Life (2017) (Élet)

Talán mondhatjuk, hogy kicsit az Alien árnyékában, ám kétségtelenül parádés szereposztással érkezett meg a mozikba az Élet című 2017-es amerikai horror. A több tengerentúli oldal szerint is a Gravity és az Alien “szerelemgyermekeként” aposztrofált mű hemzsegett a sztárokból, Jake Gyllenhaal és Ryan Reynolds mellett Rebecca Fergusont láthattuk még a vásznon, míg a rendezői székben Daniel Espinosa (Védhetetlen, A 44. gyermek) dirigált. Szerkesztőségünk két tagjának, Fixxernek és Varinnak volt szerencséje premier előtt látni a művet. A lehetőséget köszönjük szépen a forgalmazónak, az InterComnak. Lássuk, hogyan is sikerült az űrbéli kaland!

Történet

Egy űrhajóscsapat hatalmas áttörést ér el, bizonyítékot találnak arra, hogy a Földön kívül is van intelligens élet. A kutatás csakhamar megkezdődik a Föld légkörén kívül, biztonságos távolságban az otthontól. Ám a talált létforma egyre csak nő-növekszik és nemsokára kiderül, veszélyt jelent nem csak a legénységre, de az egész emberiségre is. Hőseink pedig rájönnek, bármi áron, de meg kell akadályozni, hogy a lény eljusson a Földre.

Fixxer: Ryan Reynolds, Jake Gyllenhaal és  – a többek között a Napfény című, sci-fi klasszikusból ismert – Hiroyuki Sanada egy nagy költségvetésű (58.000.000$) űrhorrorban, ami a Védhetetlen rendezőjéhez (Daniel Espinosa) fűződik, és az Alien-filmek hangulatát és képi világát veszi alapul – ez csak jó lehet, nem? Főleg azok után, hogy Espinosa a 44. gyermeken együtt dolgozott Ridley Scott-tal, azaz vélhetően sok trükköt el is leshetett az Idegen-filmek atyjától…

A válasz sajnos lehangoló. Az Élet mozgalmas, látványos, horrorisztikus elemekben nem szűkölködő alkotás, ami azonban az Alien egyediségét és atmoszféráját csak messziről tudja karcolni. A “jó”-t megkapja a horror-rajongó, azonban egy “egyszernézős” popcorn-mozit kapunk egy klasszikus helyett – pedig benne lett volna a filmben a lehetőség. Ha az ismert klisék helyett új meglepetésekben lett volna részünk és Ryan Reynolds kapta volna a főszerepet (amit a The Hitman’s Bodyguard c. film forgatása miatt kénytelen volt visszamondani), talán még hetekkel később is erről a filmről beszélnénk, így azonban egy lett a sok közül.

Értékelés: 6.5/10

Varin: Az talán rögtön le is szögezhető, hogy a filmnek semmi köze sem az Alienhez, sem pedig a Gravitációhoz. Egy Redditen népszerű teória szerint az Élet az érkező Marvel-film, a Venommal lenne kapcsolatban, ám ennek is kevés valószínűségét látom. Az Élet vélhetően csak egy sci-fi, semmi easter egg vagy hatalmas csavar kezdete.

Annak viszont nem rossz, de nem is túlságosan jó. Kezdjük a színészekkel: Jake Gyllenhaalt bár imádom és Ryan Reynoldsot is csípem, a két úriember alapjaiban határozta meg, hogy a mű a 16-os karikát csak alulról súrolja majd, ami persze nem feltétlenül tragédia. A probléma talán az, hogy a magamfajta földönkívüli-fanatikus gigászi elvárásokkal ül be egy ilyen mozira. Majd amikor nem kap semmi eredetit, semmi váratlant, akkor csalódottan áll fel. Sajnos az Élet mind a 103 perce tökéletesen kiszámítható és sablonos. Ámde ez még nem jelenti azt, hogy élvezhetetlen vagy nézhetetlen lenne. Tulajdonképpen egy teljesen átlagos sci-fi, ahol a történet halad szépen a maga lineáris vonalán, a szereplőkről pedig megtudunk egy vagy két dolgot a teljes filmben, amely aztán később meg is határozza a szerepüket a cselekményben.

Mindent összevetve a nem hardcore UFO-fanoknak és a lazábbnál kicsit erőszakosabb popcorn-mozisoknak bőségesen ajánlom a filmet. Az Élet bár személy szerint nekem kisebb csalódás volt, de vélhetően az átlag horrorszerető elégedetten áll majd fel a székéből.

Értékelés: 5.5/10

1 Comment on "Life (2017) (Élet)"

  1. Én végigültem, itthon, szünet nélkül lekötött. És ez kevés filmnek sikerül.
    Nagyjából mindennel egyet értek a kritikában.
    Nekem tetszett.

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .