The Mothman Prophecies (2002) (Megszólít az éjszaka)

MV5BMzg0ODIzMzU2N15BMl5BanBnXkFtZTcwODE3MjgxMQ@@A John Keel 1975-ös, azonos címmel rendelkező könyve alapján készült adaptáció 2002-ben látott napvilágot. A Richard Gere főszereplésével készült film az úgynevezett Point Pleasant-i katasztrófa eseményeit dolgozza fel. A mű, csakúgy, ahogyan John Reel műve maga is, egy sajátos szemléletmódot és értelmezést ad az 1966 és ’67 között történteknek, amelyekről rövid időn belül részletesen is olvashattok majd nálunk.

John Klein és felesége, Mary idilli életébe csöppenünk bele az első percekben, amely azonban hamar 180 fokos fordulatot vesz. Egy sikeres lakásvásárlásból hazafelé tartva ugyanis Mary egy feléjük röpülő, szárnyas fekete alakot lát, ami miatt félrerántja a kormányt, aminek köszönhetően a pár balesetet szenved. Bár sérüléseik nem mondhatók komolynak, a rutinvizsgálatok ellenben rávilágítanak arra, hogy Mary gyógyíthatatlan beteg, és csupán hetei vannak hátra.

Két évet ugrunk az időben, John nem találja régi önmagát, felesége halála óta, ráadásul vannak egyéb, hátborzongató elemek is, amelyek nem hagyják nyugodni. Halála előtt Mary ugyanis többször lerajzolta azt a lényt, amelyet látni vélt a baleset éjjelén, de ezeket az emlékképeket mindenki a betegség számlájára írta. John rövidesen azonban maga is furcsa jelenségek részese lesz, amely után úgy dönt, latba vetve minden tudását és képességét, megpróbálja összerakni a gigászi kirakóst, amelynek megoldása talán véget vethet a saját magánéletében dúló viharnak is.

The_Mothman_Prophecies_337

A történet egyedisége nagyot nyom a latba a film értékelésekor, ugyanis egy olyan, évtizedek óta fennálló rejtélyt boncolgat, amelyre a tudomány mai állása eddig nem adott megcáfolhatatlan bizonyítékot. A színészi játékkal természetesen semmi probléma nincsen, csakúgy, mint a sztorit ihlető események
bemutatásával, a készítők csupán annyit tettek hozzá adalékként, amely szükségesnek bizonyult a szórakoztatás érdekében.

The-Mothman-Prophecies-drawings-1050x594

Azért tartom kiemelendőnek ezt a pontot, mivel rengeteg olyan filmmel találkozhatunk már, ahol a feltüntetett valós eseményeket szinte elnyomta a forgatókönyvíró fantáziája, teljesen más irányvonalat adva ezzel a történetnek. A hangulat kiválóan eltalált, az összkép valahol egy vegyes műfaj benyomását kelti, amelyben a krimitől a thrilleren át a horror elemei is megfelelő arányban érvényesülnek, így a Megszólít az éjszaka többszöri újranézésre is alkalmas.

Értékelés: 9/10

Kinek ajánljuk: Elsősorban a kriptozoológia és a konteók rajongóinak, de bárkinek, aki egy izgalmas filmre vágyik, ami magába olvasztja a krimi, a thriller és a horror elemeit.

(Absvrd)

youtube-logo      imdb-share-logo       

Be the first to comment on "The Mothman Prophecies (2002) (Megszólít az éjszaka)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .