Mimic (1997) (Mimic – A Júdás faj)

mimic_thumbÚgy hiszem ez a film indította el Guillermo del Toro dark fantasy centrikus munkásságát a nagyobb nyilvánosság (és az ígéretesebb hollywoodi projektek) felé, hiszen ha nem is lett hatalmas kasszasiker ez a horrorisztikus thriller, korrektül eltalált misztikus atmoszférájával mindenképpen sikerült maradandót alkotnia, az akkoriban nem túlzottan népszerű óriásbogaras filmek zsánerében.

New York-ban egy ismeretlen járvány tombol, amely gyermekek ezreinek életét fenyegeti. Dr. Susan Tyler és férje létrehoznak egy – több csótányfaj génjeit felhasználó – új egyedet, amit Júdás-fajnak neveznek el. Tervük látszólag beválik, mivel a mutáns csótányok hamar eltörlik járványt terjesztő társaikat, a gyerekek pedig megmenekülnek, hurrá!

mimic_2Aztán három évvel később rejtélyes halálesetek történnek a metróalagutakban, és szépen-lassan kiderül, hogy az elkövető nem más, mint a szabadjára engedett génmanipulált Júdás-faj, amelynek egyedei időközben szép méretesre nőttek, és a keresztezésnek hála, intelligenciájuk sem a régi…

mimic_1Nem szeretném túllihegni a produkciót, de joggal hiszem, hogy a filmet író, és egyben rendező Guillermo Del Toro hathatós munkája nélkül ez is csak sokadik mutáns-szörnyes per óriás-bogaras mozi lett volna, amely a bemutatását követően szinte azonnal elsüllyed a többi hasonszőrű próbálkozás között. Szinte hiba nélkül megteremtett misztikus atmoszférája, föld alatt játszódó, zárt terekből felénk igyekvő rettegéssel – amit valahol az autista kisfiú közjátéka tesz még bizarrabbá – és, persze a két kezünk által megteremtett (felnagyított, szuperré tett) ellenséggel jóval túlmutat a zsánerbe tartozó legtöbb munkán. És nem mellékesen, lerakta a további filmjeiben fellelhető alapokat.

Értékelés: 8/10

eyescream

Be the first to comment on "Mimic (1997) (Mimic – A Júdás faj)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .