoldódik a rejtély + interjú a készítővel

maxresdefaultAmint azt egy jópár héttel ezelőtti cikkben is olvashattátok, 2015 októberében a nagy nyilvánosság elé került egy olyan videó, amely a média segítségével néhány nap alatt világhírnévre tett szert. A 11B-x-1371 névre hallgató mű rövid bemutatását elolvashatjátok oldalunkon ITT, amennyiben még nem tettétek és a téma érdekesnek hangzik számotokra.

Az utóbbi hetekben az események több olyan fordulatot vettek, amelyről úgy gondoltam, érdemes lenne egy összefoglalót írni, hogy a sokszor végletekig zavaros helyzet kitisztuljon, vagy legalábbis átláthatóbb legyen. Azt hiszem, azok számára, akiknek bármilyen módon is felkeltette az érdeklődését a videó, két kérdéskör volt a legégetőbb: a mű üzenete és a kódok megfejtése, valamint a készítő(k) kiben léte, motivációja. 2015 decemberének közepére úgy tűnik, lehullt a lepel, a kép pedig hellyel-közzel, de mondhatni összeállt.

9ab14686fd256218c128c7d98aca80448d7d0969_1_625x500

Hogy kronológiai sorrendben haladjunk, kezdjük az elején, vagyis jobban mondva ott, ahol legutóbb abbahagytuk. A 11B-x-1371 utáni nyomozás hétköznapjainak részét kezdte alkotni az önerőből és szorgalomból dolgozó hobbi kódfejtőknek és konteósoknak. A rengeteg ötlet és spekuláció – amit többek közt a szórakoztató médiának köszönhetünk, ilyen például a videó párizsi merényletekkel való összefüggésbe hozása – közül a több információval és logikai készséggel rendelkezők megpróbálták kiszűrni az igazságtartalmat. A lelkes rejtvényfejtés menete azonban 180 fokos fordulatot vett november 30-án, amikor Twitteren és Facebookon egyaránt felbukkant egy Parker Warner Wright (a továbbiakban PWW) néven futó account, amelynek gazdája azt állította, ő a videó alkotója.

Névtelen

Mivel az idők során rengeteg figyelemre vágyó önként jelentkező vállalta ezt a szerepet magára, mindenki csak legyintett, mondván egy újabb őrülttel akadt dolga. A történet azonban itt vált érdekessé, ugyanis PWW szép lassan elkezdte csepegtetni azokat az információkat, amelyek hitelessé kezdték tenni állítását. Először kaphattunk egy képet az eredeti pestisdoktor maszkról (amelyet saját maga készített), majd jöttek a kisfilmben szereplő kesztyű képei, a rajta található LED-villogó programozásával, valamint a pigpen-rejtjelek darabkái. Mindeközben PWW szinte közlékeny volt, szívesen válaszolt a kérdések nagy részére, persze mindeközben ügyesen megtartva a távolságot a külvilág és önmaga között. A szkeptikusok száma egyre csökkent, következett a mondhatni aduásznak számító kérés PWW irányába, ami a következő volt: lépjen be a YouTube-fiókba, ahonnan a videót feltöltötték és erről valamilyen módon adjon jelet. PWW időt kért, mivel azt állította a kódot, amely egy nagyon nehezen megjegyezhető jelszó, egy papírra írta annak idején, később ezt elégette különböző okok miatt. Kis idő múltán azonban megtörtént a várva várt belépés, így ez a kör is lefutottnak volt tudható.

12313928_127768720923295_6483729783081908320_n

EHeZlgG

Oldalakon át lehetne taglalni az eseményeket, de az egyszerűség kedvéért álljon itt egy kis összegzés, amit mostanra már biztosan tudhatunk a 11B-x-1371-el kapcsolatban:

A videó célja nem más volt, mint egyfajta felhívás, gondolatébresztő a nagyvilág számára. A készítő úgy gondolta, a műben elrejtett fejtörőkkel megcéloz egy csoportot, amely érett és kellően érdeklődő, intelligens az abban foglaltak elemzésére, végig és/vagy továbbgondolására. Elmondása szerint nem gondolta volna, hogy ilyen hírnévre tesz szert (TV-híradó, újságcikkek), a Cicada3301 és egyéb különös hátterű feladványsorozatokkal való kapcsolatát pedig határozottan tagadta. Lássuk mik voltak ezek a mondanivalók, amelyeket a készítő a kódok és rejtvények mögé rejtett. Némelyikük külön magyarázattal rendelkezik, míg vannak csupán frázisok, amelyek tetszés szerint(?) értelmezhetünk.

Windings 3 üzenet: Hexadecimálisból ASCII-be konvertálva: A new order is on the rise. You will join or you will fall. The virus has spread too far; it must be stopped. We will ??ike at it’s root. 13 and 50 will burn.

Pigpen-üzenet: Ad oppvgnare homines, azaz megcélozni embereket

Kesztyűbe helyezett LED-villógó morze kódja: 2015THEREWILLBETHREE

Subscript-rejtjel: SOON COMES THE FALL OF ANOTHER GREAT EMPIRE THE FALL OF THE EAGLE IS ON THE HORIZON. JOIN US. THE EAGLE IS INFECTED WILL SPREADD HIS DISEEASE. WE AARE TTHE ANTIVIRUS WILL PROTECT THHE WORLD BODY – a duplázott betűk nem elírások, hanem összeadva őket a DEATH szót adják.

GPS – koordináták:  38.897709, -77.036543 – a Fehér Házat jelölik

Morze-kód: REDLIPSLIKE TENTH-anagramma

4×6-os/ Enigma M4 rejtjel: A legtöbb fejtörést okozó rejtvény, amelyhez a 3-1-2 kézjelek támpontként tartoztak. COMPLACENT ARE THE WEAK STAND AND FIGHT WITH US TAKE DOWN THE BLACK BEAST KILL HIS DISEASE OR FALL WITH THE REST – könnyen lehet, hogy ez egy hosszabb üzenet része és a folytatásban kapjuk meg a többi elemet.

Négylépéses sakk-matt: jelentése még mindig meghatározatlan, a rengeteg matematikai interpretáció ellenére

Verdana-szöveg: Strike an arrow through the heart of the eagle: Utalás Aesopus rövid tanmeséjére: “Egy magas szikla csúcsán ült a sas, és nyúl után fürkészett, hogy zsákmányul ejtse. Ekkor egy ember rálőtt íjával; a nyíl a sasba fúródott, s a vége a tollakkal a szeme előtt állt meg. Ahogy meglátta ezt a sas, így szólt: “Kétszeres fájdalom számomra az, hogy saját tollaimtól kell meghalnom.”

Spektrogram: You are already dead, a már a korábbi cikkben ismertetett képekkel, sötét és világos körkörös minták egy üzenetet rejtenek: YOU DIE. Ezenfelül itt található még a We are the antivirus– üzenet is.

pPK1AGE

Ezeken felül akadnak még további apró érdekességek, amelyeknek jelentése a mai napig nem tisztázottak. Természetesen a Parker Warner Wright sem az egyébként amerikai származású, Lengyelországban élő készítő neve, valószínűsíthető, hogy a név maga is egyfajta rejtvény. Akadnak olyanok is, akik szerint PWW felbukkanása is része egy jóval nagyobb forgatókönyvnek.

Mivel az események során lehetőségem volt pár rövid kérdést intézni PWW-hez, amikre készségesen válaszolt, ezt a magyarra fordított mini-interjút úgy gondoltam közzé teszem, természetesen az ő engedélyével.

A.: Mennyi idődbe telt a videó tartalmának –elsősorban itt a rejtvényekre gondolok – kidolgozása? Volt-e valamilyen különösebb segédanyagod, például egy könyv, ezt illetően?

PWW: Mindent fejben dolgoztam ki, más célom nem volt, mint egy apró hullámot elindítani a világban. A rejtvényeket szabadidőmben hoztam létre, a legbonyolultabb összehozása kb. 4 órán át tartott, ez a koncepció megszületésétől a végeredmény létrejöttéig tartó időszakot takarja. A legnehezebb az audió rész elkészítése volt, ahol mindent pozícionálni kellett a spektrogramban, a frekvencia és az időzítést illetően. Ehhez nem használtam „csalásként” segédprogramot.

A.: Van valamilyen különösebb ok, amiért a Zofiówka Szanatóriumot választottad helyszínül?

PWW: Igen, a helyszínt a története miatt választottam, az operatőröm ismertette meg velem a helyet és a történetét, ami megindító volt számomra. (Kiegészítés: a Zofiówka szanatórium sorsa tragikus fordulatot vett Lengyelország német megszállása során. 1940-től ’42-ig több száz beteg lelte halálát az épület falai közt, 1942 augusztusában pedig a német kontroll alatt álló ukrán erők közel 140 itt tartózkodó embert lőttek agyon, a többieket pedig Treblinkába szállították át. A személyzet egy része öngyilkos lett, csupán néhány orvosnak sikerült megszöknie egy mentőkocsi segítségével. A továbbiakban Zofiówka szerepet játszott az elnémetesítési propagandában, ami a környéken élő lengyel gyerekeket célozta meg. A háború után az intézmény visszanyerte régi státuszát és egészen a ’90-es évek közepéig működött)

A.: Nem jutott soha eszedbe, hogy felfedd magad, amikor sok ember megpróbált összefüggést kreálni a videód és a párizsi terrortámadások között?

PWW: Felmerült bennem a gondolat, hogy valamilyen módon jelt adjak magamról. Vannak hozzátartozóim Párizsban, a történtek pedig nagy hatással voltak rám, de nem ez volt a megfelelő alkalom erre. Ennyire nem vagyok opportunista.

A.: Miért fedted fel magad most, amikor állításod szerint még több videót tervezel nyilvánosságra hozni?

PWW: Azzal, hogy felfedtem magam, mint készítő, illetve azzal, hogy kapcsolatot teremtek a külvilág és a készítő között, több művészi szabadságot nyerek.

A.: Milyen érzés volt, amikor találkoztál:

a, imposztorokkal, akik  a videójukat a te műved folytatásának állították be?

b, emberekkel, akiket inspirált a te munkád?

PWW:

a, Ez a videótól függ. Némelyiket mosolyogva néztem, némelyiküket pedig felpofoztam volna, ha tehetném, virtuálisan a spektrogramon keresztül. De mindent összevetve, pozitívan gondolok ezekre az emberekre.

b, Amikor ilyeneket láttam, úgy éreztem a videóm elérte a célját. Azután is, hogy „kinyitottam a nagy számat” – ahogyan egy dühös Twitterező fogalmazott- még mindig látni ilyeneket pedig nagyszerű érzés. Ez annyit jelent, hogy néhány emberhez mélyebb szinten is sikerült eljutnom.

A.: Autodidakta módon tanultad a videokészítést?

PWW: Igen is és nem is. Van némi tapasztalatom a televíziózás terén a ’90-es évekből.. De magam tanultam ki a jelmez létrehozásához és néhány egyéb, a videó elkészítéséhez szükséges dolgot.

A.: A valódi életben hány ember (barátok, család, stb.) tudott arról, hogy te vagy a videó készítője?

PWW: Csak négy ember tudott róla, ami nem volt egyszerű.

Hogy Parker Warner Wright személyében kit vagy kiket(?) tisztelhetünk, jelenleg tisztázatlan. Könnyen lehet, hogy maga a karakter is része a rejtvénynek, a háttérben pedig többen állnak, mint a két fő (operatőr és PWW), de az is megeshet, hogy PWW valóban egy ember és egyfajta egyszemélyes hadseregként dolgozott. Időközben 2015 utolsó másodperceiben végre napvilágot látott a sokak által várva várt folytatás, amelyet egy rendkívül ügyesen megtervezett felvezető rész előzött meg. Az új videót ugyanazon a YouTube csatornán tekinthetitek meg, mint az első felvonást, a jövőben pedig – amennyiben erre igény van – természetesen szívesen írok az újonnan megfejtett üzenetekről.

PWW-11bx1371-2-768x482

(Absvrd)

1 Comment on "11B-x-1371 – Megoldódik a rejtély + interjú a készítővel"

  1. Parker Warner Wright – right near war park – The Human Right to Water – grassrootsonline.org‎. Tipp.

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .