Marble Hornets és a Slenderman-sztori

MarbleHornetsTitleLogoAhogy azt már egyéb más, filmkritikákkal foglalkozó oldalakon is olvasni lehet, a Marble Hornets egészen nehezen illeszthető a film, de még a filmsorozat kategóriájába is. A kerettörténet szerint egy Jay nevű fiatalember online bejegyzéseit követhetjük figyelemmel, a bejegyzések pedig szinte egytől-egyig kézikamerával készített felvételek. Jay tagja volt annak a baráti társaságnak, amely egy iskolai projekt keretein belül tervezte létrehozni saját amatőrfilmjét, amely a Marble Hornets nevet viselte. A Marble Hornets az eredeti tervek szerint nem lett volna több, mint egy vizsgaanyag, ám az események máshogy alakultak. Jay barátja, Alex, aki egyben a projekt vezetője is, váratlanul, egyik pillanatról a másikra leáll a munkálatokkal, láthatóan teljesen kifordulva önmagából, hátat fordít addigi életének. Jay unszolására azonban még átadja az összes addigi nyers, vágatlan felvételt, amit főhősünk el is tesz a szekrénye mélyére. Három év elteltével Jay úgy dönt, elkezdi visszanézni a felvételeket, hiszen Alexről azóta sem hallott, és semmiképp nem áll össze neki a kép, ezért úgy gondolja, talán némi információhoz juthat a videók átböngészésével. A néző ennél a pontnál kapcsolódhat be szervesen a történetbe, az első bejegyzés ugyanis itt veszi fel a cselekmény fonalát. Az áttekinthetőség és a szórakoztatás érdekében mindegyik bejegyzésben (entry) egy rövid kis summát kapunk a sztori szempontjából lényeges eseményekről.

A Blair Witch Projectre némiképp hajazó elképzelés szerint a sorozat kiagyalói, Troy Wagner és Joseph DeLage teljesen random időközönként töltöttek fel újabb videókat, a valódiság látszatát keltve ezzel. Az öt évet felölelő időszakban összesen 92 videót töltöttek fel „Jay” felhasználói fiókjáról, valamint 39 további feltöltés található egy másik csatornán, ami szintén a sztorivonalhoz kapcsolódik.

A Marble Hornets esetében a teljesen újszerű és egyedi megvalósítás a rengeteg kreativitással párosítva meghozta gyümölcsét. Egy egészen érdekes történetet sikerült összehozni, amely talán ha egy mozifilm keretein belül kerül bemutatásra, korántsem lett volna ilyen hatásos. Alapvetően az esetek nagy részében sokszor semmilyen kifejezetten ijesztő dolgot nem látunk, de a készítők képesek voltak a feszültséget odáig fokozni, hogy a néző számára sokkal hátborzongatóbban hat egy, a háttérben felsejlő, talán alig észrevehető alak vagy árnyék, mint például egy jól megszokott jumpscare. A bejegyzések előrehaladtával a történet rengeteg csavarral gazdagodik, ezzel el is érkeztünk a Marble Hornets egyik legnagyobb gyengeségéhez, ami nem más, mint a néhol már végletekig bonyolított sztori. Persze ez sem mindenkinek hat negatívumként, hiszen sokunk számára a néhol érthetetlen és soha meg nem magyarázott események teszik még élethűbbé, izgalmasabbá a filmet, ízléstől függően.wmh7

 

Értékelés: 8/10 

       

A Marble Hornets megtekinthető az alábbi YouTube csatornán ITT.

Úgy gondolom, kedvcsinálóként érdemes, ha vetünk egy  pillantást a Marble Hornets inspirációjaként szolgáló lény, Slenderman történetére is.

2009 júniusában a Something Awful nevű internetes portálon egy felhívás jelent meg, ami arra buzdította a kellő mértékű kreativitással és megfelelő mennyiségű szabadidővel rendelkező olvasókat, hogy fantáziájuk és a technika segítségével hozzanak létre olyan képeket, amelyek valamilyen paranormális jelenséget örökítenek meg. Ennek hatására sokan elkészítették saját munkáikat, köztük Eric Knudsen is, aki a nagyközönség elé tárta az általa kidolgozott karaktert,  ami a Slenderman nevet kapta. Eric azonban versenytársaitól eltérően némiképp jobban kidolgozta a „pályamunkát” így rögtön egy kis háttértörténetet is kreált a lényről, a két feltöltött kép mellé pedig sejtelmes bejegyzést tett közzé, hogy az összkép teljes legyen.

slender-man-3-490x337

…nem akartunk vele menni, nem akartuk megölni őket, de örökös hallgatása és ölelő karjai egyszerre voltak rettenetesek és oltalmazók” – 1983, a kép készítője ismeretlen, feltételezhetően halott

slender-man-2-490x629

„Egyike a két képnek, amely a Stirling Városi Könyvtárban kitört tűzesettel kapcsolatos. Azon a napon készült, amikor 14 gyerek nyomtalanul eltűnt, a képen látható a Slender Manként emlegetett alak. A hatóságok a képen látható figura megjelenési formáját filmhibáknak tulajdonítják. A könyvtár egy héttel később leégett. A fotót bizonyíték gyanánt lefoglalták. – 1986, a kép készítője, Mary Thomas 1986. június 13-án eltűnt.”

Az ötletes tálalásnak köszönhetően Slenderman figurája szinte berobbant az internet világába, sokak fantáziájának köszönhetően pedig a történetből hamarosan mondakör lett. Ezek után hihetetlen gyorsasággal kezdtek terjedni az ezzel kapcsolatos legendák, immár igazságként előadva, gombamód szaporodtak a képek és videók, amelyek Slenderman valódiságát hivatottak bebizonyítani. Egy idő elteltével már egyre többen kezdték úgy gondolni, a furcsa külsejű lény valóban létező alak, aki bármikor bárhol felbukkanhat.

Egyesek párhuzamot véltek felfedezni a XVI. századtól kezdve a német folklórban szereplő Der Großman, azaz Magas Ember és Slenderman között. Slenderman megjelenése is rövid idő alatt standardizálódott. Az esetek nagy többségében egy természetellenesen magas, vékony alakról van szó, aki öltönyt visel, híján van bármiféle arcvonásnak, némely esetben pedig valamiféle csápokkal rendelkezik (más esetben a csápok maguk a karok, amelyeket szándékosan meg tud hosszabbítani). Rendszerint, mondhatni passzív-agresszív viselkedést mutató lényként tűnik fel, aki legtöbbször az általa generált félelemmel dolgozik, fizikálisan szinte sosem károsítja áldozatait, helyette inkább az őrületbe kergeti őket, végkifejletként pedig sokszor magával ragadja őket egy számunkra ismeretlen helyre, dimenzióba.

140925_2020_slenderman_16x9_992

Slenderman karaktere olyan ösztönös, mélyen nyugvó emberi félelmekre épít, ami szinte mindannyiunkban megtalálható, talán ennek is köszönhető hatalmas népszerűsége. Az arc nélküli, de mégis humanoid karakter néma jelenléte a fokozatosan erősödő rettegést a végletekig tudja fokozni, míg végül az áldozat moccanni sem mer. Kiszámíthatatlansága még hátborzongatóbbá teszi az ember számára, hiszen a már jól ismert, „megszokott” gonosz lényekkel (szellemek, démonok, természetfeletti lények stb.) ellentétben teljesen indokolatlanul és váratlanul, minden előzményt nélkülözve bukkan fel. Nem szükséges hozzá senkit megölni, feláldozni, nem kell megidézni, kapcsolatba lépni vele, kutatni, régi iratokat tanulmányozni, hinni benne, ő mindezek nélkül is bármikor, bárhol megjelenhet – legalábbis a mítosz szerint.

A szórakoztató médiában való térhódítása mellett azonban nemrégiben két olyan eset is történt, amely a Slenderman-mondakör árnyoldalához tarozik. 2014. május 31-én a Wisconsin állambéli Waukeshában két, tizenkét éves lány kis híján megölte társukat, mivel úgy gondolták, az áldozat segítségével Slenderman megidézhető lesz. Néhány nappal később, Slenderman „megszületésének” évfordulóján Cincinattiben egy tinédzser fiú megtámadta édesanyját. Mint utóbb kiderült, a fiú komoly mentális zavarokkal küzdött, és a karakter megszállottja volt.

Absvrd

Be the first to comment on "Marble Hornets és a Slenderman-sztori"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*