Weird Wild World – Found footage a valóságban

asa100A found footage a horror manapság egyik legnépszerűbb műfajának tekinthető, az utóbbi évtizedben rengeteg ilyen alkotást láthattunk, amelyeknek színvonala egészen széles skálán mozog. A jónéhány ikonikus darabot felvonultató műfaj egyféle iparággá nőtte ki magát, így rengeteg vírusvideóval, vagy hoax-videóval – amelyek egyaránt lehetnek pénzre vagy hírnévre éhes amatőrök, esetleg szárnyaikat bontogató művészek alkotásai- találkozhatunk az interneten.

A found footage, bár nem rendelkezik szigorú definícióval, az esetek nagy többségében olyan, hétköznapi emberek által készített amatőr felvételekről van szó, amik paranormális, vagy nehezen megmagyarázható jelenségeket örökítenek meg- legalábbis a filmkészítők tálalása szerint. Ha valakit kellő mértékben érdekel a téma, az interneten kutakodva jónéhány, valódi found footage-videóként feltöltött képsorra bukkanhat, azonban, mint ahogyan azt a bevezetőben is írtam, az esetek nagy többségében nem valóságos eseményeket mutatnak be. Akadnak azonban olyan videók is, amelyek bizonyítottan eredetiek, történeteiket brutális gyilkosságok, embertelen tettek, vagy épp nehezen megmagyarázható jelenségek övezik. Rovatunk mai fejezetében is egy ilyen darabot szeretnék nektek bemutatni, a jövőben pedig több, ehhez hasonló felvétel történetét ismertetném meg veletek.

Videó a párizsi katakombák mélyéről

Azt hiszem, a hely nevének hallatán sok horror-rajongónak az As Above, So Below című, igencsak színvonalas mű ugrik be elsőre.  A Párizs alatt húzódó legendás katakombarendszer története egészen az ókori időkig nyúlik vissza, mivel a rómaiak építették, ám akkor még mészkőbányaként funkcionált. Később kibővítették, a háborúk idején pedig kiváló menedéket nyújtott az emberek számára, emellett stratégiai funkciókkal is bírt. A XVIII. századi Franciaországban a rengeteg befedetlen vagy félig befedett tömegsír, valamint a nem megfelelően üzemeltetett temetők miatt járványok törtek ki, a temetők megteltek, így a város vezetése úgy döntött, hogy a már használaton kívüli földalatti komplexumba kezdik el áthelyezni a holttesteket. Ennek köszönhetően több millió ember földi maradványai kerültek ide, amiknek egy részét Hericart De Thury rendezte el, sokszor művészi alkotásként elhelyezve a csontokat.

www.placehacking.co_.uk-20111112-Paris_Catacombs0000011-1024x778

www.localnomad.com-Inscrption

Természetesen sok legenda indult útjára a hely túlvilági hangulata miatt, történetek keringtek arról, hogy valahol található itt bejárat a Pokolba, valamint szóbeszéd járta, hogy rengeteg ember, aki bemerészkedett az ismeretlen járatok közé, sosem tért vissza. Mára a hely nagy részét lezárták, azonban a 300 kilométeres alagútrendszerből 1,7 kilométernyit a nagyközönség számára elérhetővé tettek. Rendszeres „tárlatvezetés” is indul, amelyen az érdeklődök legális és biztonságos körülmények közt is ízelítőt kaphatnak ebből a groteszk, föld alatti temetőből. Szinte magától értetődő, hogy akadnak olyanok is, akik a törvényes utakat megkerülve, a katakombák kevéssé feltérképezett, nehezen megközelíthető területeit akarják felfedezni. Az illegális kalandok lebonyolítása köré szerveződött underground szcéna tagjai mellett olykor magányos, önjelölt felfedezők is bemerészkednek a föld alatti labirintusba, ahol egyetlen rossz döntés is az életükbe kerülhet.

guff.com-creepy-catacombs_ss_003_596x334

parisunderground01

www.thebohemianblog.com-Catacombs-27-DR-900x600

www.travelcreepster.com-8117953_orig

Régóta kering az interneten egy videó, amelyet több forrás is hitelesnek tart eredetét illetően, a látottakkal kapcsolatban ebben az esetben is magyarázatok széles tárháza áll rendelkezésünkre. Sajnálatos módon igencsak nehéz konkrét dátumokat kihámozni a sztorival kapcsolatban. Valamikor a ’90-es években egy férfi- akinek kiléte jelenleg ismeretlen – egy videokamera segítségével bemerészkedik a katakombák mélyére. A kamerát jóval később találták meg, az addigra nyilvánvalóan lemerült gépbe sikerült életet lehelni, így egy meghökkentő felvétel tárult az érdeklődők szeme elé. A videót készítő férfi meglehetős nyugalommal, közel 40 percig rója a sötétebbnél sötétebb utakat, mígnem egy általunk ismeretlen tényező miatt pánikszerű futásba kezd, majd a kamerát eldobva belerohan a sötétségbe.

Felmerül a kérdés, mi ijeszthette meg ennyire a felvétel készítőjét? A videó bizonyos részeinél szó szerint horrorfilmbe illő képkockákat láthatunk: emberi maradványok ezrei, bizarr, sokat sejttető , a falra mázolt, ismeretlen jelentéssel bíró szimbólumok. Catacombs-sign

Francis Freedland filmrendező egy, a katakombákat igen jól ismerő férfi, Lazar Kuntsmann társaságában próbálta a videó készítője által bejárt utat feltérképezni, de 12 órás bolyongásuk során semmilyen használható információt nem találtak. A szakértő elmondása szerint a felvétel készítője szinte biztosan életét vesztette, miután az egyetlen fényforrást jelentő kamerát is elhajítva az ismeretlenbe rohant.

A zavaros képsorokat egyesek hoax-videóként azonosítják, ennek azonban ellentmond, hogy a videó készítője (amennyiben életben maradt) semmilyen anyagi haszonban nem részesült. Sokak számára elbizonytalanító a felvételek homályos eredete, a rengeteg tisztázatlan részlet. Ki készítette a videót, mikor, ki volt a kamera megtalálója? Néhány a megválaszolatlan kérdések közül, amelyek miatt a szkeptikusok kétkedve állnak a történethez. Akadnak jópáran, akik paranormális jelenségek számlájára írják a férfi pánikszerű, fejvesztett menekülését. Szerintük a katakombákat övező hátborzongató legendáknak van alapja, és valamilyen gonosz erő rejtőzik a mélységben. Akármi is az igazság, a film készítője a mai napig nem jelentkezett, kilétét homály fedi.

(Absvrd)

 

 

Be the first to comment on "Weird Wild World – Found footage a valóságban"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .