Attraction (2017)

A XXI. századi orosz filmgyártás rohamos tempóban fejlődik, köszönhetően többek közt a bődületes mértékű állami finanszírozásnak. Ennek fejében az utóbbi években rengeteg monumentális történelmi film került piacra, és természetesen így az ország kultúrájától cseppet sem távol álló sci-fi is hamar terítékre került. 

Fedor Bondarchuk Attraction-jének költségvetése a hat millió dollárt is átlépte, így erre apellálva sokan reménykedtek egy mind vizuális, mind történeti téren grandiózusabb kivitelezésű sci-fiben. A trailer megtekintése után már láthattuk, hogy a látványvilággal nem lesz gond, a kérdés inkább az volt: vajon meg tudják (akarják) -e tölteni megfelelő minőségű tartalommal a rendezők a filmet?

A velős és tömör válasz: nem. Főhőseink orosz fiatalok, egyikük közülük nem más, mint egy magas beosztású ezredes lánya – ennek a rokoni szálnak később még szerepe lesz a sztoriban. Ami a történetet illeti, nem sokat kertelnek elnyújtott felvezetéssel a készítők, rögtön az elején szemtanúi leszünk egy idegen űrhajó felbukkanásának, és lelövésének. A katonai akció eredményeképp az űrhajó Moszkva belvárosában landol, némileg drasztikus hatást gyakorolva a környezetre és az ott élők idegeire, a kormány és minden létező szolgálati szerv pedig együttesen próbálja kisakkozni a következő lépést, amivel talán elkerülhető egy esetleges bolygóközi konfliktus.

Mintegy fél óra elteltével kezdtem úgy érezni, hogy az Attraction-ben egy orosz feldolgozású Függetlenség napját tisztelhetünk. Talán pontosabban is fogalmazhatunk: az Attraction készítői átvették azokat a klasszikus elemeket az USA-ból, amik miatt jópár éve trendivé vált a ‘hollywoodi’ film negatív kontextusban való használata. Giccsparádé, semmitmondó, ellenben kellően kiszámítható történet, mindez gyönyörű, szemkápráztató CGI-környezetbe ágyazva. Az orosz rendezők ugyanazokat a kliséket használták fel, mint egy Transformers-filmben, és ugyanazokkal az égbekiáltó közhelyekkel kergetik a sírba az igényesebb, ennél többre vágyó nézőket, mint tengerentúli kollégáik.

Így tehát elmondhatjuk, hogy az orosz sci-fi csoda elmaradt, az Attraction messze alulmúlja sokak várakozását, bár ennek némiképp ellentmond, hogy több, mint háromszoros nyereséggel zárták a mozikban való vetítést. Mindezek ellenére nem érdemes csüggednünk, már ami az oroszországi sci-fi reménységeket illeti, hiszen jövőre -sajnos az idei megjelenést egy évvel eltolták – érkezik a sok jóval kecsegtető Coma, ami remélhetőleg beváltja majd a hozzá fűzött reményeket.

Értékelés: 4,5/10

Kinek ajánljuk: Akik szeretnék újraélni a Függetlenség Napja második fejezetét orosz kiadásban.

(Absvrd)

        

 

 

 

Be the first to comment on "Attraction (2017)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .