Black Mirror (2011-) (Fekete tükör) 2. évad

51z7l1ye09lEgy régebbi cikkben már írtunk a sokszor különleges, egyedi hangvételű, többnyire erkölcsi, filozófiai dilemmákat feszegető sorozat, a Black Mirror első évadáról. A 2011-es nagy sikerű kezdés után két évvel megkaptuk a folytatást, amely elődjéhez hasonlóan szintén három, különálló történetet bemutató részből áll.

Mondanivalóval megtölteni egy filmet, vagy egy sorozatepizódot sokkal nagyobb kihívás, mint azt sokan gondolják. Ez részben azért lehet így, mert sokunknak más jelent prioritást egyéni értékrendünkben, sokunkat pedig igencsak különböző társadalmi, egyéni, vagy épp filozófiai problémák foglalkoztatnak. Gyakran szeretem leszögezni, hogy egy alkotás nem mindig kell, hogy mondanivalóval rendelkezzen ahhoz, hogy szórakoztató legyen, hiszen úgy gondolom, minden filmrajongó szeret pusztán kikapcsolódásból, lazítás céljából megnézni egy banális, de annál ötletesebb filmet is. Az utóbbi időkben a rengeteg sablonfilm mellett megjelentek azok az alkotások, amik foggal-körömmel ragaszkodnak ahhoz, hogy valami nagyot mondhassanak, teszik mindezt erőltetett, néha bárgyú módon olyan közhelyeket ellőve, amelyeken nagyjából egy átlagos tinédzser érésének első fázisában dilemmázik.  A Black Mirror különálló epizódjai közül viszont néhány nagyon erős színvonalat képviselt az első évadban, lássuk, hogyan teljesített a folytatás!

Be Right Back: A történet középpontjában egy pár áll, akik egyikük halála után is megpróbálnak kapcsolatban maradni. A kezdeményezés pont olyan jól alakul a valóságban is, mint amilyen jól maga az ötlet hangzik. A javarészt közösségi média-platformon zajló aktivitás alapján virtuális emberré gyúrt férfi személyiségét először egy online profilba, majd később egy tökéletesen élethű mesterséges testbe ültetik, így a zökkenőmentesnek semmikép sem mondható közös élet kezdetét veszi. A mesterséges intelligencia, a tudat és a lélek létezése köré épülő kérdéskör uralja az epizódot, de helyet kapnak benne olyan érdekfeszítő, sokakat foglalkoztató gondolatok is, mint például a szeretteink halálának elfogadásával való megküzdés.

Értékelés: 8/10

960

White Bear: Victoria egy szobában, egy székben ülve tér magához, azonban fogalma nincs arról, hogy és miért került a számára ismeretlen helyre, ami pedig még aggasztóbb, arra sem emlékszik, hogy ő maga kicsoda. A szobában egy férfi és egy kislány képét találja, akiket nem tud azonosítani, csakúgy, mint a TV-képernyőjén lévő különös jelet sem. A házból kilépve még bizarrabb helyzetben találja magát, hiszen emberek készítenek felvételeket a mobiltelefonjuk segítségével róla, követve bármerre is megy. Rövidesen egy maszkos idegen tör az életére, Victoria pedig rohanni kezd a puszta túlélésért. Az évad legjobbra sikerült epizódja, telitalálatként tudnám jellemezni.

Értékelés: 10/10

grant_channel4_blackmirror205_640

The Waldo Moment: Waldo egy olyan figura a közéletben, aki minden társadalmi és etikai szabályt felrúgva kritizálja a politikai elit tagjait TV-műsorok keretein belül. A karakter hihetetlen népszerűségre tesz szert, ezzel szemben az őt “megformáló” személy, Jamie Salter egy kiégett, az életből kiábrándult, elkeseredett férfi magánéletében. Egy idő után egyre többen kezdenek Waldo figurájában komoly potenciált látni, így Jamie és ezáltal az általa megformált Waldo is komoly változásokon megy keresztül… Az epizód részbe politikai-társadalmi jelenségeket taglal, emellett foglalkozik az egyén külvilág felé közvetített arculata és a valós személyiség közt meglévő olykor óriási különbségekkel, és az ebből fakadó problémákkal.

Értékelés: 8/10

4768411_l3

Mindent összevetve, a Black Mirror második évada is kiválóra sikeredett, mindhárom rész a maga nemében elgondolkodtató, ezek mellett pedig igényes szórakozást garantál. Kötelezően ajánlott.

Értékelés: 9/10

Kinek ajánljuk: Mindenkinek, aki szereti a mondanivalóval ellátott, igényesen tálalt történeteket, függetlenül annak műfajától. A sci-fi, a dráma és a thriller rajongóinak kötelező darab.

(Absvrd)

imdb-share-logo       

 

Be the first to comment on "Black Mirror (2011-) (Fekete tükör) 2. évad"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .