Twin Peaks (1990-1991, 1992)

tw_thumbA Twin Peaks fogalom a sorozatrajongók közt, és aki nézett tv-t a ’90-es években, ugyanúgy emlékszik rá mindenki, mint a Dallasra. Épp 25 évvel az első évad után döntöttem el, hogy pótolom ezt a hézagot mozgóképtörténelmi tapasztalásomban és végignézem a titokzatos Laura Palmer gyilkosság hiteles dokumentációját.

Laura elkékült ajkakkal, plasztikzsákba csavarva debütál a képernyőn. Mindenki kedvence, a város szépségkirálynője és üdvöskéje, a közösséget mélyen megrázza a halála. A seriffet Dale Cooper FBI ügynök (Kyle McLachlan) segíti az egyre bonyolódó ügy felgöngyölítésében. Közben a csendes és békésnek tűnő kisváros felszíne alatt egyre több sötét titok derül ki, és talán Laura sem volt az az angyal, akinek ismerni vélték.

tw2

Borzasztó részletesen nem szeretnék belemenni a történetbe, hiszen azon kívül, hogy egyszerűsége ellenére elég szövevényes viszonyok bontakoznak ki benne, el is rontaná az élményt annak, aki ezután nekilát megnézni. Inkább térjünk át arra, miért is különleges. David Lynch és Mark Frost története szakít az addigi berögzült krimi hagyománnyal, és nem epizódokban, hanem átívelő cselekményben gondolkozik, ami ráadásul nem is zárul le az évad végeztével. Emellett nem marad a materiális világban, hanem misztikus elemekből komplett saját mitológiát épít fel (amiről akár egy könyvnyi anyagot is lehetne írni, de én nem térek ki rá). Angelo Badalamenti kísérőzenéje zseniálisan festi alá a történetet, és hasonlóan kultikus eleme a sorozatnak, mint a piros szoba a cakkos padlóval.

tw1

Az egy évvel később készült Tűzz, jöjj velem! című film sokkal inkább a horror vizeire evez. Ebben Lynch Laura életének utolsó fejezetét mutatja be, illetve az ügyhöz lazán kapcsolódó másik nyomozást. Itt már fény derül a teljes titokra, ami hátborzongatóbb, mint azt bárki elképzelte volna.

Twin Peaks - Fire Walk With Me (1992) | Pers: Sheryl Lee, Kyle Maclachlan, David Lynch, Kyle Maclachlan | Dir: David Lynch | Ref: TWI023AA | Photo Credit: [ The Kobal Collection / Lynch-Frost/Ciby 2000 ] | Editorial use only related to cinema, television and personalities. Not for cover use, advertising or fictional works without specific prior agreement

A sorozat varázsa abban állt igazán, hogy az akkor ébredező közösségi világháló használatot is a saját javára alkalmazta. Minden epizód után a fórumozók kielemezhették a kirakós újabb darabkáit, elméleteket állíthattak fel és vitathattak meg földrajzi távolságtól függetlenül összekapcsolódva egymással. A néző így önmaga is a nyomozás aktív részesévé válhatott, egy teljesen új szociológiai aspektust hozzátéve a televízióhasználathoz. Azt nem kell bemutatni, hogy ez a kezdeményezés meddig fejlődött, és máig milyen hatással jár a sorozat által indított változás. Ezt máig próbálják felidézni és kihasználni, hiszen 2017-ben jön a folytatás. Szinte minden még élő szereplő részt vállalt a munkában, így érdekes osztálytalálkozó lesz reményeim szerint. Tavaly a 25 éves évfordulóra pedig Twin Peaks: The Entire Mystery címen megjelent egy Blu-ray kiadvány, mely mindkét évadot, Lynch Tűzz, jöjj velem! című filmjét, és 90(!) percnyi soha nem látott anyagot is tartalmaz.

értékelés: 8/10

DeerWoman

1 Comment on "Twin Peaks (1990-1991, 1992)"

  1. Ne feledkezzünk meg Dale Cooper és Laura Palmer nyomtatásban kiadott naplóiról Na meg arról, hogy idén jön a harmadik évad…

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .