The Woman (2011) (A nő)

thewoman_thumbEgy ideális család alkotóelemei a következők: egy gondoskodó apa, szerető feleség, szófogadó fiú, kamaszos félelmekkel teli nővér, néhány ugató házörző, és mindez a fehér kerítéses udvarok barbecue partijaival fűszerezve. Vajon az beleillik a képbe, ha a kutyusok mellett egy leláncolt nőt is fogvatart a család?

Chris jóvágású férfi. Gazdag, menő ügyvéd. Szereti a fiát, a legjobbat akarja neki. És mint minden valamirevaló férfinak, neki is vannak tesztoszteront termelő szabadidős elfoglaltságai, mint pl. vadászás. Egyik túrájáról haza is tér egy zsákmánnyal, ráadásul nem is akármivel! A család meglepetten nézi, amint Chris egy nőt láncol le a kert végében lévő pincébe. A fogoly egy igazi erdőlakó, primitív vadember. A családapa örömét leli a nő civilizálásában, és ehhez a többieket is ráveszi a segítségre. Nincs könnyű dolga, mivel prédája valóban úgy viselkedik, mint egy sarokba szorított vadállat, és Chris kénytelen lelkileg-testileg megtörni őt. A férfi balszerencséjére a nő szívós életerővel rendelkezik, ráadásul kisbabájától rabolták el, és valószínűleg a megerőszakolása sem javított kettejük kapcsolatán, így gondolhatjuk mi fog történni ha végre lekerülnek róla azok a bilincsek… Addig viszont nekünk kell kiállnunk egy lelki csonkítást, mivel a film sokkal többet tartogat számunkra, mint holmi megerőszakolósdi testcsonkítás.

thewoman1

A 107 perc alatt megismerjük az “idilli” családot, és hamar rájövünk, hogy beteges, visszataszító mozgatórugók tartják többé-kevésbé egyben a tagokat. A mintacsalád fátyola jelenetről jelenetre hullik le a szereplőinkről és a köztük lévő viszonyról. Egy szociopata-pszichopata apa, egy megfélelmlített anya, egy másik pszichopata apa-büszkesége fiú, és a legsérültebb áldozat, a nővér. Igen, ezt a gyönyörű családmodellt kapjuk a film által, és kellemesen groteszk tempóban áraszt el minket a lelki undor és harag, mivel a legrosszabb az egészben a tudat, hogy léteznek ilyen családok. Valós emberek, valós kiszolgáltatott problémákkal.

thewoman2

Stephen King a Ragyogás során jegyezte meg, hogy a legijesztőbb helyzet az, ha pont az a családtagunk támad ránk, akitől a leginkább várjuk a védelmezést. A The Woman minden tekintetben kivesézi ezt a szituációt. Undorító egy film. És a családmodell ijesztően reális.

értékelés: 8/10

levyathan

imdb-share-logo

1 Comment on "The Woman (2011) (A nő)"

  1. Mikor kijött a magyar felirat>>meg is néztem>>rettentő,borzasztó és sajnos nagyon komoly témákat feszeget és elkeserítő állapotot fest le-ami most aktuálisabb mint talán valaha… 🙁 🙁

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .