Angel Cop (OVA) (1989-1994)

Az 1980-as és 1990-es években sok klasszikus krimi, sci-fi, horror, thriller hibrid született, mert ezek a műfajok nagyon jól elegyíthetőek egymással. Így az animék között is elég nagy számban fordultak elő az ilyen típusú alkotások. Elég, ha a Blade Runnerre vagy a Ghost in the Shellre gondoltok, már érthetitek is mire céloztam. Az Angel Cop szintén ezeket az elemeket ötvözi, egészen leheletnyi cyberpunk és egy nagy adag természetfeletti beütéssel.

Valamilyen vegyes évadban, időszakban járunk, amikor is Japán a vezető hatalom gazdasági tekintetben és ezért az ország nemzetközi, illetve egyéb terroristacsoportok célpontjává vált. Eddig egy sima sci-fi is lehetne, azonban némi „aktualitást” is csempésztek bele az alkotók, mert a legveszélyesebb ilyen alakulat a Vörös Május névre hallgató kommunista egyesülés. Lévén a kormány azt szeretné, hogy a pozíciója fennmaradjon, ezért létrehozott egy elit rendőrökből álló különítményt, a Speciális Biztonsági Erőket. Angel, a fiatal és nyakas nő még csak most csatlakozott hozzájuk, de rögtön olyan eseményekbe sikerül beletenyerelnie, ami miatt egy igazi városi háború indul meg. Az egyik oldalon a terroristák állnak, a másikon pedig az elit csoport, akik megpróbálják megállítani őket. Azonban a semmiből egy harmadik csapat bukkan fel, akik úgy tűnik szintén a Vörös Május likvidálását tűzték ki célul.

Hogy kik ezek a titokzatos emberek, akik ráadásul különleges, pszichés képességekkel vannak megáldva, és vajon kinek a parancsára cselekednek, az egy olyan rejtély, melyre a Speciális Biztonsági Erők valójában nem voltak kíváncsiak. Legalábbis, amikor ráeszmélnek, hogy mi történik körülöttük, azt kívánják, hogy bár sose csatlakoztak volna a csoporthoz. Azonban nincs más választásuk, fel kell gombolyítaniuk a misztériumot, amelyben nem biztos, hogy azok a jófiúk, akiket hiszünk. A cél mindenképpen a terroristák megállítása és Japán védelmének megerősítése. De az ár, amelyet ezért fizetniük kell, nem biztos, hogy megéri az erőfeszítést.

Meglepően összeszedett és izgalmas sztorit kaptunk az Angel Cop rendezőjétől, Ichiro Itanotól (Gantz, Violence Jack 2). A korszakra, melyben született tökéletesen jellemző látványvilággal és karakterekkel (Nobuteru YukiBattle Angel, Battle Royal High School) operál, bár bizonyos szempontból ezeket a grafikákat érzem az OVA egyik gyengeségének. Sajnos az emberi izomzat ábrázolása annyira aprólékos próbált lenni, hogy azok a karok, amelyek látunk, valószínűleg képtelenek lennének ellátniuk a funkciójukat, ha ilyenek volnának a valóságban. Szóval számomra kissé groteszk az ábrázolásmód, de persze láttam már ilyesfajta hiányosságokkal küzdő animéket máskor is. Ettől eltekintve nagyon jó kis OVA született belőle.

A ’80-’90-es évekhez híven itt is felhasználják a természetfeletti kártyát, méghozzá a genetikailag módosított emberek által elnyert különleges képességek tekintetében. Ellenpontként pedig a kibernetikusan feljavított reflexek, erők szerepelnek, melyek kifejlesztésével egy másik csoport foglalatoskodik. Gyakorlatilag így az anyagi technika csap majd össze a pszichonikus energiákkal. Így itt ez a két megoldási lehetőség egymás ellentéteként jelenik meg, nem úgy, mint az Akirában, ahol ötvözet jön létre. Ez viszont teljesen jól ki van dolgozva az Angel Copban, bár bevallom, hogy a címről másra asszociáltam, illetve említették, hogy erős gore elemekkel dolgozik az OVA, így nem ezt vártam tőle. Ami természetesen nem azt jelenti, hogy csalódtam volna, mert így a klisé helyett, amit előre elgondoltam, egy sokkal frappánsabb történetet kaptunk. Számtalan krimi is eszembe jutott a műről, például egy Redford film is, amelyet szándékosan nem neveznék meg.

Összefoglalva, az Angel Cop meglehetősen ügyes és kreatív anime, mely az emberi képességek overclock-olásán túl politikai thrillerként is megállja a helyét. Hiroshi Ogasawara (Violence Jack 2, Cat Soup) zenéjével kiegészülve egy olyan izgalmas atmoszféra jött létre, hogy bátran merem ajánlani, fent említett gyengesége ellenére is. A vége főcímek alatt mind a hat epizód esetén a crayon-sha Itami című száma hallható.

Értékelés: 8/10

animenewsnetwork.com 200.62youtube-logo

Smaragd Sárkány

Be the first to comment on "Angel Cop (OVA) (1989-1994)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .