Szűcs Gyula & Budai Dénes – Café Postnuclear (2015)

A harmadik világháború rövid, de annál pusztítóbb volt. A csernobili erőmű 86-os felrobbanását egy remegő arcú és ujjú szovjet vezérkari tábornok nyugati kémek szabotázsakciójának vélte…és felhatalmazás nélkül nyomta meg a nagy piros gombot…Két másodperccel azután, hogy Washingtont rakéták radírozták le a térképről, már Moszkva helyén is csak egy hatalmas kráter tátongott. Semmi sem úgy történt, ahogy a Magyar Néphadsereg vészforgatókönyvében leírták. Nem jutott mindenkinek biztonságos óvóhely, és az a kevés is hamar kifogyott a készletekből…az óvóhelyek pokoli bugyra végül a felszínre okádta emberbőrbe bújt farkasait.”

Szűcs Gyula és Budai Dénes munkája először még fekete-fehérben a Random magazin virtuális lapjain jelent meg, aztán jött a nagy lehetőség. A 15 éves Totalcar felkarolta a projektet, így már színesben, felturbózva, keményfedeles formában 2015-ben látott napvilágot a maga megérdemelt, porlepte külsejében. Nem csak az utalások és a nosztalgia teszi emlékezetessé a kötetet, Budai Dénes piszok részletes, vértől és rozsdától terhes, büdös kockákat varázsol. Az Avon katalógus szagos oldalai elszégyellhetik magukat. Többször érdemes átlapozni, mert a képek újabb és újabb meglepetésekkel szolgálnak, olyan apró fricskákkal, amiket elsőre nem is vettél észre, így garantálva (és egy kicsit kárpótolva) a sztori kapkodó ritmusáért.

Az alkotó páros posztapokaliptikus képregény víziója másképp váltja le a Kádár-rendszert, az Ő történetükben a Balaton helyén már sivatag van és – a 2000-es évek környékén születettek most kapaszkodjanak meg -: NINCS Facebook!! Tehát az idő megállt ’86 után, így főleg a popkultúrális utalások tömkelege viszi el a hátán, a kissé hézagos történetet. Van itt Moncsicsis bugyi, C64 és CoV, Áfor és Junoszty tévé, floppy és Misa, Barbár testvérek és Pákó vagy kiarák 🙂

Jól sikerült tehát a Mad Max-be oltott, Cézár konyaktól nedves, ZISZ 110-essel és felturbózott Trabanttal szétdriftelt „füzet”, ha a jövőre ígért folytatásban kicsit összébb kapják a történetet, letisztultabb párbeszédeket kreálnak, gyönyörű párosként fog a két rész, bárkinek a polcán mutatni. Ráadásul Szűcs Gyula személyében egy rendkívül ambiciózus és barátságos embert ismertem meg – elvileg most a leadási határidő sem sürgeti őket (annyira) -, szóval a magam részéről nagyon várom a második menetet!

Értékelés: 8/10

Miskei

Videós interjú Szűcs Gyulával és a 12. Képregényfesztivál más résztvevőivel ITT elérhető!

Be the first to comment on "Szűcs Gyula & Budai Dénes – Café Postnuclear (2015)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .