Ninja Scroll (1993)

njminiAmikor még csupán ismerkedtem az animékkel és viszonylag új volt számomra ez a világ, ez a film gyakorlatilag közismertnek számított. Még magyarországi, fémdobozos kiadást is kapott a Navigátor Film gondozásában. Sőt, szerencsém volt a premieren is részt venni. Felejthetetlen élménynek számít egy klasszikus anime mozielőadását végigülni, kívánom mindenkinek, hogy egyszer jusson el egy-egy kedvence magyar bemutatójára. Nem egy mai darab, de mind történetében, mind látványvilágában egyedinek számít.

A cselekmény valójában egy bonyolultabb történet részlete, melyet a Ninja Scroll: The Series és a Basilisk című sorozatok is feldolgoznak. Jubei Kibagami egy vándor ronin, aki különböző falvak, illetve néha emberek megbízásából tevékenykedik. Ahogy a vidéket járja, és éppen befejezi egyik küldetését, belebotlik egyrészt egy viszály kellős közepébe, másrészt a fiatal ninja lányba, Kageroba. Megmenti a Mochizuki klán egyik legfontosabb alakját és a nő szerfelett hálás neki. Fürdőzése alkalmával fut bele a férfi Dakuanba, aki fel szeretné őt bérelni egy titkos akcióra, azonban Jubei érdeklődését nem kelti fel a megbízás, így csapdába csalja és megmérgezi a ronint. Ezzel elintézi, hogy tőle függjön és kénytelen legyen teljesíteni a küldetést. Ezért szegény Jubei nem tudja elkerülni a Démon Kapu Nyolcasát (鬼門八人衆 = Kimon Hachinin-shū = ördög + kapu + nyolc + személy + csoport), hanem meg kell küzdenie velük, hogy eljuthasson titokzatos vezetőjükhöz, aki lehetséges, hogy egy nagyon régi nemezise. A megmentett Kagero kíséri el veszélyes útján és lassan egészen közel is kerülhetnének egymáshoz, azonban ez nem az a világ, nem az a történelmi közeg, ahol helye volna romantikus érzelmeknek.

nj1Maga a történet igazán izgalmas korba repít minket vissza és a környezet kellőképpen meg tudja alapozni a hangulatot. Természetesen nem az idealizált középkorban járunk, hanem abban a kőkemény valóságban, amely egykor a vidéket jellemezte. Belviszályok a különböző uralkodók, a sógun emberei, a ninja klánok, a tisztségviselők, illetve az egyéb haszonszerzésben reménykedők között. Itt minden közember csupán egyszerű, feláldozható paraszt lehet a nagyok játékában. Az élet értéke csak annyi, amennyire az illető valaki számára hasznosnak bizonyul. A nők csak úgy boldogulhatnak, ha kiharcolják maguknak a tiszteletet, valamilyen nélkülözhetetlen funkcióval vagy képességgel.

A Démon Kapu Nyolcasa olyan ninjákból áll, akik egy-egy titokzatos képességgel vannak megáldva. Valójában persze ezek olyan hihetetlen erők, melyek egykor a legendás alakoknak tulajdonítottak és így mintegy megtestesítőjévé válnak a karakterek a félelmetes technikáknak. Az ábrázolásuk pont ezért kicsit a valóságtól elrugaszkodott, eltúlzott, kimondottan rajzfilmszerű, de ez az egyik, amiért olyan sokan kedvelik a filmet. A harci jelenetek konfigurálása a hasonló témájú élőszereplős mozgóképeket elelevenítik meg, bár itt a nyugati ember számára is fogyaszthatóbb formában.

Mind a magyar, mind a külföldi kiadásokon szélesvásznú (16:9-es) és normál képernyős (4:3-as) verzióban is megtekinthetőek az alkotások – én magam ez előbbire szavaznék. Tényleg különleges élményt nyújt még mai szemmel nézve is, nem kell elbátortalanodni, hogy 2000 előtti a mű, megemlíteném például azt is, hogy a Top10-es legkreatívabb gore listámon is szerepel, nem véletlenül. A halálok szépen kivitelezve, grafikusan vannak ábrázolva, miként azt az ilyen témájú filmeknél már megszokhattuk. Igényes és kreatív a kidolgozottsága, gyönyörűen spriccel a vér, vágódnak le az ujjak és a fejek. Tagadhatatlanul egy örök érvényű műalkotás minden szempontból, még a vége is pontosan olyan, amilyennek lennie kell.

nj2Yoshiaki Kawajiri rendezte a Ninja Scrollt (Demon City Shinjuku, Vampire Hunter D: Bloodlust, X, Wicked City), melynek állítólag a második része is készülőben van (2008-as adat lévén azonban ez erősen kétséges). A karakter dizájn Yutaka Minowa (Vampire Hunter D: Bloodlust) keze munkáját dicséri, a zenéért pedig Kaoru Wadának (Inuyasha, Samurai 7, Gilgamesh, Battle Angel) mondhatunk köszönetet.

A cselekmény izgalmas, a megvalósítások zseniálisan kreatívak, a harcok látványosak, az átvezetések gyönyörűek. Aki szereti a szamuráj, ninja, ronin típusú filmeket, azoknak nagy szeretettel ajánlom ezt a remek kis animét.

ANN

Smaragd Sárkány

Be the first to comment on "Ninja Scroll (1993)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .