Fringe (A rejtély) (2008-2013)

fringe--hand_3688_1600x1200 (1)Sorozatoknál is, a filmekhez hasonlóan a néző kellő mennyiségű mű megtekintése után óhatatlanul is a rá nagy hatást gyakorló darabokhoz kezdi el hasonlítgatni a frissen látottakat. Részemről nem volt ez máshogy a J. J. Abrams nevével fémjelzett Fringe esetében sem. Stílusában talán legközelebb az X- Aktákhoz tudnám társítani, bár természetesen nem rendelkezik hasonlóan kidolgozott háttérvilággal és kerettörténettel, sokszor könnyebb hangvételű is, de az epizódok felépítését és a sztorivonalat tekintve Chris Carter sorozata ugrik be elsőre.

Az első részben megismerhetjük Olivia Dunhamet, aki az FBI-nál dolgozik. Oliviát és társát, Scott ügynököt egy bizarr repülőgép-szerencsétlenség helyszíneléséhez vezénylik. Az ügy egyre bonyolódik, a nyomozás során Scottot baleset éri, Oliviát pedig időközben egy különleges csoportba szervezik be. A
csoport munkássága olyan megmagyarázhatatlan, különös jelenségek sorozatát öleli fel, amelyekben fellelhető egyfajta globális szintű mintarendszer, ezért csak Patternként (Minta) emlegetik. Olivia, hogy megpróbálja megmenteni társát, némi zsarolás segítségével beszervezi a kétes hátterű üzletekkel foglalkozó Peter Bishopot, hogy hozzáférhessen Peter apjának, Walternek a munkásságához. Walter Bishop ugyanis egy zseniális tudós és feltaláló (egyfajta Nikola Tesla- analógia), aki a sztori kezdetekor egy elmegyógyintézetben tölti hétköznapjait. A későbbiekben mindhárom szereplő állandó tagja lesz a különleges egységnek, munkájuk során pedig egyre bizarrabb és ijesztőbb háttértörténettel kell szembenézniük.

Fringe101

A Fringe a sci-fi rajongóinak kedvez leginkább, bár emellett olykor megtalálhatóak benne egyéb, más műfajokhoz hasonló elemek is. Az X-aktákhoz hasonlóan itt is sok esetben egymástól teljesen különböző történettel rendelkező részeket kapunk, az évad történéseit pedig összeköti a másik szálon futó háttérsztori. Szinte mindegyik epizód egy külön ügyet mutat be, amelyet általában a 45 perces részek végére felgöngyölítenek. Annak ellenére, hogy nem vált kultikus jelentőségű alkotássá, meglepően jól összerakott sorozatról beszélhetünk, amely rendelkezik a megfelelő szórakozáshoz szükséges elemek kellően tudatos adagolásával. Hangvételét tekintve inkább a szórakoztató sci-fi-vonulatot erősíti, mintsem kifejezetten horrorisztikus elemekkel operálna, de ettől még ugyanolyan érdekfeszítő ügyek kerülnek napirendre. Ha már szó volt a fentebbiekben az X-Aktákhoz való hasonlítgatásról, pontosabb kifejezést kapnánk talán, ha az X-Akták és a 13-as raktár fúziójáról beszélnénk.

fringe_main2

Kiemelném, hogy nem mind az öt évad nyújt egységes teljesítményt, ezzel pedig elérkeztünk a Fringe legnagyobb gyengeségéhez. Sajnálatos módon az utolsó évad nyomába sem ér az előzőeknek, különösen az első háromnak, a befejező rész pedig szinte értelmetlenre sikeredett. Bár az összértékelésben számomra ez nem nyomott annyira a latban, könnyen elképzelhető, hogy más már nem lesz hasonlóan elnéző a sorozattal. Kiegészítésképp kiemelném a magyar és az angol verzió közti különbséget (ismét). Nem célom a jelenlegi magyar szinkron erős kritizálása, de úgy gondolom, minden laikus filmkedvelő számára is világosan látható a zuhanórepülés-szerű színvonalcsökkenés. Bár a Fringe-ben a szereplőkhöz nem tartoznak őket meghatározó és színesebbé tévő akcentusok vagy hasonlók, a fordítónak ismét sikerült kiherélni a karaktereket az ötlettelen és amatőr munkával (különös tekintettel a Walter Bishop személyiségét alapjaiban meghatározó elemekre és szófordulatokra).

FRINGE: Walter (John Noble, R) examines a dead man trapped in a bank in the FRINGE episode "Safe" airing Tuesday, Dec. 2 (9:01-10:00 PM ET/PT) on FOX. ©2008 Fox Broadcasting Co. Cr: Craig Blankenhorn/FOX

Összességében véve, a Fringe egy könnyed, bármikor fogyasztható sorozat, amitől nem kell mély mondanivalót vagy hatalmas drámai elemeket várni, csupán elegendő élvezni a fordulatokban gazdag, szórakoztató történetet.

Értékelés: 7.5/10

Kinek ajánljuk: Aki vágyik egy könnyed, szórakoztató, de érdekes, humorral megfűszerezett sci-fi-thriller sorozatra.

youtube-logo      imdb-share-logo       

(Absvrd)

Be the first to comment on "Fringe (A rejtély) (2008-2013)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .