Jandácsik Pál: Állatok Maszkabálja (2016)

állatokmaszkabaljaAz Állatok Maszkabálja hazánk első – felnőtteknek szóló! – “furry” története, ami nem nélkülöz horrorisztikus, fantasztikus és krimi elemeket sem – miközben néhol a groteszk világába hajló módon ismertet meg minket ezzel a fura és félelmetes világgal. Az állatok univerzuma erőszakkal és szexualitással túlfűtött, néhol megbotránkoztatja, a másik pillanatban megrémíti, majd elgondolkodtatja az olvasót. Jandácsik Pál idén áprilisban, az Athenaeum kiadó gondozásában megjelent regénye egy üde színfolt a hazai könyvek piacán!

“Egy civilizált, antropomorf állatok uralta világban újabb brutálisan meggyilkolt, bundájától megfosztott áldozat hullájára lelnek a rendőrök. Cesar Darlington németjuhász nyomozó tehetetlen az ügyben – egyetlen segítsége a pszichopata szfinx macska, Dr. Lex Siegfried lenne, akit ő juttatott rácsok mögé. De vajon hihet-e a doktor meséinek? Mindeközben Arthur, a róka és Christie, a fekete párduc, a nem mindennapi páros a barátaikkal készülnek szórakozni, de a város felé tartó viharfelhők a halloweeni maszkabált véres rémálommá változtatják mindenki számára.”

ath

Jandácsik Pál érdekes kísérletbe fogott, amikor egy olyan művészeti stílushoz nyúlt, ami hazánkban kevésbé ismert. A “furry” világával találkozhatott már a legtöbb olvasó, amikor gyerekként (esetleg felnőttként) a Macskafogó című rajzfilmet nézte, vagy az ókori Egyiptom állatfejű isteneiről olvasott. De mi is ez a “furry” pontosan?

“A furry egy nemzetközi gyűjtőfogalom, jelentése az emberi tulajdonságokkal felruházott, idegen szóval antropomorf állatok köré épülő, internetalapú szubkultúra, illetve annak tagjai. A furry mint szubkultúra először az Amerikai Egyesült Államokban alakult ki, de jelentos számú furry él Japánban, Nagy-Britanniában és Németországban is. Magyarországon nincs akkora tábora, hogy önálló entitásról beszélhessünk, sok furry van a magyar anime-rajongók, szerepjátékosok és Second Life-játékosok között, illetve sok magyar furry van jelen külföldi furry közösségekben.”
(Wikipedia)

Ebben a különleges világban játszódik az Állatok Maszkabálja, aminek a címe találó – az emberi tulajdonsággal (és nem feltétlenül a pozitív oldalról) felruházott nagymacskák, kutyák és más állatok eleinte egy fura, kaotikus és erőszakos világot mutatnak meg nekünk, ahogy viszont halad előre a történet, erőteljes két- és négylábon járó társadalomkritikát fogalmaz meg a szerző a metaforikus karaktereivel. Külön érdekesség, hogy ebben a világban az “ember”, mint egy mitikus karakter jelenik meg, ami csak (?!) a legendák teremtménye  és fontos szerepet kap a cselekmény folyamán.

furry2

A történet két szálon játszódik, az első részben a németjuhász-bőrbe bújt nyomozó vadászik egy mészárosra (“A Virágos Gyilkos”), aki nem hagy maga után nyomot, és különös kegyetlenséggel végez áldozataival. Az elkapásához egy szörnyeteg segítségét kell kérnie – de mihez is fog ez vezetni?

A második szál egyértelműen tovább viszi a regényt a horror világába. Egy baráti társaság halloween-partit tartana egy elhagyatott helyen, valaki azonban elkezdi a vendégeket gyilkolászni. Egy róka, és párduclány kedvese próbálják menteni a menthetőt… Fordulatokban gazdag, ötletes végkifejlet köti össze a történeteket.

furry1

Aki a cselekményt olvasva arra gondol, hogy a szerzőt erőteljesen befolyásolhatta pár klasszikus, nem jár messze a valóságtól. A Bárányok Hallgatnak-analógia mellett a slasher filmek egy-egy eleme is visszaköszön, azonban ezek mégsem teszik unalmassá vagy tucatregénnyé az Állatok Maszkabálját – ugyanis annak erőssége a világ ábrázolása, valamint a bújtatott társadalomkritika, amit a szerző megfogalmaz.

Félreértés ne essék, egy erőszakos, horrorisztikus és néhol megbotránkoztatóan szexuális töltetű regényről beszélünk, ami a horror és krimi rajongóinak szól első sorban – és szigorúan 18 éven feletti olvasóknak való. Nekik – és különösen az izgalmas történetek kedvelőinek – ajánljuk az Állatok Maszkabálját, ami naturálisan, sarkítva de az olvasó érdeklődését végig fenntartva mutatja be, hogy kik is az állatok valójában…

Aki szeretne beleolvasni a könyvbe, itt megteheti, illetve megvásárolhatja, többek közt a kiadó oldalán, valamint az Ünnepi Könyvhét során lesz lehetőség a szerzővel dedikáltatni a könyvet június 11-én 16 órakor, a Vörösmarty téren az Athenaeum 4-es pavilonjánál.

(Fixxerx)

Be the first to comment on "Jandácsik Pál: Állatok Maszkabálja (2016)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .