Stranger Things (2016 -) 1. évad

strangerthings_thumbÁlmos kisváros. Rejtélyes eltűnés. Szupertitkos katonai projekt. Különleges képességekkel megáldott (megvert?) gyerek kerül elő. Újabb eltűnések. Valamint egy fura kinézetű szörny – nagyjából ezekkel a címszavakkal lehetne leginkább leírni ezt a kábeltelevízióra készült nyolcrészes szériát, amely a nyolcvanas évek legjobb pillanatait gyűjtötte össze a retro jegyében, és olyan filmeket idéz fel bennünk, mint az Állj mellém, Kincsvadászok, Poltergesit vagy éppen az ET. Önjelölt szörnyvadászok és szerepjáték-rajongók figyelem, itt valami nagyon nagy (és rejtélyes) dolog készülődik!

Adott tehát négy kamasz srác, akik minden idejüket együtt töltik – bringáznak vagy éppen a pincében zajló AD&D szerepjátékban élik ki fiatalságukat. Egyik este aztán a Will nevű fiúnak rejtélyes körülmények között nyoma vész. Miközben mindenki (anya, seriff, gyerekek) veszettül keresi őt, szinte a semmiből bukkan fel egy titokzatos lány. Ha tippelni kéne, valahonnan elszökhetett. Zavartnak tűnik, és alig beszél, az viszont hamar nyilvánvalóvá válik a srácok számára, hogy különleges (értsd: paranormális) képességek birtokosa. Erre hamarosan szükség is lesz, ugyanis egy újabb fiatal eltűnése után bebizonyosodik, hogy bizony egy furcsa szörny ólálkodik a környéken…

strangerthings_2Nem is tudom, hol kezdjem. Egyrészt talán a Duffer-testvérek által létrehozott széria ihletettségénél, ami elég fontos tényezőként dominál az összképet illetően. Szóval tessék elképzelni egy olyan frankó retrospektív hangulatot, amiben együtt az Állj mellém (Stephen King) bajtársiassága, a Kincsvadászok (Steven Spielberg,) kaland-faktora, a Poltergeist (Tobe Hooper) természetfeletti kisvárosi hangulata, illetve az E.T. (szintén Spielberg) érzelmes mentőakciója. De akad még benne egy csomó utalás a kor olyan klasszikusaira, mint amilyen az Alien, A dolog, a Cápa, az Evil Dead, a He-man, a Harmadik típusú találkozások vagy a Star Wars stb., szóval telis-tele hangulatos múltidézéssel, de szerencsére nem egy izzadságszagú kópia, hanem egy maximálisan élvezető produkció.

strangerthings_4És ebben sokat segít a szereplőgárda. Winona Ryder mint hisztérikusan reménykedő anya, és David Harbour tragikus múltja miatt továbblépni képtelen seriffében játéka kiemelkedő, de a főszereplő srácok (akármennyire nem szépek szegények) is teljesen hitelesen alakítják a koruknak megfelelő karakterüket.

strangerthings_1De a forgatókönyvre sem lehet panasz, ugyanis nyolc részen keresztül (néha egy-egy múltbeli villanással) megfelelően adagolja a rejtéllyel átitatott feszültséget, a remek vágások, gyönyörű képek, illetve a kísérőzene pedig ugyancsak hibátlanra sikerült. De maga a hangulat az, ami igazán üt! Nem is folytatom tovább, aki látta, az tudja, miről van szó, aki pedig még nem, az irány, és nézze meg, mert ez bizony az idei év meglepetése – MUST SEE!!

Értékelés: 10/10

eyescream

Be the first to comment on "Stranger Things (2016 -) 1. évad"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .