Donnie Darko (2001)

donnie darkoÉretlen kamasz voltam még, amikor először láttam a Donnie Darko című remekbe szabott alkotást, még az akkor más profillal rendelkező Uránia Moziban. Ekkor tűnt fel először igazán, hogy Jake Gyllenhaal mennyire zseniális színész, amelyet azóta gyakorlatilag minden filmjének minden percében ismét bebizonyít. Húsvét alkalmából jöjjön az embernagyságú, világvégét másodpercre pontosan megjósoló kék nyúl!

Donnie Darko egy átlagos kisvárosi tinédzser, idegesítő családdal és alvajárási problémákkal. A fiút egyik októberi éjszaka egy furcsa, nyúljelmezbe öltözött férfi elcsalja, majd közli vele, hogy 28 nap, 6 óra, 42 perc és 12 másodperc van hátra a világvégéig. Hála a furcsa teremtménynek, még azon az estén Donnie meg is menekül a haláltól, ugyanis mialatt ő alva jár, a szobájára esik egy repülőgép hajtóműve. Innentől meg is kezdődnek a válaszkeresések a miértekre. Donnie-ban számtalan kérdés merül fel, ám végül rájön a válaszra, hogy hogyan is mentheti meg családját és szerelmét egyszerre.

donnie_darko_cosplay__frank_and_donnie_by_nobodyyyyy-d57i67e

A film zseniális, ezt hamar szeretném leszögezni. Azonban kalapemelés azoknak, akik minden utalást és minden apróságot elsőre megértenek. Nem véletlen, hogy az író-rendező, Richard Kelly kiadott egy könyvet a filmről (The Donnie Darko Book), amelyben azért választ kapunk néhány kérdésre. A filmben minden karakternek kiemelten fontos szerepe van, Kelly zseniálisan rakta össze a darabokat. Nem véletlen, hogy olyan neves és kiváló színészeket láthatunk, mint Jake Gyllenhaal, a húga, Maggie Gyllenhaal, Drew Barrymore, Patrick Swayze, vagy épp Noah Wyle.

Mindenképpen a bővített változatot javaslom egyébként megnézni, hiszen a bónusz húsz percben zenei anyagot és képeket láthatunk Az időutazás filozófiája című könyvből, ez pedig segít a történések megértésében.

still-of-jake-gyllenhaal-and-jena-malone-in-donnie-darko-large-picture

Kevés olyan művet láttam életemben, amely anélkül is tetszett, hogy megértettem volna. 28 éves fejjel egyáltalán nem lep meg, hogy 14 évesen nem értettem a filmet, mert most is voltak gondjaim az apró darabok összerakásával. Azonban a Donnie Darko a történések teljes megértése nélkül is szórakoztató, lebilincselő, ám egyben félelmetes.

Természetesen igencsak jó volt a film fogadtatása, a 8.1-es IMDb-értékelés sem véletlen. Érdekesség, hogy amíg Jake Gyllenhaalnak ez volt talán a nagy kiugrása, addig a rendezőnek, Richard Kellynek ezután már sok emlékezeteset nem sikerült alkotnia, leszámítva A doboz című filmet, ahol azért sokszor érezhetjük az összefüggést a két film között. 2009-ben elkészült a film folytatása, S. Darko címmel, amely Donnie kistestvéréről, Samantháról szól. Sajnos ehhez a darabhoz nem volt szerencsém, de ahogy olvastam a különböző véleményeket, sokat nem is vesztettem vele.

A film egyik kultikus dala

Számtalan filmnél írtam már, de itt hatványozottan is igaz: megtekintését csak normális körülmények között, odafigyelve, nem bohóckodva, a művet megtisztelve ajánlom. Kiváló film, zseniális utalásokkal és színészekkel. Nem mondanám horrornak, de megköveteli a komolyságot és az érettséget.

Értékelés: 9/10

imdb-share-logo

(Varin)

Be the first to comment on "Donnie Darko (2001)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .